
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Κύπρος στην πεποίθηση πως η διαφθορά αυξήθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με την έρευνα Global Corruption Barometer (GCB) – EU.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν πολύ καλά τη διαφθορά σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό χώρο. Το 62% από τους 40.000 συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η κυβερνητική διαφθορά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στη χώρα τους.
Όσον αφορά αύξηση της διαφθοράς τον τελευταίο χρόνο, 65% των Κυπρίων απάντησαν ότι έχει αυξηθεί και βρίσκονται στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τους Σλοβένους που ακολουθούν με ποσοστό 51%.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Φινλανδία (16%) και την Εσθονία (18%).
Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 29%.
Στην ερώτηση κατά πόσο πιστεύουν πως η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη, οι Κύπριοι απάντησαν θετικά κατά 88%.
«Η κυβέρνηση ελέγχεται από ιδιωτικά συμφέροντα»
Στην Κύπρο, ένας συντριπτικός αριθμός ανθρώπων (65%) πιστεύει ότι η διαφθορά αυξήθηκε κατά την περίοδο το περασμένο έτος. Αυτές οι αντιλήψεις τροφοδοτήθηκαν από τα σκάνδαλα που σχετίζονται με τα «χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου.
Αυτό το σκάνδαλο είναι μέρος μιας ευρύτερης οπισθοδρόμησης στη διαφθορά. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Κυπρίων αισθάνονται ότι υπάρχει ατιμωρησία για διεφθαρμένους πολιτικούς ενώ πάνω από τα δύο τρίτα (68%) λένε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται από ιδιωτικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με την έρευνα, παρόλο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ίδρυση ενός οργανισμού κατά της διαφθοράς, ενός πραγματικού μητρώου ιδιοκτησίας και προστασίας των όσων καταγγέλουν φαινόμενα διαφθοράς, οι Κύπριοι δεν πείστηκαν και αυτό αποδείχθηκε από τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 80% των συμμετέχοντων ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει κακή δουλειά όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ μόλις το 17% ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Αξίζει να σημειωθεί πως 76% των Κυπρίων δήλωσαν πως φοβούνται πιθανή αντίποινα σε περίπτωση που αναφέρουν φαινόμενα διαφθοράς. Πρόκειται για το ψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε όλες τις χώρες.
Πέραν τούτου, το 48% των Κυπρίων θεωρούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διεφθαρμένο, ενώ 34% δήλωσε πως χρησιμοποιεί προσωπικές διασυνδέσεις όσον αφορά δημόσιες υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, 27% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί προσωπικές διασυνδέσεις όσον αφορά τις υπηρεσίες σε Νοσοκομεία και κέντρα Υγείας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Αστυνομία βρίσκεται στο 22%.
Στην έρευνα συμμετείχαν πέραν από 40.000 άτομα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διενεργήθηκε την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2020.
ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση αποτελεί μέρος του προβλήματος
Είναι φανερό ότι το πρόβλημα με την κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι ότι η ίδια αποτελεί μέρος του προβλήματος της διαφθοράς, αναφέρει με δήλωση του ο βουλευτής ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.
«Όταν αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση έκρυβε τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για τα χρυσά διαβατήρια, πώς θα κτυπηθεί η διαφθορά; Πώς θα κτυπηθεί η διαφθορά όταν η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεχίζει να εγκρίνει αιτήσεις για χρυσά διαβατήρια»;, διερωτάται.
«Αλήθεια, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης και σειρά υπουργών του είναι οι ίδιοι μπλεγμένοι με αυταπόδεικτη και κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος, πώς θα υπάρξει πάταξη της διαφθοράς;»
Άντρος Ιωάννου
