Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ εξετάζουν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο με σκοπό το πάγωμα των νόμων της Βουλής

Ανάχωμα στην ακρίβεια και την τραπεζική αυθαιρεσία

 

Προοδευτική κυβέρνηση που να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας
Σε σχέση με την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσει τους νόμους της Βουλής για μείωση του φόρου στο ρεύμα και τα καύσιμα, ώστε να μειωθούν οι τιμές, καθώς και για στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, ο Άριστος Δαμιανού τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν τρέφει αυταπάτες. Επεσήμανε εξάλλου ότι στα δέκα χρόνια η κυβέρνηση ΔΗΣΥ απέδειξε πολλές φορές την κοινωνική αναλγησία της. Υπέδειξε ακόμη ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα είναι να εκλεγεί μια προοδευτική κυβέρνηση, η οποία να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας.

 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν χθες από κοινού τις αναπομπές του Προέδρου Αναστασιάδη, επιμένοντας στην ανάγκη για στήριξη της κοινωνίας μέσα από τη μείωση των φόρων στο ρεύμα και τα πετρελαιοειδή, ώστε να μειωθούν οι τιμές, καθώς και στη στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων. Παρά ταύτα, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, αφού η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ -που έμειναν ξανά μόνοι- εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να παγώσουν -και στη συνέχεια να ακυρώσουν- τους νόμους της Βουλής.

Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για κοινωνική αναλγησία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει εισπράξει ήδη αυξημένα έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της ακρίβειας, ενώ με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους το ποσό θα φτάσει στο 1 δις ευρώ. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας, υποδεικνύοντας ότι η ακρίβεια σπάζει κόκαλα, ενώ την ίδια ώρα οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι στον πάτο. Ακόμη, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι κανονισμοί της ΕΕ δεν επιτρέπουν τη μείωση των φόρων, υπέδειξε ότι τουλάχιστον δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ διεκδίκησαν και εξασφάλισαν παρεκκλίσεις, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η οποία δεν υπέβαλε οποιοδήποτε αίτημα. Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι είναι όψιμη η ευαισθησία της κυβέρνησης για τους κανονισμούς της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι για χρόνια οι κυβερνώντες παρανομούσαν εν γνώσει τους με τα «χρυσά» διαβατήρια, αλλά σήμερα που υπάρχει ανάγκη για στήριξη της κοινωνίας επικαλούνται προφάσεις. Επίσης, για τις εκποιήσεις ο Αρ. Δαμιανού υπενθύμισε ότι τα κόμματα συμφώνησαν στη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου, αλλά η κυβέρνηση απέσυρε το σχετικό νομοσχέδιο. Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και των υπερπρονομίων που δόθηκαν στις τράπεζες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy