ΚΥΣΟΑ: Ετσιθελική απόφαση του ΥΠΑΝ για φοίτηση 8χρονης μαθήτριας σε ειδική μονάδα

Για «ετσιθελική» απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) για τη φοίτηση 8χρονης μαθήτριας σε ειδική μονάδα κάνει λόγο η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), η οποία εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ημερομηνίας 21 Νοεμβρίου 2022, στην οποία αναφέρεται ότι η 8χρονη μαθήτρια με αναπηρία που αποκλείστηκε από τη γενική τάξη «θα συνεχίσει τη φοίτησή της στο σχολείο της κοινότητάς της, χωρίς να αποκλείεται από το περιβάλλον της τάξης», «επιβεβαιώνεται ότι με απόφασή του στις 21 Οκτωβρίου 2022 απέρριψε την ένσταση των γονέων και αποφάσισε ετσιθελικά τη φοίτηση του παιδιού “σε ειδική μονάδα” που στεγάζεται στο ίδιο σχολείο».

«Δεν λέει ότι μπορεί να φοιτήσει στην “τάξη της” αλλά στο σχολείο της σε ένα δωμάτιο με πέντε άλλα παιδιά με αναπηρίες. Εν ολίγοις παραδέχεται το Υπουργείο ότι η μαθήτρια ξεριζώνεται από την τάξη της και θα επανέρχεται ως “επισκέπτρια” και υπό άλλο καθεστώς σε αυτήν “για τα υπόλοιπα μαθήματα” και για τα υπόλοιπα δέκα χρόνια της σχολικής περιόδου, ενώ τις πολυάριθμες ώρες των Ελληνικών και των Μαθηματικών θα εξαναγκαστεί να είναι σε Ειδική Μονάδα, μια δομή διαχωρισμού και αποκλεισμού για την οποία οι μαρτυρίες και οι επιστημονικές έρευνες είναι πάμπολλες ως προς την καταστροφική επιρροή που έχει σε όλα τα επίπεδα της ανάπτυξης ενός παιδιού», προστίθεται.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι «στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο δεν λέει τι θα παρέχεται στο παιδί στην Ειδική Μονάδα και πώς και πόσα λεπτά θα της αναλογούν (μόνο ότι «θα διδάσκεται τα Ελληνικά και Μαθηματικά» – τα μαθήματα που καταλαμβάνουν ένα τεράστιο αριθμό ωρών μάθησης/ φοίτησης/ συμμετοχής στην τάξη), για τα οποία σε παρόμοιες περιπτώσεις παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία και τα παιδιά φοιτούν μέσα στη γενική τάξη με τους συμμαθητές τους και όχι σε Ειδική Μονάδα, όπου άλλωστε δεν υπάρχουν Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν Ελληνικά και Μαθηματικά».

«Στην ανακοίνωση του Υπουργείου δεν αναφέρεται, εσκεμμένα, τι απολυτήριο θα λάβει “αποφοιτώντας” από “Ειδική Μονάδα”, ούτε ότι το μέλλον της μαθήτριας θα καταδικασθεί μια για πάντα. Δεν λέει ότι μετά τα 21 η μοναδική επιλογή της μαθήτριας θα είναι ένα κλειστό ίδρυμα ή στην καλύτερη περίπτωση ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα συνεπάγεται», υποστηρίζει το δελτίο Τύπου.

Σημειώνεται ότι «το άμεσο αποτέλεσμα είναι η μαθήτρια να βιώνει στο πετσί της, όπως πολλά άλλα παιδιά με αναπηρίες της ηλικίας της, τη με ρατσιστικές προσεγγίσεις στέρηση των δικαιωμάτων της και να κλαίει μέρα και νύχτα, διερωτώμενη ποιο είναι το κακό που έκανε και πρέπει να τιμωρηθεί επειδή απλώς και μόνο έχει μια αναπηρία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy