Κυβέρνηση και τυροκόμοι επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος φέρει την ευθύνη

Έντονοι διαξιφισμοί στον απόηχο της διαμαρτυρίας των αιγοπροβατοτρόφων

Έντονους διαξιφισμούς έφερε ο απόηχος της διαμαρτυρίας των αιγοπροβατοτρόφων, με την κυβέρνηση να αποποιείται τις ευθύνες της και να ρίχνει αποκλειστικό φταίξιμο στους τυροκόμους. Αυτοί με τη σειρά τους αντιστρέφουν τα πυρά.

Μετά από τις δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας ότι «οι αιγοπροβατοτρόφοι έπρεπε να βρίσκονται έξω από τα τυροκομεία και όχι έξω από το Προεδρικό» και ότι υπάρχει προσυνεννόηση στις τιμές, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων διά του προέδρου του, Γιώργου Πέτρου, αντέδρασε έντονα, αναφέροντας ότι «ψεύδεται ο Υπουργός Γεωργίας στην προσπάθεια να αποφύγει το βάρος της αποτυχίας αλλά και των προβλημάτων».

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι «ο ανταγωνισμός λειτουργεί πολύ σωστά και δίκαια και ότι οι τιμές γάλακτος είναι σταθερές λόγω της πίεσης που υπάρχει με υψηλά αποθέματα χαλλουμιού».


Παρά το γεγονός ότι έλαβαν βοήθεια περίπου €800 χιλιάδων για να πουλήσουν τα αποθέματά τους, ο Γιώργος Πέτρου πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «τα ψυγεία είναι γεμάτα χαλλούμια, έχουμε εκατομμύρια σε στοκ, δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε».

Ο Υπουργός Γεωργίας δηλώνει ότι η βοήθεια δόθηκε για να φύγει το στοκ, ενώ ο κ. Πέτρου από την πλευρά του λέει ότι αφορά μικρά ποσά για να καλύψουν μέρος των ψυκτικών εξόδων που έχουν για την αποθήκευση των χαλλουμιών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τους ίδιους δεν τους ρώτησε κανείς σε ποια κατάσταση βρίσκονται, αφού, όπως ανέφερε, ο COVID τούς καθήλωσε.


Σε ό,τι αφορά την αύξηση που δικαιούνται οι αιγοπροβατοτρόφοι, είπε ότι δίκαια την διεκδικούν και κάλεσε το κράτος να το κάνει.

Αναφορικά με την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, υπέδειξε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε 13 σημεία, αλλά ο λόγος που δεν γίνεται είναι γιατί οι αιγοπροβατοτρόφοι διαφωνούν με την αλλαγή στην ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, γι’ αυτό αδυνατούν να παράγουν ΠΟΠ.

Συνάντηση Προέδρου με τυροκόμους

Εν τω μεταξύ, χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διεμήνυσε σε έντονο ύφος ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ παραβίαση των διατάξεων ή των προϋποθέσεων που πρέπει να διακρίνουν την παρασκευή του χαλλουμιού», κάτι που η ίδια του η κυβέρνηση πράττει εδώ και 8 μήνες. Επίσης, δήλωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα έχει επαφές με τους τυροκόμους.


 Δύο συλλήψεις αιγοπροβατοτρόφων

Χθες η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 3 ατόμων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθηκαν ελεύθεροι αναφορικά με το κάψιμο μπάλας σανού έξω από το Προεδρικό.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατηγορούνται για τα αδικήματα της παράνομης συνάθροισης, διασάλευσης της ειρήνης, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, όπως και τα αδικήματα της αμελούς και απερίσκεπτης πράξης, πρόκλησης φωτιάς και κακόβουλης βλάβης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του «Άστρα» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής, σημείωσε ότι είναι καταδικαστέα τα όσα συνέβησαν έξω από το Προεδρικό, κυρίως με τις φωτιές σε σανό, αλλά, ανέφερε, ήταν στο πλαίσιο της αγανάκτησης των αιγοπροβατοτρόφων που ζητούν την άμεση εφαρμογή του χαλλουμιού ΠΟΠ. Όπως είπε, υπήρξε εκτροπή από την προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας.


Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.