ΚΥΣΟΑ για ημέρα των ατόμων με αναπηρίες -«Αμαυρώνεται με παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους»

Η φετινή μέρα των ατόμων με αναπηρίες αμαυρώνεται με παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους από την ίδια την πολιτεία, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥ.Σ.Ο.Α.).

«Μια από τις βασικότερες αρχές της προσέγγισης βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «τίποτε για τα άτομα με αναπηρίες χωρίς τα άτομα με αναπηρίες». Αγνοώντας τη βασική αυτή αρχή καθώς και το γεγονός ότι η 3η Δεκεμβρίου είναι «η Παγκόσμια Ημέρα των ίδιων των Ατόμων με Αναπηρίες», διάφορες κρατικές υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο ΚΟΑ και η ίδια η Βουλή των Αντιπροσώπων, εφαρμόζουν πολιτικές αποκλεισμού του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες και της Συνομοσπονδίας των οργανώσεων τους (ΚΥΣΟΑ), που εκπροσωπεί θεσμικά, με βάση ειδική νομοθεσία, τους πολίτες αυτούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις δεν συνάδουν ή/και παραβιάζουν κατάφωρα τη φιλοσοφία, το γράμμα και το πνεύμα της Διεθνούς Σύμβασης των δικαιωμάτων τους, που κυρώθηκε από την Κύπρο πριν από 10 χρόνια.

Σημειώνει ότι οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες ότι η υλοποίηση προσομοιώσεων της αναπηρίας στην Κύπρο προωθεί την αποτύπωση μεροληπτικών αντιλήψεων, καθώς και αρνητική μεταχείριση ή και διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες.

Η ΚΥ.Σ.Ο.Α. αναφέρει ότι οι δραστηριότητες προσομοίωσης εξευτελίζουν τα άτομα με αναπηρίες, καθώς πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν τις βιωματικές αυτές ασκήσεις ως μια παιγνιώδη διαδικασία, «ενώ δεν προωθείται με κανένα τρόπο η αναγνώριση των ατόμων με αναπηρίες της χώρας μας ως φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι οίκτου και φιλανθρωπίας, θύματα της αναπηρίας τους».

«Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται τέλος το πραγματικό γεγονός, ότι οι προσομοιώσεις εξυπηρετούν σκοπούς και συμφέροντα ξένα προς τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους: Την προβολή όσων μετέχουν σε εκδηλώσεις «προσομοίωσης» για σκοπούς δήθεν απόκτησης «ενσυναίσθησης», και την αύξηση της επιρροής τους στην κοινωνία των ατόμων χωρίς αναπηρία, χρησιμοποιώντας τελικά μια ιδιότητα που δεν κατανοούν ούτε και τους ανήκει», καταλήγει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.