Η Κύπρος βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με πρόστιμα από την Ευρώπη

Προωθούνται νομοσχέδια στο πόδι, αφού η προθεσμία έληξε από πέρσι

Έλα στο Google News

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν για άλλη μια φορά χθες τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αφού κλήθηκαν να εξετάσουν άρον-άρον επτά νομοσχέδια τα οποία στοχεύουν στη μεταφορά οδηγιών της Κομισιόν, για τις οποίες η προθεσμία έληξε από πέρσι. Μάλιστα, η Νομική Υπηρεσία επεσήμανε ότι για ορισμένες οδηγίες η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει και έχει καταλήξει ήδη σε αιτιολογημένη γνώμη, που σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει πλέον με πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.

Το πακέτο των επτά εναρμονιστικών νομοσχεδίων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή μετά τη λήξη της προθεσμίας της ΕΕ, είναι σημαντικό αφού στοχεύει στη μείωση των κινδύνων για το τραπεζικό σύστημα και την ανάγκη προσφυγής σε κρατική στήριξη. Παρά ταύτα, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση, τα νομοσχέδια ετοιμάστηκαν στο πόδι και ως εκ τούτου περιέχουν πολλές ασάφειες.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρία, τα νομοσχέδια προνοούν τα τραπεζικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις επενδύσεων να κεφαλαιοποιούνται καλύτερα, να έχουν περισσότερα κεφάλαια έναντι δανείων, να μη διαθέτουν υπερβολικά μοχλευμένους ισολογισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι, ενώ θα προβλέπονται ρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα εξυγιαίνονται αποτελεσματικότερα. Αναφέρθηκε επίσης ότι τα νομοσχέδια μειώνουν τον κίνδυνο αποτυχίας των ιδρυμάτων και μειώνουν την πιθανότητα στήριξής τους από τον δημόσιο τομέα.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι δύο από τα νομοσχέδια είναι πολύ επείγοντα, αφού η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει και κατέληξε σε αιτιολογημένη γνώμη και η Δημοκρατία κινδυνεύει με πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.