Η κυβέρνηση εκβιάζει τώρα και την Βουλή για τις εκποιήσεις

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση σε σχέση με την πρόταση νόμου, η οποία έχει κατατεθεί από το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με άλλα κόμματα και η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφεύγει στο δικαστήριο και να διεκδικεί αναστολή της εκποίησης της περιουσίας του, σε περίπτωση που το δάνειό του περιλαμβάνει παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις. Η απόρριψη της πρότασης από την κυβέρνηση ήταν προβλέψιμη. Ειδικά στο θέμα της προστασίας των συμφερόντων των τραπεζών, η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη απέδειξε πολλές φορές ότι ακολουθεί κατά πόδας την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το κόμμα το οποίο στηρίζει με μεγαλύτερο σθένος την κυβέρνηση στο θέμα των εκποιήσεων είναι ο ΔΗΣΥ.

Εξίσου προβλέψιμες είναι και οι προφάσεις τις οποίες επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τη στάση της. Μιλά για στρατηγικούς κακοπληρωτές, κινδύνους υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης, πιθανή αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και αποδυνάμωση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας κ.τ.λ. Δηλαδή επικαλείται τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα τα οποία πρότασσε η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και συνεχίζει να προτάσσει ο ΔΗΣΥ και τα οποία ταυτίζονται με τις θέσεις των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. Είναι ως να αντιγράφει ο ένας τις θέσεις του άλλου. Copy and paste, όπως λένε και οι αγγλομαθείς.

Αυτό το οποίο προκαλεί έκπληξη από την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα, είναι ότι η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αποδεικνύεται πιο «πρωτοποριακή» από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, αφού δεν διστάζει να εκβιάζει ακόμη και τη Βουλή. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το Υπουργείο Οικονομικών «διάκειται θετικά» με την άμεση προώθηση και ψήφιση δύο προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα και για τις οποίες υπάρχει «συναίνεση», αφού –όπως παραδέχεται– «προάγουν τη διαφάνεια … και εξισορροπούν τη θέση του δανειολήπτη έναντι του πιστωτή κατά την ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους». Πρόκειται για την πρόταση του ΔΗΣΥ, η οποία προνοεί ότι με την επιστολή της εκποίησης η τράπεζα θα πρέπει να αποστέλλει αναλυτική κατάσταση των χρεώσεων που έχουν επιβληθεί διαχρονικά, και την πρόταση του ΑΚΕΛ η οποία προνοεί ότι κατά την ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να «πληρώσει» με βάση την αγοραία αξία του ακινήτου, αντί την πολύ πιο χαμηλή αξία καταναγκαστικής πώλησης όπως ισχύει σήμερα. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών σπεύδει στην ανακοίνωσή του να διευκρινίσει ότι η συγκατάθεσή του για την ψήφιση των δύο πιο πάνω προτάσεων νόμου είναι «υπό την προϋπόθεση διατήρησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου». Δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει με έμμεσο, αλλά ξεκάθαρο τρόπο ότι αν δοθεί το δικαίωμα στον δανειολήπτη να προσφεύγει στο δικαστήριο και να διεκδικεί αναστολή της εκποίησης της περιουσίας του, σε περίπτωση που το δάνειό του περιλαμβάνει παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, η κυβέρνηση θα αποσύρει τη συγκατάθεσή της για τις δύο προτάσεις νόμου για τις οποίες το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι διέπονται από «συναίνεση» και «προάγουν τη διαφάνεια… και εξισορροπούν τη θέση του δανειολήπτη έναντι του πιστωτή κατά την ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους»!

Η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη φαίνεται ότι έχει βάλει στόχο να διαψεύσει όσους ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν η πιο διεφθαρμένη και η πιο εμμονική στο θέμα της προστασίας των συμφερόντων των τραπεζών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy