Κύπρος και Κούβα ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα του αθλητισμού

Η Κύπρος και η Κούβα ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στη Λευκωσία. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και ο Angel Gustavo Suarez Cordero, Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δήλωσε ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητισμού, Φυσικής Αγωγής και Αναψυχής της Δημοκρατίας της Κούβας «αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή μας να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα στον τομέα του αθλητισμού». Στη συνέχεια είπε ότι η Κύπρος έχει παραδοσιακά φιλικές και στενές σχέσεις με την Κούβα και εξέφρασε την πρόθεσή του «να ενισχύσει αυτές τις σχέσεις στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής».

Ακόμη, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στην προώθηση του αθλητισμού και γενικότερα του αθλητικού πνεύματος, προσθέτοντας ότι μεταξύ των στόχων της είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλητισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ουσιαστική υποστήριξη των αθλητών της χώρας τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο και η προσπάθειά της είναι να συμβάλει στη διεθνοποίηση του κυπριακού αθλητισμού.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανταλλαγή καλών πρακτικών, να εισάγουμε καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζουν άλλα αθλητικά συστήματα», είπε ο Υπουργός Παιδείας. «Ο αθλητισμός φέρνει τους λαούς του πλανήτη πιο κοντά, ενισχύει το πνεύμα της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών εθνών και μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό διπλωματικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι με το Μνημόνιο «επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας με την Κούβα σε θέματα αμοιβαίου αθλητικού ενδιαφέροντος καθώς και να προωθήσουμε τις αθλητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης επιδιώκει να ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αθλητικών Αρχών των δύο κρατών, μέσα από δράσεις όπως είναι η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, η συμμετοχή εθνικών ομάδων αθλημάτων και αθλητών σε μεγάλα τουρνουά των δύο κρατών, η ανταλλαγή επισκέψεων από αθλητές, αθλητικές αντιπροσωπείες, προπονητές, εμπειρογνώμονες, αρμόδιους αξιωματούχους και ειδικούς στον τομέα του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής.

Επίσης περιλαμβάνονται δράσεις όπως η ανταλλαγή προσκλήσεων σε αθλητές και αθλητικές αντιπροσωπείες για συμμετοχή σε διμερή ή διεθνή αθλητικά γεγονότα που θα διοργανωθούν στις δύο χώρες, η συνεργασία σε θέματα διαχείρισης και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων επί θεμάτων αθλητισμού και θεμάτων που σχετίζονται με τη φυσική αγωγή και άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι ο έλεγχος αντιντόπινγκ και οι τεχνολογίες πληροφορικής στον τομέα του αθλητισμού.

Ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και τον Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο. «Είμαι βέβαιος ότι αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τη συνεργασία μας και θα δημιουργήσει ευκαιρίες στον τομέα του αθλητισμού και για τις δύο χώρες», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), Ανδρέας Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι «η συμμετοχή και εκπροσώπηση των αθλητών μας σε εθνικό επίπεδο σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς και στόχους του Οργανισμού». Πρόσθεσε επίσης ότι η συνεργασία και η συνεργασία με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στον τομέα του αθλητισμού θεωρείται πολύ σημαντική.

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι η υπογραφή πρωτοκόλλων, μνημονίων και άλλων συμφωνιών αθλητικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και άλλων κρατών επιτρέπει πρώτιστα την ανταλλαγή αθλητών, ομάδων, προπονητών και ειδικών για συμμετοχή σε προπονητικά στρατόπεδα, φιλικούς αγώνες και τουρνουά, σεμινάρια, διαλέξεις και άλλους τομείς αμοιβαίο συμφέρον ή οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας.

«Για την προώθηση της συνεργασίας μέσω συμφωνημένων μνημονίων, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του ειδικό ταμείο, το οποίο με συγκεκριμένα κριτήρια ενισχύει περαιτέρω τις αθλητικές ομοσπονδίες για την προετοιμασία και τη συμμετοχή των εθνικών τους ομάδων σε προπονητικά στρατόπεδα και τουρνουά σε άλλα κράτη», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ υπογράμμισε ότι το Μνημόνιο Αθλητικής Συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Κούβας δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τον Οργανισμό καθώς ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός σε παγκόσμια κλίμακα.

«Με την υπογραφή του Μνημονίου, επιδεικνύουμε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον, τη θέληση και τις προσπάθειές μας και την ενίσχυση των φιλικών μας σχέσεων με τη Δημοκρατία της Κούβας και φυσικά την ανάπτυξη του αθλητισμού και στις δύο χώρες», είπε.

Ο Angel Gustavo Suarez Cordero, Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο, δήλωσε ότι «το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα του αθλητισμού είναι εμπνευσμένο από την επιθυμία για προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας». Σημείωσε επίσης ότι «όπως είπε ο Υπουργός, είναι πραγματικά μια τεράστια ευκαιρία να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα του αθλητισμού, «όπου η Κύπρος και η Κούβα μοιράζονται πολλά πράγματα», όπως είπε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.