Κυβέρνηση – ΔΗΣΥ τινάζουν στον αέρα την Τοπική Μεταρρύθμιση

Οπισθοδρόμηση το αίτημα αναβολής από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι

Για τις 13 Ιανουαρίου μετατίθεται η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών κατατέθηκαν χθες προφορικές τροπολογίες, ενώ κόμματα ζήτησαν περαιτέρω χρόνο για συζήτηση στα συλλογικά τους όργανα.

Η αναβολή γίνεται μετά από αίτημα των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Οικολόγων.

Συνεπώς όλες οι τροπολογίες των κομμάτων θα πρέπει να κατατεθούν γραπτώς μέχρι 20 Δεκεμβρίου, ενόψει της συνέχισης της συζήτησης στις 13 Ιανουαρίου. Εύλογα ερωτηματικά για την πρόθεση του ΔΗΣΥ να επαναφέρει παλαιότερη πρόταση για τη δημιουργία πέντε μητροπολιτικών δήμων, με τον Υπουργό Εσωτερικών να παρουσιάζεται έτοιμος να την υιοθετήσει και να καταθέσει νέα νομοσχέδια, κάτι που τινάζει στον αέρα την όλη συζήτηση που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στη βάση των υφιστάμενων τριών νομοσχεδίων και η οποία έγινε σε ένα κλίμα συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την απογοήτευσή του που μετά από 11 πολύωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής, «δεν θα διανύσουμε το τελευταίο μίλι» μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου όπως είχε συναποφασιστεί.

Ο Αρ. Δαμιανού είπε ότι επειδή έχουν κατατεθεί προφορικά κάποιες τροπολογίες που άπτονται της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής των νομοσχεδίων, εκ των πραγμάτων στη διαδικασία θα πρέπει να εμπλακεί και το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο πρόσθεσε δεν πρόκειται να επιτραπεί αυτή η διαδικασία να φύγει από τα πλαίσια της Επιτροπής Εσωτερικών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επέκρινε έντονα τη νέα προσπάθεια από πλευράς του ΔΗΣΥ και του Υπουργού Εσωτερικών να επαναφέρουν θέμα για πέντε μητροπολιτικούς δήμους -ξεκαθάρισε ότι χθες δεν κατατέθηκε επίσημα στην Επιτροπή μια τέτοια πρόταση- κάτι που αλλάζει εντελώς τη φιλοσοφία των υφιστάμενων νομοσχεδίων.

Ο Άριστος Δαμιανού απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης τους και να προχωρήσουν έχοντας ως πυξίδα το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον.

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ χθες παρουσίασε τις τροπολογίες του και το κόμμα ήταν και είναι έτοιμο και στις 8 Δεκεμβρίου έχει καθορισμένη συνεδρία για να επαναβεβαιώσει τη θέση υποστήριξης των νομοσχεδίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα συνέλθει σήμερα για να συζητήσει τις τροπολογίες. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο ΔΗΣΥ συμμετείχε σε παρασκήνιο για μείωση των δήμων σε πέντε μητροπολιτικούς, είπε ότι υπάρχουν διάφορες μελέτες με διαφορετικό αριθμό δήμων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πάθει κανένας τίποτα από το γεγονός ότι θα υπάρξει συνέχιση της συζήτησης, υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαφοροποίηση με νέες θέσεις και απόψεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας μίλησε για πισωγύρισμα, λέγοντας ότι ξαφνικά χθες το πρωί τρία κόμματα δήλωσαν ότι δεν ήταν έτοιμα να υλοποιήσουν αυτό που είχαν δεσμευτεί.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η κοινοβουλευτική συνεργάτης Έλενα Κοζάκου – Λυμπουρή σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ ανταποκρίθηκε στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από την Επιτροπή Εσωτερικών και έγκαιρα κατέθεσε τροπολογίες της.

Α.Βύρας: Έντονη διαφωνία για πέντε μητροπολιτικούς δήμους

Έντονη διαφωνία για πέντε μητροπολιτικούς δήμους εξέφρασε ο Δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας.

Ο κ. Βύρας ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι αν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τότε θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου η Ένωση προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα και να ακουστούν οι απόψεις των μελών της.

Ο κ. Βύρας σημείωσε ότι οι πέντε δήμοι δεν θα είναι τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αλλάξει την όλη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.

Πρόσθεσε ότι η Ένωση Δήμων δεν έχει επίσημη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από κόμματα για 5 δήμους.

Σημείωσε επίσης ότι εδώ και τρία χρόνια ξεκίνησε η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν τέθηκε ποτέ επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy