«Η επιβολή μέτρων ή κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι για να μην προχωρήσει και αλλού…» εξομολογήθηκε στη «Χαραυγή» κυβερνητική πηγή, αποκαλύπτοντας ότι ο φόβος είναι να μη δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή τη φορά εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ποια μέτρα όμως μπορούν να ληφθούν και πότε;

Σε αντίθεση με την προεκλογική περίοδο, όπου οι κυβερνώντες παρέπεμπαν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα εκτιμούσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τώρα χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, έχοντας υπόψιν τη δυσκολία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποφασίσει στις 21 Ιουνίου για μέτρα ή κυρώσεις δύο μέρες πριν τις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη… Ως εκ τούτου, διαδικαστικά εκτιμάται ότι αρχικά θα γίνουν προειδοποιήσεις προς την Τουρκία και σε μεταγενέστερο στάδιο θα αποφασιστούν, αν θα αποφασιστούν, «στοχευμένα μέτρα», όπως έγινε και στην περίπτωση της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Εξωτερικών που θα συμμετέχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αναμένεται να ενημερώσει για όλα τα δεδομένα γύρω από τον «Πορθητή», όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, και να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να διασυνδεθούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με την ενταξιακή της πορεία και να περιληφθεί ειδική παράγραφος στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει την έναρξη γεώτρησης

Παρά τα δημοσιεύματα και τις εικασίες, η κυβέρνηση και η διπλωματική υπηρεσία δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν ότι ο «Πορθητής» έχει αρχίσει τη γεώτρηση στα 36 ναυτικά μίλια β/δ των κυπριακών ακτών. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που δίνει πληροφορίες ότι ΔΕΝ έχει ξεκινήσει γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο, ενώ μια άλλη χώρα, την οποία δεν κατονομάζει, λέει το αντίθετο. Πιθανολογείται ότι η δεύτερη είναι η Μ. Βρετανία, καθώς διαθέτει τις Βάσεις και τα κατασκοπευτικά της συστήματα όπως το Eschelon. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κυβ. Εκπρόσωπος κ. Πρ. Προδρόμου είπε ότι «αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Να θυμίσουμε ότι ο Μ. Τσαβούσογλου την περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξή του στο Ανατολού, δήλωσε ότι η γεώτρηση ξεκίνησε. Ο γεωτρητικός στόχος «Φοινίκη 1», όπως τον έχουν ονομάσει, βρίσκεται πέραν της μέσης γραμμής, που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν νομιμοποιεί τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε καμία περίπτωση. Ο φόβος τώρα είναι να μην υλοποιηθούν οι απειλές της Τουρκίας να προχωρήσει με δεύτερο γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, στον κόλπο της Καρπασίας.

Σε συνέντευξή του χθες στην ιστοσελίδα brief.com.cy, o ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε ανησυχία και αγωνία για τις εξελίξεις, «γιατί θεωρούμε ότι αυτά που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ αρνητικά σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού». Ο ίδιος εξέφρασε λύπη γιατί δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στην πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και με στόχο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τη χλιαρή αντίδραση της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι το χειρότερο. «Το χειρότερο είναι ότι και να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία δεν πρόκειται να μας λύσουν το κύριο θέμα, που είναι η λύση του Κυπριακού. Οι κυρώσεις απλώς θα μας απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από τη λύση», υπογράμμισε.

Νίκη Κουλέρμου