Η κυβέρνηση κλείνει την Επιτροπή Σιτηρών μετά από 67 χρόνια : Παραδίδει τα κλειδιά στα ιδιωτικά καρτέλ

Η Επιτροπή Σιτηρών ετοιμάζεται να παραδώσει τα κλειδιά στα ιδιωτικά καρτέλ.

Το διευθυντικό στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, Κυριάκος Κακουρής, δήλωσε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ότι ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Σιτηρών για το 2021 θα είναι ο τελευταίος έπειτα από 67 χρόνια λειτουργίας. Επανέλαβε επίσης τη θέση της κυβέρνησης ότι το κράτος δεν πρέπει ούτε να αγοράζει, ούτε να πουλά, ούτε να εμπορεύεται.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, το 2013 η Επιτροπή Σιτηρών είχε αποθεματικό ύψους 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εξανεμίστηκε επί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ενώ δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για αναδιοργάνωση του οργανισμού. Μάλιστα, η Επιτροπή επηρεάστηκε σημαντικά από τις συμφωνίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, αφού αυξήθηκε δραματικά το κόστος εκφόρτωσης των σιτηρών, καθώς και το ενοίκιο για το σιλό, προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών.

Το ΑΚΕΛ θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τις τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης

Το ΑΚΕΛ διά του Άντρου Καυκαλιά κατήγγειλε την κυβέρνηση για αγκυλώσεις και εξυπηρέτηση ολιγοπωλιακών καταστάσεων. Προειδοποίησε επίσης ότι μετά το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης θα καθορίζονται αποκλειστικά από τα καρτέλ των ολιγοπωλίων, καθώς και ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η διασφάλιση των αναγκαίων στρατηγικών αποθεμάτων σε ένα νευραλγικό τομέα για τον τόπο.

Ο Α. Καυκαλιάς υπέδειξε ότι ακόμη και τώρα η Επιτροπή Σιτηρών μπορεί να διασωθεί, φτάνει να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι δυστυχώς δεν υπάρχει βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.