Η Κύπρος έχει διολισθήσει επικίνδυνα στα θέµατα διαφθοράς

Προς την ορθή κατεύθυνση η επιστολή Α. Μαυρογιάννη προς την Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς

Η γιγάντωση της διαφθοράς έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγµα στη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ. Τόσο ο Ν. Αναστασιάδης όσο και µέλη της κυβέρνησής του βρέθηκαν συχνά πρωταγωνιστές σε σκάνδαλα. Η διολίσθηση στους διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά ήταν συνεχής. Οι εκθέσεις διεθνών οργανισµών δεν είχαν τελειωµό. Όλα αυτά όχι µόνο εξέθεσαν τη χώρα µας, αλλά απαξίωσαν ακόµα περισσότερο την πολιτική στη συνείδηση του κόσµου, αναπαράγοντας το στερεότυπο «όλοι είναι ίδιοι».

Είναι γι’ αυτό που προκάλεσε τόση αίσθηση η επιστολή του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς, µε την οποία ζητά τη διερεύνηση όσων αναφέρονται στο βιβλίο του Μ. ∆ρουσιώτη για πράξεις διαφθοράς. Γιατί δείχνει έµπρακτα πώς πρέπει να ασκείται η εξουσία -µε διαφάνεια και λογοδοσία. Και γιατί δείχνει, έµπρακτα, πως… δεν είναι όλοι το ίδιο.

Απόδειξη της βούλησής του να παταχθεί η θεσµική διαπλοκή και η διαφθορά αποτελεί η επιστολή του Α. Μαυρογιάννη προς την Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος ∆αµιανού, σηµειώνοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης για δέκα χρόνια ηγήθηκε µιας κυβέρνησης που πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αρχές όπως είναι η χρηστή διοίκηση, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η πολιτική ευθιξία. Την ενέργεια του κ. Μαυρογιάννη επικροτεί και ο βουλευτής της Ε∆ΕΚ Κωστής Ευσταθίου, σηµειώνοντας ότι γνωρίζοντας τον υποψήφιο είναι σίγουρος ότι η καταγγελία του δεν έγινε µόνο και µόνο για να κερδηθούν κάποιοι επικοινωνιακοί πόντοι.

Άριστος ∆αµιανού: Η αλαζονεία και η αµετροέπεια είναι βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης

Έµπρακτη απόδειξη της βούλησης του ανεξάρτητου υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη να παταχθεί η θεσµική διαπλοκή και η διαφθορά συνιστά η επιστολή του στην Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς, µε την οποία ζητά τη διερεύνηση όσων περιλαµβάνονται στο τελευταίο βιβλίο του δηµοσιογράφου Μ. ∆ρουσιώτη, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος ∆αµιανού. Πολλοί, πρόσθεσε, επαγγέλλονται διάφορα όποτε έχουµε εκλογές, αλλά είναι φανερό ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κάνει πράξη αυτά που λέει.

∆ιερωτήθηκε επίσης πώς νιώθει η ηγεσία του ∆ΗΚΟ όταν µε τις επιλογές της έχει εγκλωβίσει χιλιάδες δηµοκρατικών ανθρώπων σε µια υποψηφιότητα, εκείνην του Νίκου Χριστοδουλίδη, του εξ απορρήτων του Νίκου Αναστασιάδη και Προέδρου της πιο διεφθαρµένης κυβέρνησης, όπως -ορθά- έλεγε κάποτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος;

Στην επισήµανση ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Ν. Χριστοδουλίδης επικαλούνται το ότι πάντα υπήρχε διαφθορά στην Κύπρο, ο Αρ. ∆αµιανού σηµείωσε ότι επί των ηµερών των κυβερνώντων έχει απογειωθεί η διαφθορά και αυτό -δυστυχώς- καταγράφεται και από διεθνείς δείκτες και στατιστικές. Ότι η Κύπρος έχει διολισθήσει επικίνδυνα στα θέµατα διαφθοράς. Είχαµε τη θεσµική διαπλοκή µε τα «χρυσά διαβατήρια». Τώρα έχουµε τη θεσµική διαπλοκή του ∆ΗΣΥ και του προεδρικού µε τους Ισραηλινούς πρώην πράκτορες και τις εξαγωγές κακόβουλων λογισµικών spyware, σηµείωσε.

