Κυρίτσης: Μπάχαλο τα έκανε η Κυβέρνηση στα δημόσια νοσηλευτήρια

www.dialogos.com.cy/astra


Η Kυβέρνηση είχε την υποχρέωση της αναβάθμισης των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά τα έκανε μπάχαλο ανέφερε ο ΓΓ του ΠΕΟ. Ο Πάμπης Κυρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι αιχμάλωτη της φιλοσοφίας της σκληρής λιτότητας μειώνοντας τους προϋπολογισμούς και μη διαθέτοντας τα κατάλληλα κονδύλια.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι υπάρχουν ελλείψεις και οργανωτικά προβλήματα. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν λυθεί αρκετά ζητήματα καθώς δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Ο κ. Κυρίτσης κάλεσε τους αρμοδίους να μην προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θύματα και να στρέφουν την κοινή γνώμη κατά των γιατρών, αλλά να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και να βρουν λύσεις στα προβλήματα.

Αναφορικά με τη θέση του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών, ο κ. Κυρίτσης κατηγόρησε το ΚΕΒΕ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αυταρχικό και να παρουσιαστεί ο συνδικαλισμός και η απεργία ως ο εχθρός της κοινωνίας. Επισήμανε ότι η ΠΕΟ δε θα δεχτεί μέτρα αυταρχικά ούτε νομικά μέτρα που να περιορίζουν δικαιώματα και δη αυτό της απεργίας.

Μάριος Τσιακκής: Υπάρχουν αιτήματα των επαγγελματιών υγείας που δεν είναι σωστά

Οι επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να τα βρουν άμεσα με τον ΟΚΥΠΥ, να καταλήξουν και να οργανωθούν σωστά γιατί τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο ΓΕΣΥ ανέφερε ο ΓΔ του ΚΕΒΕ. Ο Μάριος Τσιακκής ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι υπάρχουν αιτήματα των επαγγελματιών υγείας που δεν είναι σωστά.

Παράλληλα, ο κ. Τσιακκής αναφέρθηκε και στη θέση του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών. Όπως είπε, βλέπουν να φουντώνει η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με απεργιακές κινητοποιήσεις με υπερβολικά αιτήματα που δεν τεκμηριώνονται.

 

Έφη Καμίτση: Θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες και επαγγελματίες υγείας στη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ

Από την 1η Ιουνίου του 2020 θα ενταχθούν οι υπόλοιπες υπηρεσίες και επαγγελματίες υγείας στη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ ανέφερε η Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Η Έφη Καμίτση είπε ότι θα ενταχθούν φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι, κλινικοί ψυχολόγοι, νοσηλευτές και μαίες. Ξεκαθάρισε ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες μετά από παραπομπή ιατρού ενώ τόνισε ότι θα υπάρχουν περιορισμοί και συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ πρόσθεσε ότι νοσηλευτές και εργοθεραπευτές θα προσφέρουν κατ’ οίκον φροντίδα υγείας σε δικαιούχους ασθενείς.

Η κ. Καμίτση ξεκαθάρισε δε ότι είναι υπό διαβούλευση ο διάλογος με τα συγκεκριμένα επαγγέλματα για να ετοιμαστεί ο τελικός κατάλογος των υπηρεσιών που θα προσφέρουν.
Έφερε και ως παράδειγμα τις φυσιοθεραπείες λέγοντας ότι θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός φυσιοθεραπειών για να καλυφθούν οι ανάγκες των ατόμων με σοβαρά προβλήματα.
Επίσης κατήγγειλε ότι παρατηρείται κατάχρηση του Γενικού συστήματος υγείας από τους ασθενείς.