Κυβέρνηση εκτός νόμου

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ σήμερα το πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης. Παρά ταύτα, στην Κύπρο των άμωμων και αμόλυντων είναι απλά Τετάρτη.

Η Ερευνητική Επιτροπή -η οποία διορίστηκε μετά από εισήγηση της κυβέρνησης από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης, για να ελέγξει τις πράξεις της κυβέρνησης- επιβεβαίωσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο δεν εφάρμοζε την αρχή της αμερόληπτης κρίσης», αλλά αντίθετα «λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης, οι οποίες περιλαμβάνουν το αξίωμα ότι ουδείς μπορεί να είναι κριτής της δικής του υπόθεσης». Σημειώνεται μάλιστα ότι ο πρώτος ο οποίος ενήργησε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αναφέρεται επίσης ότι ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου έστειλε επιστολή από το Προεδρικό προς λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, ασκώντας πίεση για την παραχώρηση διαβατηρίων. Συγκεκριμένα έγραψε στην επιστολή τα ακόλουθα: «Ο κ. Πρόεδρος μού ζήτησε να σου στείλω τα ονόματα των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση για πολιτογράφηση για να του τα παραδώσεις»! Αναφέρεται ακόμη ότι «παρ’ όλο που η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε γραπτώς το Υπουργείο Εσωτερικών τόσο το 2015 όσο και το 2016 για το παράνομο της πολιτογράφησης μελών της οικογένειας των επενδυτών, εντούτοις η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια προς θεραπεία του προβλήματος αυτού μέχρι τον Αύγουστο του 2020 με την ψήφιση των Κανονισμών στους οποίους προστέθηκε η πρόνοια αυτή». Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι «από τον Απρίλιο του 2014 η ΕΕ επικοινώνησε επανειλημμένα με το Υπουργείο Εσωτερικών και υπέβαλε ξεκάθαρες εισηγήσεις προκειμένου να τροποποιηθεί το ΚΕΠ ώστε να πολιτογραφούνται μόνο αλλοδαποί που διατηρούν γνήσιους δεσμούς με τη χώρα, κάτι που φαίνεται να αγνόησε η κυβέρνηση». Επίσης, αναφέρεται ότι από τα 6.779 διαβατήρια «ποσοστό 51,81% ήταν εκτός νομικού πλαισίου και επομένως είχαν πολιτογραφηθεί παράνομα». Ακόμη, επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις υψηλού κίνδυνου το ποσοστό των διαβατηρίων που δόθηκαν κατά παράβαση των κριτηρίων φτάνει στο 57,8%, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έκοβε και έραβε κατά το δοκούν. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά σε «εφαρμογή κριτηρίων à la carte» και «μαζικές παραβάσεις του νόμου». Μάλιστα, στο πόρισμα υπάρχουν πολλές αναφορές για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε σχέση με το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του, τις δραστηριότητες του γαμπρού του, τον Σαουδάραβα φίλο του με το ιδιωτικό τζετ και τα ταξίδια στις Σεϊχέλλες ο οποίος πήρε «χρυσό» διαβατήρια για τη δεύτερη σύζυγο στο χαρέμι του «μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από το πρώτο ταξίδι» κ.τ.λ.

Υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έχουν συμβεί ανάλογα γεγονότα και η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της; Υπάρχει άλλη χώρα στην οποία ο Πρόεδρος ελέγχεται για όλα τα πιο πάνω, αλλά δηλώνει άμωμος και αμόλυντος; This is Cyprus!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.