Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ συντάχθηκαν κατά Μαυρογιάννη για το Μεταναστευτικό

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Μαυρογιάννης: «Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού»

Με μια φωνή κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ εξαπέλυσαν χθες πυρά κατά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος επισκεπτόμενος την περιοχή της δυτικής Λευκωσίας όπου τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο, θέτοντας εμπόδια στους ανθρώπους που αιτούνται πολιτικό άσυλο».

Απαντώντας στον Υπουργό Εσωτερικών, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «ο κ. Νουρής και η κυβέρνηση δεν είναι πολιτικοί σχολιαστές. Αυτοί κυβερνούν εδώ και εννιά χρόνια», για να υποδείξει ότι «ο υπουργός και η κυβέρνηση φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη δραματική διόγκωση του προβλήματος».

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός «φέρουν τεράστιες ευθύνες για την απουσία ενός γρήγορου και αποτελεσματικού συστήματος εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Φέρουν τεράστιες ευθύνες για την απουσία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού επαναπατρισμού όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί».

Επιπρόσθετα, ο Α. Μαυρογιάννης επεσήμανε ότι «η υιοθέτηση ξενοφοβικών πρακτικών που έρχονται σε ρήξη με διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα. Αντίθετα, εκθέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς».

Προηγουμένως, σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως «πραγματικά θλιβερό ο για σειρά ετών διαπραγματευτής να εκφράζει σήμερα, ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την απαρέσκειά του για την προσπάθεια αποτροπής της παράνομης εισόδου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές».

Επίσης, χαρακτήρισε ως «όψιμο» και προεκλογικό το ενδιαφέρον του κ. Μαυρογιάννη για τους εργαζομένους και τους μόνιμα διαμένοντες στην ουδέτερη ζώνη.

Μάλιστα, ο υπουργός έκανε αναφορά σε «προβλήματα ασφάλειας, αλλοίωσης της δημογραφίας και επιβάρυνσης των Ελληνοκύπριων φορολογουμένων» και διαρκώς ζητούσε από τον κ. Μαυρογιάννη να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι μεταναστευτικές ροές δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια όμως. Με πολιτικές είναι που αντιμετωπίζονται. Η κατασκευή του φράκτη, η επιτήρηση της γραμμής με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, η πρόσληψη των οριοφυλάκων είναι μέτρα αναγκαία. Εμείς θα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με πολιτικές και πράξεις. Τις αναλύσεις τις αφήνουμε στην αντιπολίτευση και στους υποψηφίους τους».

Το νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής Κύπρου (ΕΛΑΜ) υπογραμμίζει ότι ο κ. Μαυρογιάννης δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και αδιαφορεί «για το έγκλημα της δημογραφικής αλλοίωσης και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ίδια μας η πατρίδα».

Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στα κρυφά

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με την ομάδα πρωτοβουλίας των επηρεαζόμενων στην περιοχή Ακακίου, είχε χθες και ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Ωστόσο, απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των επηρεαζόμενων υποσχέθηκε να μεσολαβήσει ώστε να συναντηθούν με τον Υπουργό Εσωτερικών. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι η απόφαση για τοποθέτηση συρματοπλέγματος λήφθηκε σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή και του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.