Κύριε Καδή, ποιο είναι το νόμιμο και πώς εξυπηρετείται η χρηστή διοίκηση;

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η επιστολή-παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, για ανατροπή της απόφασης του ΣΑΛ σε ό,τι αφορά το αποχετευτικό έργο στα Λύμπια, δείχνει την ετσιθελική και αυταρχική νοοτροπία που διακατέχει την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Δεν πείθει το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και του υπουργού Κώστα Καδή ότι η Κύπρος κινδυνεύει με επιβολή μεγάλων προστίμων για την αθέτηση δεσμεύσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή αποχετευτικών συστημάτων σε 31 κοινότητες. Αλήθεια, γιατί δεν μας λένε τι έκαναν στα 8 χρόνια που κυβερνούν;

Ο κ. Καδής υποστηρίζει ότι η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος από το ΣΑΛ μπορεί να επιφέρει κόστος εκατομμυρίων ευρώ στον φορολογούμενο πολίτη, ενώ η αλήθεια είναι ότι το ΣΑΛ πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση να προκηρυχθούν προσφορές με στόχο να προχωρήσει το έργο με ταχείς ρυθμούς και χωρίς προβλήματα. Συνεπώς, το αποχετευτικό έργο στα Λύμπια, για το οποίο έχει ευθύνη το ΣΑΛ, τροχιοδρομήθηκε να υλοποιηθεί και το ερώτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση και ο κ. Καδής για τα υπόλοιπα έργα που αφορούν τους 30 οικισμούς και δεν έχει την ευθύνη το ΣΑΛ.

Ο κ. Καδής υποστηρίζει ακόμη ότι «το ΔΣ του ΣΑΛ αντί να αναζητήσει, στο πλαίσιο της νομιμότητας, τρόπους επίσπευσης της διαδικασίας υλοποίησης των σχετικών έργων και άρα επιβολής χαμηλότερου προστίμου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνει αποφάσεις που φέρνουν ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα». Κι όμως το ΔΣ του ΣΑΛ πήρε την απόφασή του ακριβώς επειδή βρίσκεται στα πλαίσια της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης. Μήπως εξυπηρετείται η νομιμότητα και τα συμφέροντα του ΣΑΛ και των πολιτών, προχωρώντας με τους υφιστάμενους σύμβουλους μηχανικούς, με τους οποίους το ΣΑΛ έχει διακόψει το συμβόλαιο μαζί τους με σοβαρά αιτήματα σε ό,τι αφορά κακοτεχνίες που αφορούν τα συμβόλαια του αποχετευτικού της Μείζονος Λευκωσίας; Αλήθεια, ερωτούμε τον κ. Καδή και τον καλούμε να τοποθετηθεί δημόσια εάν η συμφωνία με τους συγκεκριμένους σύμβουλους μηχανικούς θα ήταν νόμιμη, ηθική και εάν επρόκειτο για απόφαση χρηστής διοίκησης, δεδομένων των σοβαρών διαφωνιών μεταξύ ΣΑΛ και σύμβουλων μηχανικών και των απαιτήσεων για αποζημιώσεις που διεκδικούνται στα δικαστήρια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.