Κύπρος μπορείς κι αυτή την Κυριακή

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Τελικά έγινε το απίστευτο για πολλούς. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης όχι μόνο πέρασε στον δεύτερο γύρο, αλλά έχει και τις δυνατότητες να τον κερδίσει. Μας έλεγαν πολλοί ότι η πίστη ότι θα περνούσε ο Μαυρογιάννης στον δεύτερο γύρο είναι ευσεβοποθισμός. Λέγαν, μάλιστα (δίνοντας πίστη στο τι έβγαζαν οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και στις δημοσκοπήσεις εξόδου λίγο πριν ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων της περασμένης Κυριακής), ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ήταν πρώτος με σημαντική διαφορά (μέχρι και 10 μονάδες) από τον δεύτερο, ενώ οι άλλοι δύο επικρατέστεροι θα πάλευαν στήθος με στήθος. Κάποιοι άλλοι μάλιστα, πίστευαν ότι οι εκλογές της Κυριακής θα τέλειωναν με την εκλογή Χριστοδουλίδη από τον πρώτο γύρο. Τελικά η κάλπη ανέτρεψε τους δικούς τους ευσεβοποθισμούς αλλά και τις δημοσκοπήσεις τις ίδιες. Και είναι με λύπη που κάποιοι δημοσκόποι επιχείρησαν με διάφορες δικαιολογίες να δικαιολογήσουν το ότι δεν βρήκαν το αποτέλεσμα.

Όπως και να έχει όμως, αυτή τη στιγμή έχουμε να διαχειριστούμε ένα αποτέλεσμα. Πολύ τιμητικό για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και για όσους τον στήριξαν, ιδιαίτερα για τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΑΚΕΛ που έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να φέρουν το αποτέλεσμα που έφεραν.

Τώρα έχουμε απέναντί μας τον Νίκο Χριστοδουλίδη με όλον εκείνο τον συρφετό των διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων που τον περιστοιχίζουν. Πρέπει ο κάθε πολίτης να προβληματιστεί ανάμεσα στις δύο υποψηφιότητες με βάση την πραγματικότητα και όχι με βάση του τι νομίζει.

Από τη μια έχει έναν υποψήφιο, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, με ξεκάθαρες θέσεις σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού. Που ξεκάθαρα δηλώνει ότι θα ενεργήσει από την πρώτη μέρα προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες ή τουλάχιστον να δείξει ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για τούτο. Όμως αυτό δεν θα γίνει σε κενό αέρος, αλλά θα γίνει πάνω στη θέση της αποδοχής του πλαισίου Γκουτέρες και τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν το 2017.

Από την άλλη, ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Από τη μια λέει ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες και από την άλλη ότι θα το διαπραγματευθεί. Λέει ότι θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν το 2017, αλλά από την άλλη μιλά για εξ υπαρχής διαπραγμάτευση, θέση που αναιρεί τα άλλα δύο. Πίσω του είναι το ΔΗΚΟ που μιλά για ομοσπονδιακή λύση με το σωστό περιεχόμενο που ποτέ δεν μας εξήγησαν τι σημαίνει αυτό, είναι η ΕΔΕΚ που αντιτίθεται στην ομοσπονδία, καθώς και η Αλληλεγγύη που απορρίπτει κι αυτή τη συγκεκριμένη λύση. Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που στηρίζεται από ετερόκλητα σχήματα; Μήπως θα επιλέξουμε τα πειράματα;

Ασφαλώς και όχι. Και η απόφαση είναι μία: Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy