O τιμοκατάλογος των παρακολουθήσεων και το πολιτικό «ξεκάρφωμα» μέσω της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Δεν λέει να κοπάσει η καταιγίδα των αποκαλύψεων σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια νέα στοιχεία που φέρνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε εξαιρετικά δεινή θέση, ενώ μέσα από το ρεπορτάζ ξεπηδά ξανά η, για κάποιους, αμέτοχη Κύπρος.
Τελευταία εξέλιξη η αποκάλυψη του Inside Story για την «κρυφή» αγορά του Predator από το ελληνικό Δημόσιο, παραχώνοντάς την μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ, πολιτικός και διοικητικός επικεφαλής της οποίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και για τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού σε χώρο που ελέγχει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το λεπτομερές ρεπορτάζ των Τάσου Τέλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου, «στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για 10 στόχους τον μήνα που εναλλάσσονται είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».
Το Inside Story αναφέρεται σε ένα νέο πρόσωπο, τον Σαχάκ Άβνι, τον στενότερο συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, τουλάχιστον τα τελευταία εννιά χρόνια –αρχικά στην εταιρεία Wispear και στη συνέχεια στην Intellexa, που τη διαδέχτηκε. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Ο Άβνι “ανακαλύπτει” την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020)».
Σημειώνεται ότι κάτοχος του 35% της Intellexa ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Μέσω άλλης κυπριακής εταιρείας του, της Viniato, λειτούργησε το εννιάμηνο του 2018 ως σύμβουλος της Krikel, προκειμένου αυτή να αναπτύξει τη στρατηγική της αναφορικά με έργα (υποστήριξη και ανάπτυξη ειδικών λογισμικών) εντός της ελληνικής επικράτειας.
Πάντως, μπαράζ σχετικών ερωτημάτων δέχτηκε χθες ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αλλά συνέχισε να μην απαντά επί της ουσίας, αφενός παραπέμποντας επανειλημμένα στη δικαστική έρευνα και αφετέρου στοχοποιώντας άμεσα ή έμμεσα την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τους δημοσιογράφους, αφού είπε πως πρόκειται για ισχυρισμούς χωρίς στοιχεία, τα οποία «καλείται αποδείξει αυτός που κατηγορείται ή αναφέρεται ότι παρακολουθούνταν», για να αναπαράγει έτσι και το νέο αφήγημα της κυβέρνησης ότι αυτή ήταν ο στόχος των παρακολουθήσεων.
Σε ερώτηση γιατί τόσα διαφορετικά και ετερόκλητα Μέσα αποκαλύπτουν πτυχές των παρακολουθήσεων, που πλέον περιλαμβάνουν πολλούς υπουργούς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Οικονόμου επέλεξε να πει πως «κακόβουλα λογισμικά υπήρχαν στη χώρα από το 2017-18, το Pegasus. Και στην Ελλάδα υπήρχε το Predator και επιχειρήθηκε να παρακολουθηθούν τηλέφωνα πολιτικών και δημοσίων προσώπων σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία και Ελλάδα».
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.