Είπε επίσης ότι υπάρχει αποδεδειγµένη ατιµωρησία και ότι δεν είναι τυχαίο πως αυτό συµβαίνει όποτε κυβερνά ο Συναγερµός. Υπενθύµισε διάφορα σκάνδαλα, όπως το ΧΑΚ και το τραπεζικό όπου οι υπαίτιοι την έβγαλαν καθαρή. Όπως δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωνε ότι στην Κύπρο έχουµε τους καλύτερους τραπεζίτες. Σηµείωσε ακόµη ότι υπάρχουν ζητήµατα και µε την ορθή απονοµή δικαιοσύνης και µε την επιλεκτική δίωξη.

Ερωτηθείς εάν στις παρούσες συνθήκες µπορεί κάποιος να εµπιστευθεί µια Νοµική Υπηρεσία οι επικεφαλής της οποίας είναι δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη και το όνοµά τους έχει εµπλακεί στα θέµατα που καλείται η Γ.Ε. να αποφανθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε µια υπόθεση, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ απάντησε ότι ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο η κοινωνία είναι καχύποπτη, προσθέτοντας ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη για µια σειρά χειρισµών που έγιναν από τη Γενική Εισαγγελία, ιδιαίτερα µε την αναστολή ποινικής δίωξης του Dilian για το µαύρο κατασκοπευτικό βαν, η οποία ήταν απαράδεκτη. Και σε θεσµικό και σε νοµικό επίπεδο ήταν απαράδεκτη.

Σχολιάζοντας το ότι ο Πτ∆ απειλεί µε αγωγές, απάντησε ότι η αλαζονεία και η αµετροέπεια είναι βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης και υπέδειξε ότι ο κ. Αναστασιάδης για δέκα χρόνια ηγήθηκε µιας κυβέρνησης που πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αρχές και αξίες όπως είναι η χρηστή διοίκηση, η διαφάνεια, η δηµόσια λογοδοσία, η πολιτική ευθιξία, η αποτροπή της διαπλοκής και διαφθοράς. Και όλα αυτά τα χρόνια είχε δύο δεξιά χέρια, τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. ∆ιόλου τυχαίο που σήµερα ερίζουν για το ποιος από τους δύο θα είναι ο συνεχιστής και διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη, σηµείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς, ο Αρ. ∆αµιανού είπε ότι µε βάση τη νοµοθεσία που διέπει τη λειτουργία της, οφείλει να ενεργήσει. Υπενθύµισε επίσης ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη-∆ΗΣΥ καθυστερούσε την κατάθεση των κανονισµών λειτουργίας της Αρχής, παρότι η Βουλή εξέτασε τους κανονισµούς σε χρόνο ρεκόρ.

Ο Κύπριος πολίτης θα πρέπει να αποκτήσει, επιτέλους, τη συναίσθηση του πολίτη και να ασκεί κριτική ακούγοντας και κρίνοντας

Κωστής Ευσταθίου: Ο συµψηφισµός ευθυνών είναι ένα από τα κακά του κόσµου µας και του συστήµατός µας

Η επιστολή Μαυρογιάννη είναι καλή, υπό την έννοια ότι πρέπει να µπουν τα πράγµατα σε µια τάξη, δήλωσε στη «Χαραυγή» ο βουλευτής της Ε∆ΕΚ Κωστής Ευσταθίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι, γνωρίζοντας τον κ. Μαυρογιάννη, η καταγγελία δεν έγινε µόνο και µόνο για κερδηθούν επικοινωνιακοί πόντοι. ∆ιότι, κακά τα ψέµατα, είπε, ο µεγαλύτερος φόβος όταν συζητούσαµε τα θέµατα της διαφθοράς, ήταν να µην καταλήξουµε σε καταγγελίες που να στοχεύουν σε δολοφονίες χαρακτήρων.

