Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ: Με… βούλα η πιο διεφθαρμένη κυβερνητική θητεία

Στοιχεία αποτυπώνουν τον κατήφορο επί της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ

Η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ είναι η πιο διεφθαρμένη που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επιβεβαιώνεται και μέσα από τα στοιχεία της οργάνωσης ∆ιεθνής ∆ιαφάνεια (Transparency International).

Η Οργάνωση αξιολογεί τις χώρες με κλίμακα από το 0 μέχρι το 100, όπου ο βαθμός 0 σημαίνει ότι το κράτος είναι εξαιρετικά διεφθαρμένο και 100 ότι υπάρχει η αντίληψη/αίσθηση πως το κράτος είναι «καθαρό», δηλαδή ότι δεν υπάρχει διαφθορά.

Το 2008 (πρώτο έτος της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια) η Κύπρος είχε καλή βαθμολογία (64), η οποία διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της πενταετίας. Μάλιστα, το 2012 (τελευταίο έτος της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια) η Κύπρος αξιολογήθηκε με 66, που αποτελεί την υψηλότερη βαθμολογία που πήρε ποτέ η χώρα.

Ωστόσο, το 2013 (πρώτο έτος της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ) η βαθμολογία της χώρας μειώθηκε απότομα στο 63. Μάλιστα, η συνέχεια αποδείχθηκε εφιαλτική, αφού το 2018 (πρώτο έτος της δεύτερης θητείας του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ) η βαθμολογία της χώρας μειώθηκε στο 59, ενώ στη συνέχεια κατρακύλησε φτάνοντας το 2021 στο 53, που αποτελεί τη χειρότερη βαθμολογία που πήρε ποτέ η Κύπρος στο δείκτη της οργάνωσης ∆ιεθνής ∆ιαφάνεια.

Δηλαδή, η χώρα βρίσκεται πλέον οριακά πάνω από τη βάση των πιο διεφθαρμένων κρατών ανά το παγκόσμιο!

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη επιδείνωση παρατηρήθηκε μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου και ως εκ τούτου αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε φυσιολογικά και η κατάταξη της χώρας. Συγκεκριμένα, το 2008 η Κύπρος βρισκόταν στην 31η θέση μεταξύ των 180 κρατών τα οποία αξιολογούνται από την οργάνωση ∆ιεθνής ∆ιαφάνεια, ενώ μέχρι το τέλος της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια το 2012 ανέβηκε στην 29η θέση.

Ωστόσο, από το 2013 και έπειτα η χώρα βρέθηκε στον κατήφορο, φτάνοντας το 2021 στην 52η θέση, που αποτελεί και τη χειρότερη κατάταξη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατρακύλα σε όλους τους δείκτες

Η κατρακύλα της Κύπρου στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής επί της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες που είναι αναγνωρισμένοι ανά το παγκόσμιο.

Ενδεικτικά, στο δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας η Κύπρος κατρακύλησε από το 1,25 που ήταν το 2012 (επί της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια) στο 0,38 το 2020, που αποτελεί τη χειρότερη βαθμολογία που πήρε ποτέ η χώρα. Επίσης, στο Ευρωβαρόµετρο η Κύπρος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην αύξηση της διαφθοράς, με το 65% να εκφράζουν την άποψη ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες.

Ακόμη, το Συµβούλιο Οικονοµίας προειδοποίησε ότι η διαφθορά είναι από τις πιο σοβαρές αδυναµίες που αντιµετωπίζει η οικονοµία, ιδιαίτερα στον τοµέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy