Κυβέρνηση-ΔΗΣΥ φιμώνουν την κοινωνική οργή εναντίον τους …με πανδημία

«Με πρόσχημα την πανδημία θέλουν να φιμώσουν την κοινωνική οργή εναντίον τους»

Κυβέρνηση – ΔΗΣΥ αρνούνται να εισακούσουν υποδείξεις επιστημόνων για τις διαδηλώσεις

Ο επικεφαλής και ακόμα ένα μέλος της επιστημονικής ομάδας υπέδειξαν προχθές και χθες ότι μπορούν να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις εφόσον τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του δρος Κωνσταντίνου Τσιούτη και δρος Πέτρου Καραγιάννη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επεσήμανε χθες ότι αυτές «αφαιρούν κάθε πρόσχημα από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η οποία εμμένει στην καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων».

Θέτει εξάλλου τα εξής ερωτηματικά:

Πού στηρίζουν την εμμονή τους η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός; Γιατί αρνούνται να εισακούσουν τις υποδείξεις των επιστημόνων; Γιατί επιμένουν σε διάταγμα που παραβιάζει επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; Γιατί περιφρονούν τις σαφείς κατευθύνσεις που δίνουν ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το δικαίωμα στη διαδήλωση σε συνθήκες πανδημίας;

«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ, που μέχρι χθες κρύβονταν πίσω από τις συστάσεις των επιστημόνων, τώρα αποκαλύφθηκαν. Με πρόσχημα την πανδημία θέλουν να φιμώσουν την κοινωνική οργή εναντίον τους», παρατηρεί ο Στ. Στεφάνου.

Το Κίνημα Οικολόγων με χθεσινή ανακοίνωσή του ζητά να καταργηθεί το διάταγμα για απαγόρευση των διαδηλώσεων. Χαρακτηρίζει θετικό ότι εισακούστηκε η εισήγησή του και η Αστυνομία θα αφήσει στο γκαράζ τον «Αίαντα» κατά τη σημερινή προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας. «Αναμένουμε ότι αυτή τη φορά τα μέλη της Δύναμης θα λάβουν τις σωστές οδηγίες και δεν θα υπάρξουν περιστατικά αχρείαστης και υπέρμετρης βίας», αναφέρει και προσθέτει: «Σε μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της συμμετοχής σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η πρόταση των Οικολόγων είναι να καταργηθεί άμεσα το διάταγμα που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και να εφαρμοστεί η πρακτική για καθορισμό συγκεκριμένων παραμέτρων για τις εκδηλώσεις, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι».

Το Κίνημα Αλληλεγγύη με χθεσινή ανακοίνωση αμφισβητεί τις θέσεις του επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας και καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα τόσο για τη νομιμότητα όσο και για την ασφάλεια της διαδήλωσης που προγραμματίζεται σήμερα. Το Κίνημα ζητά επίσης από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας διαχείρισης της πανδημίας να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για του λόγου το αληθές, υποδεικνύοντας ότι «μια διαδήλωση δεν είναι λιτανεία»!
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στο ίδιο ερώτημα. Την καλεί επίσης, σε περίπτωση που όντως ισχύουν τα όσα ανέφερε ο κ. Τσιούτης, να πει:
1.  Γιατί δεν ανοίγουν οι εκκλησίες και άλλοι χώροι λατρείας για τους πιστούς, με τήρηση μέτρων, αναλόγως τετραγωνικών;
2.  Γιατί δεν ανοίγουν οι επισκέψεις, σε συγγενικά (τουλάχιστον) σπίτια, ώστε τα αδέρφια να συναντηθούν με τους γονείς, με τήρηση μέτρων και υπάρχει οροφή 4 ατόμων;
3.  Γιατί δεν ανοίγουν τα πάρκα και τα μονοπάτια της φύσης για χρήση από το κοινό με τήρηση μέτρων;

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.