Ερωτηθείς εάν συµφωνεί µε την κυβερνητική θέση, τη θέση του ∆ΗΣΥ και του Ν. Χριστοδουλίδη ότι πάντοτε υπήρχε διαφθορά στην Κύπρο, ο κ. Ευσταθίου επεσήµανε ότι ο συµψηφισµός είναι ένα από τα κακά των Κυπρίων, αλλά και του συστήµατός µας. Κι αυτό πρέπει να σταµατήσει. Όπως πρέπει να σταµατήσει και το «κάναµε κι εµείς, αλλά εσείς κάνατε περισσότερα».

∆εν είναι δικαιολογία επειδή πάντοτε υπήρχε διαφθορά, ότι θα πρέπει να την αφήσουµε να συνεχίζεται. ∆εν µπορεί επειδή ξέρω ότι κάποιος έκλεψε, πρέπει να κλέψω κι εγώ, είπε. Αυτές δεν είναι κουβέντες που πρέπει να λέγονται από πολιτικούς. Αντιθέτως, θα πρέπει να υπάρχουν προτάσεις για την πάταξη της διαφθοράς.

Απαντώντας στο ερώτηµα εάν υπάρχει πρόβληµα απόδοσης δικαιοσύνης στην Κύπρο, αφού όλες οι υποθέσεις καταλήγουν στη Γενική Εισαγγελία, η οποία αποφαίνεται εάν υπάρχει υπόθεση ή όχι, είπε ότι το ζήτηµα κατά την άποψή του είναι θεσµικό, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας διαθέτει υπερεξουσίες, οι οποίες κάποτε θα πρέπει να περιοριστούν.

Είπε επίσης ότι τον ίδιο δεν τον απασχολούν ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, τους οποίους πιστώνει µε θετικό πρόσηµο. Εκείνο που επισηµαίνει, ανέφερε, είναι το ότι ο οποιοσδήποτε Γενικός Εισαγγελέας δεν µπορεί να δρα ανεξέλεγκτα και ότι δεν µπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας να είναι και νοµικός σύµβουλος του κράτους και δηµόσιος κατήγορος.

Ο κ. Ευσταθίου σχολίασε και τις απειλές του Πτ∆ για αγωγές εναντίον όσων γράφουν εναντίον του, λέγοντας ότι είναι τεράστιο ολίσθηµα από µέρους του και ελπίζει να το είπε εν τη ρύµη του λόγου. Υπενθύµισε ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι κατοχυρωµένη και το να απειλεί µε αγωγές για ζητήµατα κριτικής που του γίνονται, εν έτει 2022, το κατεξοχήν δηµόσιο πρόσωπο είναι αδιανόητο. ∆εν µπορεί κάποιος να είναι και στο απυρόβλητο και να ασκεί και πολιτική εξουσία, συµπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την Αρχή Κατά της ∆ιαφθοράς, είπε ότι ελπίζει να µην επικαλεστεί κι αυτή εµπόδια στη διεκπεραίωση του έργου της, διότι όπως σηµείωσε η επίκληση εµποδίων είναι προφάσεις εν αµαρτίαις.

Ερωτηθείς εάν ο πολίτης µπορεί, όπως είναι σήµερα τα πράγµατα, να εµπιστευθεί τους ανεξάρτητους θεσµούς, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ο Κύπριος πολίτης θα πρέπει να αποφασίσει επιτέλους να ασκεί κριτική ακούγοντας και κρίνοντας και όχι να κατευθύνεται από τις κοµµατικές ή πολιτικές του θέσεις.

Πρώτα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους τη συναίσθηση του πολίτη, να ακούει και να κρίνει χωρίς να συµπεριφέρεται µε αδιαφορία και απαξίωση, οι οποίες ενισχύουν τα κακώς έχοντα, αφού αυτές δεν έχουν καµία επίπτωση σε όσους κακά πράττουν, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy