Τα κόμματα επιμένουν στην παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών.

Απόδοση της «βαρύτατης ευθύνης» που καταλογίζει στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ζήτησαν για άλλη μια φορά χθες τα κόμματα, μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, το οποίο πραγματοποίησε χθες έκτακτη συνεδρία με θέμα τα όσα προκύπτουν από το πόρισμα της Ερευνητικής Ερευνητικής Επιτροπής αλλά και τη στάση της κυβέρνησης, υπέδειξε ότι το πόρισμα αναλύει ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του το ΠΓ του ΑΚΕΛ παραθέτει δύο αποσπάσματα από το πόρισμα, στο οποίο αναφέρεται ότι: Πρώτο: «Ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος και ήταν στη βάση αυτής της διαπίστωσης που προχώρησε το εγχείρημα ανακεφαλαιοποίησής του». Δεύτερο: «Η τελική κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018 δεν μπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013, (αλλά) σε λάθη, παραλείψεις, απραξία, ανικανότητα, εγκληματική αμέλεια και ίσως και παράνομες πρακτικές, τα οποία διαπράχθηκαν απ’ όσους ανέλαβαν να χειρισθούν τις υποθέσεις του ΣΠΤ από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν». Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι η κατάρρευση του Συνεργατισμού ήταν αποτέλεσμα «στοχευμένων και μεθοδευμένων» πολιτικών της κυβέρνησης για το ξεπούλημά του. Υποδεικνύει επίσης ότι «η άρνηση των κυβερνώντων να αναλάβουν τις ευθύνες τους έχει εξανεμίσει τα ελάχιστα ψήγματα αξιοπιστίας που τους είχαν απομείνει. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ», προστίθεται, «είναι ανεύθυνη, αναξιόπιστη και εθισμένη στα ψέματα, τα οποία πλασάρουν κατά συρροήν και καθημερινά με τη βοήθεια συντονισμένων μαζί τους ΜΜΕ».

Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει ότι προεκλογικά, τόσο το 2013 όσο και το 2018, οι κυβερνώντες «παρουσιάζονταν να έχουν λύσεις για όλα και υπόσχονταν λαγούς και πετραχήλια, (αλλά) μετεκλογικά κούρεψαν καταθέσεις, κατέστρεψαν τον Συνεργατισμό, ξεπούλησαν δημόσια περιουσία και απογείωσαν τη διαπλοκή και διαφθορά, εκθέτοντας την Κύπρο διεθνώς».

Υπενθυμίζει επίσης ότι «με την καταστροφική τους πολιτική οι κυβερνώντες φόρτωσαν στους ώμους των φορολογούμενων πολιτών, αλλά και των επόμενων γενεών, 8 δισ. ευρώ, πέρα από τις περικοπές σε μισθούς και το πετσόκομμα του κοινωνικού κράτους, που εκτόξευσαν τις ανισότητες και τη φτώχεια στα ύψη». Το ΑΚΕΛ απαιτεί την παραίτηση ή την παύση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, καθώς και τη συνέχιση των ερευνών όσον αφορά τις αστικές και ποινικές ευθύνες, οι οποίες εντοπίζονται στο πόρισμα. Τονίζει επίσης ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν για να επέλθει τιμωρία και κάθαρση.

Την παραίτηση ή παύση του Υπουργού Οικονομικών ζήτησε και το ΔΗΚΟ, επισημαίνοντας ότι το πόρισμα καταγράφει ρητά και με σαφήνεια ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι οι πολιτικές ευθύνες είτε αναλαμβάνονται είτε αποδίδονται από τους πολίτες.

Ακόμη, οι Οικολόγοι υπέδειξαν ότι το πόρισμα καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Χ. Γεωργιάδη, ενώ η Συμμαχία διερωτήθηκε γιατί ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει υποβάλει ακόμη την παραίτησή του.