Κυβέρνηση: «Έτοιμη η ε/κ πλευρά για συζήτηση εντός πλαισίου ΓΓ ΟΗΕ»

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν πάντοτε έτοιμη να συζητήσει στο πλαίσιο, που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, με όρους εντολής από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το πλαίσιο λύσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο δηλώσεών του στο Προεδρικό.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση διολισθαίνει προς θέσεις, που αφορούν λύση συνομοσπονδίας – δυο κρατών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα ότι από την επομένη της συνόδου στο Κραν Μοντανά, η θέση του Προέδρου ήταν δεδομένη: Ζητούσε επανάληψη των συνομιλιών από όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, εντός του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ, με τη δουλειά που έγινε μέχρι εκείνη την ώρα, με τις συγκλίσεις που είχαν καταγραφεί, βάσει των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της  ΕΕ, των Συμφωνιών Κορυφής, και της συμφωνίας του Φεβρουαρίου 2014″.

Πρόσθεσε πως αυτό το έδωσε και γραπτώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με άτυπο έγγραφο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, στο οποίο του υποδείκνυε και τρόπους για προετοιμασία της επανάληψης των συνομιλιών.

Αυτή τη θέση ο Πρόεδρος “την επανέλαβε σταθερά σε όλες τις συναντήσεις που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σε επαφές του στα ΗΕ, στο περιθώριο των Γενικών Συνελεύσεων, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας αλλά και γραπτώς δια επιστολών που αντηλλάγηκαν από τότε μέχρι σήμερα με τον ΓΓ των ΗΕ”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε πως “η δική μας πλευρά ήταν πάντοτε έτοιμη να συζητήσει σε αυτό το πλαίσιο που καθόρισε ο ΓΓ των ΗΕ, με όρους εντολής από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ” και πως “κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το πλαίσιο λύσης του κυπριακού προβλήματος”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως “η χώρα μας είναι και μέλος της ΕΕ και κανείς στην ΕΕ δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί δύο κράτη κυπριακά εντός της ΕΕ”, για να προσθέσει πως “η επιδίωξη στην άτυπη σύνοδο για την Κύπρο στη Γενεύη θα είναι η σύγκλιση απόψεων για επανέναρξη των συνομιλιών με βάση αυτά που έχω περιγράψει”.

Ερωτηθείς αν η ΕΕ θα είναι παρατηρητής στη διάσκεψη στη Γενεύη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχει ενστάσεις αυτή την ώρα η τουρκική πλευρά για να είναι παρούσα η ΕΕ. Φυσικά η ΕΕ και δια δηλώσεων του Ύπατο Εκπροσώπου κ. Μπορέλ, θεωρεί ότι  πρέπει η ΕΕ να είναι εκεί”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως “υπάρχει και μια απάντηση που δόθηκε προς τον Κύπριο Ευρωβουλευτή, Λουκά Φουρλά, που είναι ξεκάθαρη, ότι η ΕΕ έχει απόφαση και μάλιστα συνόδου κορυφής, σε συμπεράσματα, ότι εφόσον επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα διορίσει εκπρόσωπό της για να συμμετέχει στην ομάδα του ΓΓ των ΗΕ”.

“Άρα για μας ο ρόλος της ΕΕ όχι μόνο είναι επιθυμητός, αλλά και δεδομένος, καθότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή λύση και θα πρέπει να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να είναι και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Ερωτηθείς ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στις συνόδους για την Κύπρο θα το αποφασίσει η ΕΕ. Πρόσθεσε πως η ΕΕ έδωσε δείγματα ότι θέλει να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο, υπενθυμίζοντας ότι στο Κραν Μοντανά και στη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από την τότε Ύπατη Εκπρόσωπο, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναφερόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 25-26 του Μάρτη, με φυσική παρουσία των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι το αποκλειστικό θέμα συζήτησης το βράδυ της 25ης Μαρτίου στο πλαίσιο δείπνου εργασίας.

Ανέφερε πως στο πλαίσιο των προετοιμασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ηγέτες ομάδας κρατών μελών της ΕΕ για συζήτηση όλων των θεμάτων, που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες της Δανίας, της Λετονίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Εσθονίας.

Κληθείς να πει αν κατά την παρουσία του στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα, με την ευκαιρία των εορτασμών για την Ελληνική Επανάσταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που επίσης θα παρίσταται στους εορτασμούς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι γίνονται συζητήσεις και διεργασίες για να υπάρξει μια σειρά επαφών του Προέδρου με κάποιους εκ των ηγετών που θα είναι εκεί, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ρώσος Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι θα ανακοινωθούν εάν και εφόσον διευθετηθούν.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, για την πολιτική ισότητα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο κ. Νεοφύτου δεν έχει εκφύγει σε κανένα σημείο από το συμφωνημένο πλαίσιο του  Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και των αποφάσεων του ΟΗΕ”.

“Η Κυβέρνηση επικαλείται και ζητά οι συνομιλίες να γίνουν σε αυτή τη βάση και αυτά έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό”, ανέφερε, σημειώνοντας πως “εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν άλλες επιδιώξεις όσον αφορά την εξήγηση και την εφαρμογή του θέματος της πολιτικής ισότητας, αυτό είναι και το θέμα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με το αδιέξοδο, και το γιατί  δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μέχρι τώρα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, όχι μόνο για αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα θέματα».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.