Κύπρος: Οδηγούσε το αμάξι του και εμφανίστηκε ένα φίδι στον ανεμοθώρακα (εικόνες)

Εσείς τι θα κάνατε αν εμφανιζόταν ένα φίδι μπροστά σας όταν οδηγούσατε - Πρόκειται για ένα ακίνδυνο φίδι... (εικόνες)

Είναι η εποχή όπου τα φίδια έχουν ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη και οργώνουν τους αγρούς σε μια προσπάθεια εξεύρεσης τροφής.

Ωστόσο αυτός ο οδηγός το τελευταίο που περίμενε να δει όταν θα ξεκινούσε με το αμάξι του για να πάει στη δουλειά το πρωί, είναι πως ένα φίδι θα ήταν λαθρεπιβάτης στον ανεμοθώρακα.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ανάρτησε η γνωστή ομάδα Cyprus from Air, ένας μικρό Δρόπης ξεπρόβαλε στον ανεμοθώρακα του αυτοκινήτου και απολάμβανε τη βόλτα στην πόλη.

Ο οδηγός που προφανώς γνώριζε πως πρόκειται για ένα εντελώς ακίνδυνο φίδι, το φωτογράφισε κατά την εξερεύνηση του στο αυτοκίνητο και όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, επέστρεψε σώο στην καθημερινότητα του.

Όταν οδηγάς στο κέντρο της πόλης και εμφανίζεται στον ανεμοθώρακα σου ένας πανέμορφος Δροπης. Ίσως από τα πιο όμορφα…

Gepostet von Cyprus from Air am Donnerstag, 28. Mai 2020

Σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, το μήκος του Δρόπη φτάνει τo 1.5 μέτρο. Διαθέτει μια στενή επιμήκης ουρά και κεφάλι σε σχήμα διαμαντιού που ξεχωρίζει καθαρά από το υπόλοιπο σώμα. Τα μάτια του είναι μεγάλα με στρόγγυλες κόρες. Χαρακτηριστικό είναι το ομοιόμορφο σημάδι σε σχήμα «V» που διαθέτει στο κεφάλι του στο πάνω μέρος. Επίσης υπάρχει μια καφέ γραμμή μεταξύ των ματιών του φιδιού η οποία χωρίζεται στα δύο και φτάνει μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού [2,3].

Το πάνω μέρος του φιδιού έχει χρώμα κιτρινωπό προς γκριζοκαφέ και πολύ συχνά συγχέεται με την οχιά. Μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν το δρόπη να ξεχωρίζει από την οχιά είναι τα εξής:  Έχει μεγάλους ρόμβους κατά μήκος ολόκληρου του κορμιού του, από την πλάτη μέχρι την ουρά. Επίσης διαθέτει πιο μακρύ κεφάλι και στρογγυλά μεγάλα μάτια και όταν απειλείται επιμηκύνει το κεφάλι του το οποίο δείχνει πολύ πιο τριγωνικό και ξεχωρίζει έντονα από το σώμα του.

Ο δρόπης προτιμά ξηρές περιοχές με βράχους, μερικούς θάμνους ή δέντρα. Γενικά παρατηρείται σε πετρώδεις πλαγιές, σε δέντρα και σε παλιά πέτρινα σπίτια. Εμφανίζει επίσης μια σαφή προτίμηση στις πεδινές περιοχές. Τρέφεται με σαύρες, ποντίκια, ακρίδες και γρύλους καθώς και μικρά πουλιά τα οποία παίρνει από τις φωλιές τους αφού είναι καλό στις αναρριχήσεις. Το φίδι αυτό είναι ωοτόκο και γεννά 4 με 10 αυγά τα οποία αφήνονται συνήθως κάτω από πέτρες μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. Το γεγονός ότι η εξωτερική εμφάνιση του δρόπη μοιάζει με αυτή της οχιάς, το προστατεύει από πάρα πολλούς εχθρούς

Ο δρόπης είναι γρήγορο και ευκίνητο φίδι που κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει εξαιρετικές ικανότητες αναρρίχησης. Όταν η λεία του είναι μικρή την αρπάζει και μπορεί να την καταπιεί ολόκληρη ενώ είναι ακόμα ζωντανή. Το συγκεκριμένο φίδι παρόλο που δεν αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τον άνθρωπο, εντούτοις είναι πολύ επιθετικό. Αν κάποιος το πλησιάσει σε κοντινή απόσταση και νιώσει ότι απειλείται θα κάνει ένα δυνατό θόρυβο σαν σφύριγμα και δεν θα διστάσει να τον δαγκώσει αν χρειαστεί. Το δάγκωμα του είναι αρκετά επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα φίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στη φύση, για αυτό υποχρέωση όλων μας είναι να τα προστατεύουμε. Στις μέρες μας τα φίδια στην Κύπρο αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα και ορισμένα είδη απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση. Μερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φίδια είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους λόγω τουριστικής ή οικιακής ανάπτυξης, η έντονη μηχανοποίηση της γεωργίας , η βάναυση εξολόθρευση τους λόγω της άγνοιας που διακατέχει το Κυπριακό κοινό για αυτή την κατηγορία ζώων και η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και τοξικών ουσιών

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του Δρόπη; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας σταματήσουμε την απελευθέρωση ουσιών που δηλητηριάζουν τα ζώα της Κύπρου. Ας πούμε ΌΧΙ στην καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων στα οποία ζει αυτό το δυνατό φίδι. Ας εξηγήσουμε στα παιδιά, στους γονείς και στους  φίλους μας το σπουδαίο ρόλο των φιδιών στη φύση. Ας τα προστατέψουμε λοιπόν! Μπορούμε;

Πηγή: Διάλογος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy