Κύπρος: Σβήνει η τέχνη του κεντήματος – Μόλις στα 50 τα ενεργά άτομα

Σβήνει η τέχνη του κεντήματος

Σβήνει η τέχνη του κεντήματος, αφού τα ενεργά άτομα του κλάδου περιορίζονται πλέον στα 50, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας.

Μάλιστα, το Υπουργείο Εμπορίου αναφέρει σε σημείωμά του προς τη Βουλή ότι «το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την περιορισμένη είσοδο νέων ατόμων στον κλάδο της κεντητικής τέχνης, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σταδιακά στην απώλεια μιας ιδιαίτερα σημαντικής τεχνογνωσίας, η οποία, μεταξύ άλλων, αριθμεί και τεχνικές μοναδικές για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, όπως για παράδειγμα το λευκαρίτικο κέντημα που έχει συμπεριληφθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2009».

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Υπουργείου Εμπορίου, μελετάται το ενδεχόμενο δημιουργίας πιλοτικού σχεδίου στήριξης της παραγωγής υψηλής ποιότητας κυπριακού κεντήματος, το οποίο θα υλοποιηθεί από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και θα στοχεύσει στην αξιοποίηση των τεχνικών που είναι καταχωρισμένες στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Αναφέρεται επίσης ότι για την ετοιμασία του προτεινόμενου σχεδίου απαιτείται η μελέτη όλων των παραμέτρων και στόχων που θα περιληφθούν στο σχέδιο, όπως οι δικαιούχοι, η επιλέξιμη αποζημίωση που θα παραχωρείται, ο τρόπος υπολογισμού της χορηγίας κ.τ.λ.

Σημειώνεται ότι για την εκπόνηση της μελέτης έχει κατατεθεί αίτημα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 4 χιλ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία μείωση του ενεργού δυναμικού των τεχνιτών κεντητικής στην Κύπρο». Αναφέρεται επίσης ότι «με βάση εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, τη δεκαετία 1974 – 1874 πέραν των 500 ατόμων απασχολούνταν ενεργά με την εν λόγω τέχνη και παρήγαγαν προϊόντα υψηλής αξίας, τα οποία διοχετεύονταν τόσο στην τοπική αγορά όσο και στις αγορές χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής». Παρά ταύτα, προστίθεται, «σήμερα εκτιμάται ότι τα ενεργά άτομα του κλάδου περιορίζονται στα 50, με την πλειονότητα αυτών να είναι άτομα μεγάλης ηλικίας».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.