Κυριακίδου-Σέφκοβιτς: Προτάσεις για πρόσβαση σε φάρμακα σε Β.Ιρλανδία, Κύπρο, Ιρλανδία και Μάλτα

Πακέτο προτάσεων για διασφάλιση της συνεχιζόμενης πρόσβασης σε φάρμακα για την Βόρειο Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για αντιμετώπιση των ανησυχιών για την προμήθεια φαρμάκων σε Κύπρο, Ιρλανδία και Μάλτα, παρουσίασαν την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαρός Σέφκοβιτς και η Επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου.

Όπως εξήγησαν οι δύο Επίτροποι, με βάση αυτή την πρόταση τα ίδια φάρμακα θα συνεχίσουν να είναι προσβάσιμα στη Βόρεια Ιρλανδία ταυτόχρονα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που θα διασφαλίζουν πως φάρμακα που έχουν εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπαίνουν στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ.

Ειδικότερα για την περίπτωση της Κύπρου, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Μάλτας, η κ. Κυριακίδου διευκρίνισε πως στις προτάσεις περιλαμβάνεται προσωρινή παρέκκλιση ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύονται φάρμακα από το ΗΒ εάν χρειάζεται, καθώς η Κομισιόν συνεχίζει την εργασία για κατάληξη σε μια μακροπρόθεσμη και δομική λύση.

Η λύση όσον αφορά τη Βόρειο Ιρλανδία ήταν αποτέλεσμα ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ του κ. Σέφκοβιτς και του διαπραγματευτή του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Φροστ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η λύση αυτή αποτελεί απόδειξη πως το πρωτόκολλο για τη Βόρειο Ιρλανδία είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις.

Στην παρέμβασή της η Επίτροπος Κυριακίδου σημείωσε πως η πρόταση είναι μια θετική εξέλιξη και για τους ασθενείς σε Κύπρο, Μάλτα και Ιρλανδία, όπως και αυτούς στη Βόρειο Ιρλανδία, «οι οποίοι είχαν ανησυχήσει πως θα μπορούσε να επηρεαστεί η πρόσβασή τους σε φάρμακα λόγω της απόφασης του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ».

«Η προτεραιότητα μας ήταν εξ αρχής ξεκάθαρη – να μην τεθεί σε κίνδυνο ποτέ η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου, υπενθυμίζοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν μέσω πανδημίας.

«Οι προτάσεις μας περιέχουν στοχευμένες αλλαγές στην νομοθεσία της ΕΕ για τα φάρμακα, καθώς και στοχευμένες αλλαγές στους κανονισμούς για τις κλινικές δοκιμές, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής φαρμάκων από το ΗΒ μακροπρόθεσμα» εξήγησε η Επίτροπος.

Όπως εξήγησε, οι προτάσεις παρέχουν εκτάκτως διοικητική ευελιξία ώστε ορισμένες ρυθμιστικές λειτουργίες όσον αφορά τα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση που εγκρίνονται από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για χρήση στη Βόρειο Ιρλανδία να μπορούν κατ’ εξαίρεση να λαμβάνουν χώρα στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας (τα εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός όσων βρίσκονται στο νησί της Ιρλανδίας).

Η αλλαγή αυτή είναι σημαντική, σημείωσε, καθώς θα σημαίνει πως για παράδειγμα οι ασθενείς με καρκίνο στη Βόρεια Ιρλανδία θα έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα ταυτόχρονα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Δηλαδή, ακόμα και αν ένα νέο φάρμακο που έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας στο ΗΒ δεν έχει εγκριθεί στην ΕΕ, θα συνεχίσει να παρέχεται στη Βόρειο Ιρλανδία μέχρι την τελική έγκριση για την ενιαία αγορά.

Όσον αφορά την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Δημοκρατία της Ιρλανδία, η πρόταση αφορά «προσωρινή παρέκκλιση ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύονται φάρμακα από το ΗΒ εάν χρειάζεται», εξήγησε η κ. Κυριακίδου.

«Μια μακροπρόθεσμη και δομική λύση για τα θέματα πρόσβασης σε φάρμακα για τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ιρλανδία περιλαμβάνεται στην εν εξελίξει πλήρη ανασκόπηση και αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα φάρμακα» συνέχισε.

Η παράταση της περιόδου χάριτος για τη διασφάλιση της παροχής φαρμάκων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Βόρειο Ιρλανδία και τις τρεις χώρες θα παραταθεί έως ότου οι προτάσεις που καταθέτει η Κομισιόν εγκριθούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy