Θα δοθούν τέσσερις άδειες για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του 5G

 

H Κύπρος βαδίζει προς τη δεύτερη φάση της υλοποίησης της εγκατάστασης κεραιών ικανών να παρέχουν συχνότητες 5G. Το πρώτο στάδιο που αφορούσε τη δημόσια διαβούλευση για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για την ίδρυση και λειτουργία δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι συγκεκριμένες συχνότητες είναι οι 700 MHz, 3.6 GHz και 26 GHz, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά τις πρώτες φάσεις ανάπτυξης των δικτύων 5G ανά το παγκόσμιο.

Η δεύτερη φάση ξεκινάει με καθυστέρηση ενός μηνός, καθώς έχει οριστεί για τα τέλη του Ιανουαρίου, αντί Δεκεμβρίου που ήταν προγραμματισμένη. Η φάση αυτή αφορά την προκήρυξη διαγωνισμού για την εξασφάλιση άδειας των νέων συχνοτήτων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Στη δημόσια διαβούλευση συμμετείχαν το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), πέντε ιδιωτικές εταιρείες Cablenet, Epic, Primetel, Avanti Communications Group, Hellas Satellite, η Cyta, μία εμπορική ένωση (ESOA), ένα δικηγορικό γραφείο (Σιάλαρου & Σιάλαρου), καθώς και απλοί Κύπριοι πολίτες.

Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών κρίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος, Γιώργο Κωμοδρόμο. «Θα δοθούν τέσσερις άδειες για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης των συγκεκριμένων ραδιοσυχνοτήτων. Ήδη οι Cyta, Cablenet, Primetel και Εpic εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό», συμπλήρωσε με δήλωσή του στη «Χαραυγή» ο κ. Κωμοδρόμος.

Ερωτηθείς εάν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, ο διευθυντής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών απάντησε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα εφαρμοστούν βάσει της σχετικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η διαδικασία αδειοδότησης της ζώνης 700MHz θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ για τη ζώνη των 3,6GHz έχει οριοθετηθεί η τελευταία μέρα του τρέχοντος έτους.

H παροχή τεσσάρων αδειών δεν βρίσκει σύμφωνη τη Cyta, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από την εταιρεία. «Μία χώρα όπως η Κύπρος είναι αδιανόητο να έχει τέσσερις παρόχους, καθώς η προσφορά των υπηρεσιών δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ζήτησης», επεσήμανε η πηγή.

Εννέα κράτη της Ε.Ε. διαθέτουν ήδη 5G

Η τεχνολογία 5G υπάρχει ήδη σε εννέα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τουλάχιστον άλλα πέντε κράτη (Τσεχία, Λετονία, Εσθονία, Ολλανδία, Γαλλία) αναμένεται να θέσουν σε λειτουργία το νέο δίκτυο εντός του 2020. Στο παρόν στάδιο η τεχνολογία 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πέντε σημεία στη Βαρσοβία, στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ρουμανίας και στο Λινζ της Αυστρίας, ενώ στην Ιταλία, Γερμανία, Φινλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο το δίκτυο είναι αρκετά πιο εκτενές.

Αξίζει να αναφερθεί πως κάθε παροχέας 5G ορίζει συγκεκριμένα μοντέλα κινητών τηλεφώνων που μπορούν να έχουν πρόσβαση στην καινοτόμο τεχνολογία. Δηλαδή ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να λαμβάνει 5G από ένα παροχέα και να μη λαμβάνει από έναν άλλο στην ίδια περιοχή.

Κωστής Πιτσιλλούδης