Κυβέρνηση και Cyprus Seeds ενώνουν δυνάμεις για ενίσχυση της καινοτομίας

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η συμφωνία κυβέρνησης-Cyprus Seeds για τη χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του οργανισμού και του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Το ΙδΕΚ, θα στηρίξει με χορηγία μέχρι €500,000 τον πρώτο 12-μηνο κύκλο του Προγράμματος χορηγιών και υπηρεσιών του Cyprus Seeds, ως «αντίστοιχη χρηματοδότηση (matching fund)» για τις δωρεές που το Cyprus Seeds εξασφάλισε από τον ιδιωτικό τομέα και τις οποίες θα αφιερώσει στη χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων. Ειδικότερα, θα υποστηριχθούν επτά ερευνητικές ομάδες οι οποίες επιλέχθηκαν μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής αιτήσεων και παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών σε έμπειρους επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες σε θέματα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start-ups). Οι ερευνητικές ομάδες φιλοξενούνται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Το Cyprus Seeds αποτελεί μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που συστάθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο με στόχο την αξιοποίηση-εμπορευματοποίηση της καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κύπρου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες του Cyprus Seeds για κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στην ανάπτυξη δικτύων επιχειρηματιών και εμπειρογνωμόνων για παροχή υψηλού επιπέδου καθοδήγησης (mentoring / coaching) σε ερευνητικές ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως επίσης και στην ανάπτυξη δεσμών με μέλη της Διασποράς της Ελλάδας και Κύπρου.

Η στήριξη του Cyprus Seeds εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για ενίσχυση των επιδόσεων της Κύπρου στην καινοτομία, αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των κυπριακών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων και μετατροπή της επένδυσης σε ουσιαστικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία. Η συμφωνία υπογράφηκε σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στα γραφεία του ΙδΕΚ τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019, μεταξύ του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και Καινοτομία και Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Κυριάκου Κόκκινου και του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Seeds, Jeremy Downward. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο φορέων τον περασμένο Ιούνιο.

Σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας, o κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στη δυνατότητα του Cyprus Seeds να συμβάλει θετικά στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των νέων επιστημόνων της χώρας μας, ώστε να τολμούν και να σκέφτονται επιχειρηματικά. Αναφέρθηκε, ακόμη, στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν, στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του Cyprus Seeds, πετυχημένοι Έλληνες και Κύπριοι της Διασποράς, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίοι ενεργούν ως καθοδηγητές και βρίσκονται δίπλα στις ερευνητικές ομάδες.

Από πλευράς του, ο κ. Downard εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη της πρωτοβουλίας, μεταφέροντας παράλληλα, την εκτίμηση της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» («The Hellenic Initiative») που εδρεύει στην Νέα Υόρκη καθώς και της ελληνικής και κυπριακής διασποράς που αποτελούν τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Cyprus Seeds. Ο κ. Downward σημείωσε πως η συμφωνία αντικατοπτρίζει αφενός τη δέσμευση της κυβέρνησης στην προώθηση της εμπορευματοποίησης της έρευνας στην Κύπρο και αφετέρου την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο Cyprus Seeds. Πρόσθεσε πως προσβλέπει σε στενή συνεργασία τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης του Cyprus Seeds είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.cypruseeeds.com.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy