Κυβέρνηση και Κεντρική θέτουν βέτο στο πάγωμα τόκων δανείων λόγω κορωνοϊού

Βέτο στο πάγωμα τόκων από Κυβέρνηση – Κεντρική Τράπεζα

Η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα θέτουν βέτο στο πάγωμα των τόκων στα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λόγω του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα, Κωσταντίνος Πετρίδης και Κωνσταντίνος Ηροδότου αντίστοιχα, έστειλαν το απόγευμα κοινή επιστολή στη Βουλή ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Ολομέλειας του Σώματος αναφέροντας ότι: «Δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης του νομοσχεδίου» το οποίο αφορά το πάγωμα δανείων λόγω του κορωνοϊού. Μάλιστα απέρριψαν τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν ενωρίτερα σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών από το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, για πλήρες πάγωμα των δανείων (δόσεων και τόκων) για το σύνολο των δανειοληπτών με εξαίρεση όσους αντικειμενικά έχουν τη δυνατότητα ή/και επιθυμούν να συνεχίσουν να πληρώνουν.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στη Βουλή δεν διευκρινίζεται ποιους αφορά το πάγωμα δανείων, αλλά ούτε πότε και πως θα εφαρμοστεί και για πόση χρονική διάρκεια θα παραμείνει σε ισχύ το μέτρο.

Αντίθετα, για τα πιο πάνω καθώς και ορισμένα άλλα ζητήματα αναφέρεται ότι θα καθοριστούν με διάταγμα το οποίο θα εκδοθεί στη συνέχεια από τον Υπουργό Οικονομικών και υπό την προϋπόθεση θα εξασφαλιστεί η «σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εποπτικής αρχής».

Επίσης, με βάση το προσχέδιο του διατάγματος το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή (σ.σ: για ενημέρωση των βουλευτών αφού δεν απαιτείται η συγκατάθεση τους αλλά ούτε και έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πρόνοιες διατάγματος) εξαιρούνται χιλιάδες δανειολήπτες, αφού αναφέρεται ότι το μέτρο καλύπτει μόνο δανειολήπτες «οι οποίοι δεν είχαν καθυστερήσεις στην καταβολή της δόσης πέραν των 30 ημερών» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Αναφέρεται επίσης ότι «οι δόσεις και οι τόκοι που θα ανασταλούν θα πρέπει να καταβληθούν στη συνέχεια είτε με αύξηση των εναπομεινάντων δόσεων, είτε με επιμήκυνση της διάρκειας των πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με συνδυασμό των δύο πιο πάνω».

Στην επιστολή τους ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και «δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης του».

Αναφέρουν μάλιστα ότι: «τοποθετήσεις όπως ο καθορισμός μηδενικών ή μειωμένων επιτοκίων, διαγραφή ή μη υπολογισμός τόκων, ο εκ των προτέρων καθορισμός του τρόπου αποπληρωμής, καθώς και η συμπερίληψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν μας βρίσκει σύμφωνους και αντιβαίνει στις υπό αναφορά κατευθυντήριες γραμμές (της ΕΑΤ).

Επιπρόσθετα, τέτοιες πρόνοιες θα διασαλεύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ πεδίο που εμπίπτει των υπό αναφορά Έκτακτων Μέτρων κάλυψης».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy