Κύπρος: Για 8ο συνεχόμενο έτος παρουσιάζει επιδείνωση στο δείκτη διαφθοράς

Νέα επιδείνωση στους δείκτες έφεραν τα σκάνδαλα και οι συγκρούσεις συμφέροντος

Πρωταθλήτρια ξανά η κυβέρνηση Αναστασιάδη στη διαφθορά

Πρωταθλήτρια στη διαφθορά αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αφού οι σχετικοί δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέγραψαν νέα επιδείνωση για όγδοο συνεχόμενο έτος (από το 2013 και εντεύθεν).

Το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Κουκουμά -σχολιάζοντας τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε χθες η εφημερίδα Πολίτης- υπέδειξε ότι η Κύπρος σημείωσε τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στους δείκτες για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου. Επεσήμανε επίσης ότι είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφεται χειροτέρευση στους δείκτες της Κύπρου που αφορούν τη διαφθορά και την επιρροή ιδιωτικών συμφερόντων στις κρατικές αποφάσεις.

«Αυτή είναι μια πραγματικότητα που ντροπιάζει τον τόπο μας και που βέβαια τη γνωρίζει και τη βιώνει ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Δυστυχώς, όμως, δεν θα μπορούσε να συμβαίνει αλλιώς, αφού ο Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του είναι οι πρωταγωνιστές σε σκάνδαλα και σε υποθέσεις κραυγαλέας σύγκρουσης συμφέροντος. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση αποσιωπά και προσπερνά τις αλλεπάλληλες καταπελτικές διεθνείς εκθέσεις που χαλούν το αφήγημά της», υπέδειξε ο Γ. Κουκουμάς.

Σύμφωνα με τον «Π», η Κύπρος «κατάφερε» για όγδοο συνεχόμενο έτος να παρουσιάσει επιδείνωση στο δείκτη διαφθοράς, αφού από το 1.25 που βρισκόταν το 2013 υποχώρησε στο 0.38 το 2020. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο δείκτης κυμαίνεται από -2,5 (πλήρης διαφθορά) μέχρι +2,5 (πλήρης διαφάνεια). Ακόμη, ο δείκτης για τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με το κράτος δικαίου κατρακύλησε από 1.04 το 2013 σε 0.58 το 2020.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.