Η κυβέρνηση και εισηγείται γενικό δημοψήφισμα και ακυρώνει το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να έχουν λόγο

Ακυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να έχουν λόγο στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών

 

Νέα πρόταση διεξαγωγής ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα καταθέσει η κυβέρνηση, με την εξαγγελία να φέρνει έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού παραγνωρίζεται πλήρως ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακυρώνεται το δικαίωμα των πολιτών να έχουν λόγο και ρόλο στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και το ερώτημα θα είναι κατά πόσον οι πολίτες εγκρίνουν ή όχι τη μεταρρύθμιση. Επίσης το δημοψήφισμα θα γίνει ταυτόχρονα με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Νίκος Νουρής σε δηλώσεις του απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο του 2023, μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Αναφέρθηκε σε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα επί του συγκεκριμένου θέματος μετά την έγκριση σχετικής νομοθεσίας.

Η Ελένη Μαύρου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει εδώ και δύο σχεδόν χρόνια την πρότασή του για διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων και τόνιζε ότι θα έπρεπε να «προηγηθεί ένας ευρύς διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιληφθούν γιατί χρειάζεται η συνένωση δυνάμεων και πώς μέσα από αυτή θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και οι αναπτυξιακές προοπτικές των πόλεων μας».

Υπενθυμίζει ότι ο Ευρωπαϊκός Χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζει ρητά το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων και ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, και τη διαδικασία τυχόν αλλαγών των εδαφικών ορίων της κάθε Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειώνει ότι ο Γ. Εισαγγελέας απαντά στο πώς θα διευκολυνθεί η εφαρμογή του κυβερνητικού νομοσχεδίου και όχι στο πώς θα διασφαλιστεί ο λόγος και ρόλος των πολιτών στη διαδικασία της μεταρρύθμισης. Παραγνωρίζεται ακόμα και το γεγονός ότι δημοψηφίσματα προβλέπονται και στην υφιστάμενη νομοθεσία και έχουν ήδη διεξαχθεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Επισημαίνει δε ότι αντί η κυβέρνηση να συζητήσει εποικοδομητικά την πρόταση για τοπικά δημοψηφίσματα, προσφεύγει σε μεθοδεύσεις που παραγνωρίζουν πλήρως τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακυρώνουν, με συνοπτικές διαδικασίες, το δικαίωμα των πολιτών να έχουν λόγο και ρόλο στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης. η Ε. Μαύρου διερωτήθηκε για ποια μεταρρύθμιση θα τοποθετηθούν οι πολίτες, αφού δεν θα έχει ψηφιστεί κάτι. Στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ή σε αυτή που κατέληξε η Βουλή;

Η ΕΔΕΚ έσπευσε να χαιρετίσει την εξαγγελία της κυβέρνησης, όπως και η Αλληλεγγύη, η οποία ωστόσο σημειώνει ότι δεν είναι αρκετοί οι τρεις μήνες που δίνονται ως περιθώριο.

Ως πρώτη αντίδραση ο πρόεδρος της ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι εάν πρόκειται για ένα παγκύπριο δημοψήφισμα, τότε δεν είναι σύμφωνοι, καθώς σε τέτοια περίπτωση οι κάτοικοι των αστικών περιοχών θα αποφασίσουν και για τους κατοίκους των κοινοτήτων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι θα την μελετήσουν στα συλλογικά όργανα και θα τοποθετηθούν.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy