Η κυβέρνηση μοίραζε διαβατήρια και ο ΔΗΣΥ κρατούσε τσίλιες στη Βουλή

Σάλος για τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων

Σάλος έχει ξεσπάσει για τις νέες αποκαλύψεις σε σχέση με τα «χρυσά» διαβατήρια τα οποία παραχωρήθηκαν παράνομα, μετά την ψήφιση των κανονισμών από τη Βουλή. Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου υπέδειξε ότι τα νέα στοιχεία για τα 220 διαβατήρια τα οποία παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση παράτυπα είναι εξαιρετικά σοβαρά και χρειάζεται να διερευνηθούν πλήρως.

Ουσιαστικά, πρόσθεσε, ενώ η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι έφερε Κανονισμούς για το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων, δεν τους εφάρμοζε. Ο Στ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη επί χρόνια μοίραζε χιλιάδες «χρυσά» διαβατήρια και -όπως αποδείχθηκετελευταία της έγνοια ήταν η νομιμότητα και η διαφάνεια. Επεσήμανε επίσης ότι «δεν είναι τυχαίο ότι τον Φεβρουάριο του 2019 ο ΔΗΣΥ καταψήφισε στη Βουλή την πρόταση για να θεσπιστούν Κανονισμοί για το πρόγραμμα, επειδή προφανώς ήθελε να μείνει η απόλυτη εξουσία στην κυβέρνηση», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σε αντίθεση με όσα υποστήριξε το ΑΚΕΛ για άμεση κατάθεση Κανονισμών, η πλειοψηφία της Βουλής έδωσε προθεσμία ενός χρόνου στην κυβέρνηση.

Ακόμη, επεσήμανε ότι «δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση καθυστέρησε πέραν του ενός χρόνου να καταθέσει Κανονισμούς στη Βουλή». Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι τον Ιούλη του 2020 ο ΔΗΣΥ ανέτρεψε όλες τις αυστηροποιήσεις που επέφερε η Επιτροπή Εσωτερικών στο πρόγραμμα και επανέφερε όλες τις χαλαρώσεις και τις διατάξεις που ευνοούσαν τους μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «το ΑΚΕΛ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε τους Κανονισμούς». «Με άλλα λόγια, ενώ το Προεδρικό και η κυβέρνηση έκοβαν και έραβαν κριτήρια, μοίραζαν διαβατήρια στους πελάτες των γραφείων τους, ο Συναγερμός μέσα στη Βουλή κρατούσε τσίλιες για να μην τεθεί τέρμα σε αυτό το γαϊτανάκι αλληλοεξυπηρέτησης», υπέδειξε χαρακτηριστικά ο Στ. Στεφάνου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για «πολιτική απάτη της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ με τα “χρυσά” διαβατήρια», προσθέτοντας ότι: «Είναι πλέον ξεκάθαρο πως για την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, πάνω από τους νόμους, πάνω από τους θεσμούς, πάνω από την ηθική μπαίνουν πάντα τα συμφέροντα των πελατών των δικηγορικών γραφείων που θέλουν να εξυπηρετήσουν. Πάνω από τη διαφάνεια μπαίνει πάντα η συγκάλυψη».

Ακόμη, οι Οικολόγοι για τον Έτμοντ Χαγουίλα επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση και η Νομική Υπηρεσία δυστυχώς παραμένουν εκτεθειμένες ενώπιον της κοινής γνώμης. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συνέχισε για μήνες να μοιράζει αβέρτα «χρυσά» διαβατήρια με το παλιό νομικό καθεστώς, το οποίο κρίθηκε προβληματικό, παρά την ψήφιση των Κανονισμών από τη Βουλή και παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραπομπής της χώρας στο δικαστήριο. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, από τον Αύγουστο μέχρι τοΝ Φεβρουάριο του 2021 δόθηκαν τουλάχιστον 221 «χρυσά» διαβατήρια, ενώ συνεχίζεται η εξέταση εκατοντάδων άλλων αιτήσεων. Μάλιστα πολλά διαβατήρια δεν αφορούν επενδυτές, αλλά μέλη των οικογενειών τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.