Κυρίτσης: Αναγκαία η παρέμβαση Κράτους-Πολιτείας στην αγοράς για βοήθεια στους αδύνατους

Είναι αναγκαίο να υπάρχει από την πλευρά του κράτους και της πολιτείας μια παρέμβαση μέσα στη ζούγκλα της αγοράς που να βοηθά τους αδύνατους, τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ.
Ο Πάμπης Κυρίτσης επισήμανε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι πρέπει να υπάρχουν όρια που να μην επιτρέπουν στους ισχυρούς να χρησιμοποιούν την ισχύ τους με ασυδοσία σε βάρος των αδυνάτων. Όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει με την εισαγωγή του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι η ρύθμιση στην αγορά εργασίας τη δεδομένη στιγμή είναι αναγκαία. Πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές. Τα τελευταία χρόνια σημείωσε, οι λίγοι δίνουν στους πολλούς αντί να συμβαίνει το αντίθετο, με τον ΓΓ της ΠΕΟ να υποδεικνύει ότι η ασυδοσία θα σταματήσει με τον καθορισμό κατώτατου μισθού.

 

ΣΕΚ: Σύμφωνη με την εισαγωγή του κατώτατου

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας είπε ότι ένας στους 4 εργαζόμενους αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό και γι’ αυτό απαιτείται η ρύθμιση και η εισαγωγή του κατώτατου μισθού. Σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός συμβάλει στον υγιή ανταγωνισμό και στην αύξηση της συλλογικής παραγωγικότητας. Πρόσθεσε ότι ως κοινωνικοί εταίροι πρέπει να προστατεύσουν τον υγιή ανταγωνισμό και τους σωστούς εργοδότες. Ο κ. Μάτσας είπε ακόμα ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να συνδεθεί με τις συλλογικές συμβάσεις και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις να δουν με θετικό μάτι τη συγκεκριμένη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

 

ΚΕΒΕ: Ο ορισμός κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα

Φαινομενικά φαίνεται ότι με την εισαγωγή ενός οριζόντιου κατώτατου μισθού διασφαλίζονται μισθοί και εισοδήματα αλλά αν δεν γίνει πάνω στη σωστή βάση μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας ανταγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο. Πρόσθεσε ότι αν δε γίνουν σωστές κινήσεις στο εργατικό κόστος, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τις πωλήσεις τους και μερίδιο της αγοράς ενώ κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες και επιπτώσεις στους εργαζόμενους.

Ο Μάριος Τσιακκής είπε ακόμα ότι ο κατώτατος ρυθμίζει 9 επαγγέλματα ενώ σημείωσε ότι αναμένουν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς για να συζητήσουν το θέμα του κατώτατου μισθού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.