Βιοδιασπώμενα καλαμάκια και άλλα ήδη πλαστικού από φυτικές ίνες άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν στην αγορά της Κύπρου με στόχο να μπουν στον κύκλο της φύσης και της ζωής του κάθε Κύπριου.

Ο βασικός σκοπός όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου είναι η μείωση στη χρήση των πλαστικών από τους ανθρώπους.

Η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι μέχρι το 2021 θα πρέπει να απαγορευτούν τα πλαστικά μίας χρήσης περιλαμβανομένου τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τις μπατονέτες, τα καλαμάκια και τους αναδευτήρες. Ανέφερε ακόμα ότι οι Ευρωβουλευτές πρόσθεσαν στον κατάλογο των πλαστικών και τις πλαστικές, ελαφριές σακούλες· αυτές οι οποίες επιτρέπονται να χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγορά.

Σύμφωνα με την κυρία Παναγιώτου, θα ακολουθήσουν και άλλοι ποσοτικοί στόχοι και χρονοδιαγράμματα από το Ευρωκοινοβούλιο. Τόνισε ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος θα πρέπει να προετοιμαστεί για οποιεσδήποτε αλλαγές σχετικά με την κατάργηση κάποιων προϊόντων, τα οποία χαρακτηρίζονται εχθροί του περιβάλλοντος. Προϊόντα όπως είναι τα αλιευτικά πλαστικά εργαλεία και τα φίλτρα τσιγάρων θα πρέπει έως το 2021 να μειωθούν κατά 50% και έως το 2030 να μειωθούν κατά το 80 %.

Η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι η αλλαγή στις συνήθειες υπάρχει, έχοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει το μήνυμα που τα συνοψίζει όλα. «Αλλάζω συνήθειες». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως απλοί τρόποι μη χρήσης του πλαστικού όπως είναι η χρήση προσωπικού ποτηριού, προϋποθέτουν αλλαγές στις συνήθειες. Τόνισε ακόμα ότι η αλλαγή θα ακολουθήσει με συλλογικότητα αναφέροντας ότι «όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε αυτή την αλλαγή».

Χριστίνα Γεωργίου