Κυβέρνηση και εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Με σύνθημα «Όχι άλλο αίμα για το μεροκάματο» πραγματοποιήθηκε χθες από την ΠΕΟ Λεμεσού εκδήλωση διαμαρτυρίας, με αφορμή και το τελευταίο εργατικό ατύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του 32χρονου οικογενειάρχη Ανδρέα Παναγή.

Το γεγονός ότι για τη Λεμεσό είναι ο τέταρτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας μέσα σε αυτόν το χρόνο, τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Επ. Γρ. της ΠΕΟ, Δημήτρη Χριστοδούλου, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι η κατάργηση σε ένα μεγάλο βαθμό των εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων εργασίας δημιουργεί κλίμα εύφορο για μη τήρηση των κανόνων ασφάλειας από πολλούς εργοδότες.

Υποδεικνύοντας ότι «η κυβέρνηση είναι η πρώτη που σαν εργοδότης παραβίασε αυτές τις σχέσεις και φέρει τεράστια ευθύνη που άφησε τα τμήματα επιθεώρησης εργασίας υποστελεχωμένα και ανίκανα να επιτελέσουν στο βαθμό που πρέπει τα καθήκοντά στους», ο Δ. Χριστοδούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί η Λεμεσός με χιλιάδες τόπους εργασίας, υποστατικά, εργοτάξια και εργοστάσια να καλύπτεται μόνο με 3-4 λειτουργούς». «Η ασυδοσία κάποιων εργοδοτών με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών, τους έχει οδηγήσει σε παντελή υποβάθμιση των υποχρεώσεών τους για μέτρα ασφαλείας», είπε.

Με υπόμνημα που εγκρίθηκε προς την Υπουργό Εργασίας, η ΠΕΟ Λεμεσού ζητά μεταξύ άλλων την ψήφιση νομοθεσίας η οποία να επιτρέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου ως επιπρόσθετου μηχανισμού για συμμόρφωση των εργοδοτών και αύξηση των επιθεωρητών του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ιδιαίτερη σημασία ζητείται να δοθεί στα πολυώροφα κτίρια που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, στο λιμάνι όπου ο έλεγχος γίνεται πιο δύσκολος με την παρουσία νέων εταιρειών, αλλά και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ζητείται επίσης να εισαχθεί η υποχρέωση για εκπόνηση σχεδίου εκτίμησης κινδύνου για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν δημόσιες προσφορές ή αιτούνται δημόσιες χορηγίες και η εισαγωγή πιστοποιητικών συμμόρφωσης σε θέματα ασφάλειας και υγείας, αλλά και η εισαγωγή υποχρεωτικών προτύπων επαγγελματικών προσόντων σ’ όλους τους κλάδους.

Επιπλέον, τονίζεται η ανάγκη όπως τα διατάγματα για την επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς με στόχο την κάλυψη όλων των εργαζομένων. Μέσα από το ψήφισμα ζητούνται ακόμα: η προώθηση μέτρων για πιο διαφανείς διαδικασίες διερεύνησης εργατικών ατυχημάτων, η ανάληψη από κοινού εκστρατειών του Τμήματος Επιθεώρησης, των Συντεχνιών και των Εργοδοτών για σύσταση Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας σ’ όλους τους χώρους εργασίας, η δημιουργία του αναγκαίου μηχανισμού για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτική Ασφάλεια Ευθύνης Εργοδότη, η βελτίωση και επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση επιδόματος σωματικής βλάβης και σύνταξης αναπηρίας, καθώς και μείωση των τελών που χρεώνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για παραχώρηση του πορίσματος της διερεύνησης εργατικού ατυχήματος, για σκοπούς νομικής προσφυγής του εργαζομένου. Σε ό,τι αφορά τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων και τις εργασίες σε συνθήκες υψηλής σκόνης, η ΠΕΟ ζητά να προωθηθούν πολύ πιο συγκεκριμένα μέτρα, περιλαμβανομένων και της υποχρεωτικής διακοπής της εργασίας χωρίς απώλεια μισθού αν οι συνθήκες εργασίας το επιβάλλουν.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy