Κυβέρνηση: Πολύ πιο αυστηρά τα σημερινά μέτρα – Πότε ανακοινώνονται τα Σχέδια Στήριξης

Σήμερα τα μέτρα, από βδομάδας τα Σχέδια - Φωνές από Συντεχνίες και ΟΕΒ - Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα η Κύπρος

Πολύ πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία θα ληφθούν τελικές αποφάσεις, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι τα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης: 

Σήμερα τα νέα μέτρα: Προ των πυλών τα sms και η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλες πόλεις

Παραμένουν στους 72 οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσ. Αναφοράς – Δέκα άτομα προέρχονται από Ιδρύματα

Αντί δώρο Χριστουγέννων, πήραν απόλυση 900 περίπου εργαζόμενοι – Δραματική αύξηση ανεργίας

Συγκεκριμένα είπε ότι οι ανακοινώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων θα γίνουν σήμερα από τον υπουργό υγείας μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, ενώ οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ερωτηθείς είπε ότι τα νέα μέτρα καθυστέρησαν να ανακοινωθούν για να ετοιμαστούν ταυτόχρονα και τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που συνεχίσουν να πλήττονται από τα προηγούμενα μέτρα αλλά και για εκείνους που θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα.

Σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση του προέδρου με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώντας δήλωσε πως θα συζητηθεί κατά κύριο λόγο το θέμα του προϋπολογισμού, ενώ ο πρόεδρος θα ενημερώσει επίσης τα κόμματα για τα νέα μέτρα καθώς και για το θέμα της πανδημίας.

Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, πρόσθεσε, ενσωματώθηκαν προτάσεις κομμάτων και τόνισε την ανάγκη υπερψήφισης του για να μπορέσουν να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης προς όσους επηρεαστούν.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναστολής των δόσεων είπε ότι έτυχε επεξεργασίας και πρόταση που αφορά το θέμα αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι οι όποιες προτάσεις θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Στο σκοτάδι οι συντεχνίες

Η ΠΕΟ είναι πολύ ανήσυχη για τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα για τους εργαζόμενους και η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να είναι όλα εντάξει επειδή είχαν εξαγγελθεί κάποια μέτρα τον περασμένο Μάρτη, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Σημείωσε ότι τα προβλήματα από τον περασμένο Μάρτη έχουν πολλαπλασιαστεί και χρειάζονται καινούργιες και πιο αποφασιστικές προσεγγίσεις. «Ας μην λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα καθώς εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ο δημοσιονομικός ισολογισμός αλλά πως θα προστατεύσουμε τη συνοχή της κοινωνίας και τη δυνατότητα επανόδου της κοινωνίας σε ρυθμούς ανάπτυξης όταν ξεπεραστεί το πρόβλημα με τον κορωνοϊό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι οι συντεχνίες είναι ακόμη στο σκοτάδι όσον αφορά τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, εκφράζοντας την ευχή όσοι εργαζόμενοι επηρεαστούν από αυτά να έχουν και τη συνδρομή του κράτους, στον ένα ή τον άλλο βαθμό. Επισήμανε ότι συσσωρεύονται και αυξάνονται τα κοινωνικά προβλήματα και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια πιο ουσιαστική πολιτική καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν χωρίς εργασία, ή λαμβάνοντας μόνο του 60% του μισθού τους.

Όσον αφορά τα στατιστικά νούμερα για αύξηση της ανεργίας κατά 32 % τους τελευταίους μήνες, ο κύριος Κυρίτσης είπε ότι η προσπάθεια είναι να μην μετακυλούνται όλες οι επιπτώσεις πάνω στους εργαζόμενους. Δυστυχώς, ανέφερε, παρόλα τα αντισταθμιστικά μέτρα, αυτό γίνεται και τα συνεπακόλουθα τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι άνθρωποι.

Ερωτηθείς ο κύριος Κυρίτσης είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε επαφές για τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν με την ΠΕΟ.

Όσον αφορά το θέμα για τις δόσεις των δανείων ο κύριος Κυρίτσης τόνισε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι που έχουν επηρεαστεί σημαντικά και δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους, ενώ φτάνουν στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Πρέπει, τόνισε να αντιμετωπιστεί και το θέμα των ενοικίων καθώς πολλοί μικρομεσαίοι των οποίων ο κύκλος εργασίας έχει συρρικνωθεί δεν μπορούν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

ΟΕΒ : Τσουνάμι από τα νέα μέτρα

Υπάρχουν στοιχεία που δημιουργούν έντονο προβληματισμό στις νέες αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα και θα είναι τσουνάμι, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, χωρίς όμως να επεκταθεί συγκεκριμένα. Τα μέτρα, είπε, θα έχουν συνέπειες στην οικονομία κα ανατρέπουν τους σχεδιασμούς και η ΟΕΒ θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή για να περάσουν.

Όπως εξήγησε ο κύριος Αντωνίου τις τελευταίες μέρες η Ομοσπονδία είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς υγείας, εμπορίου και οικονομικών κατά τις οποίες ενημερώθηκε για τα επικείμενα μέτρα και αναμένει, είπε, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν. «Την ώρα που προκαλείς την οδύνη είναι καλά να έχεις και ένα παυσίπονο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής των δόσεων για τα δάνεια, εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρχει έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών και η παράταση να μην μετατρέπει σε ΜΕΔ αυτά τα δάνεια.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΟΕΒ η οποία ζήτησε να της επιτραπεί η αγορά εμβολίων για τα μέλη της ο κύριος Αντωνίου εξήγησε ότι η πρόταση έγινε επειδή το κράτος έχει κάποιους περιορισμούς στην αγορά εμβολίων και επειδή οι κυπριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες επεκτείνονται σε όλες τις γωνιές της γης και θα είναι πιο εύκολο να γίνει αυτή η αγορά. Είπε ότι η πρόταση είναι υπό επεξεργασία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα είναι αρνητική η προσέγγιση του κράτους για την αγορά εμβολίων από την ΟΕΒ καθώς το θέμα συζητήθηκε και με τον υπουργό υγείας ο οποίος είπε, δεν ήταν αρνητικός.

 Προ των πυλών τα sms και η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλες πόλεις

Τα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αναστολή των εργασιών όλων των επιχειρήσεων εξυπηρέτησης του κοινού – όπως λιανικό εμπόριο, κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. Ανοικτές θα παραμείνουν οι ουσιώδεις υπηρεσίες όπως είναι φαρμακεία, υπεραγορές, περίπτερα, ζαχαροπλαστεία  και φούρνοι.

Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ο κατασκευαστικός τομέας και τα δημόσια έργα. Τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά μόνο για σκοπούς εξυπηρέτησης τουριστών από το εξωτερικό οι οποίοι ήδη έχουν κάνει κρατήσεις.

`Τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα παραμείνουν σε λειτουργία.

Τα σχολεία, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης θα εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πλην των νηπιαγωγείων και των βρεφοκομικών σταθμών που θα παραμείνουν ανοικτά.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα επαναφέρουν την αποστολή μηνυμάτων για τη διακίνηση πολιτών. Θα επιτρέπεται κατ εξαίρεση διακίνηση για αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, επίσκεψη σε γιατρό ή φαρμακείο, για παροχή βοήθειας σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες καθώς και για σκοπούς ατομικής άθλησης.

Θα απαγορεύονται επίσης οι μετακινήσεις από επαρχία σε επαρχία, εκτός για σκοπούς εργασίας, υγείας ή φροντίδας ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες – όπως ηλικιωμένοι ή ανάπηροι.

Οι μετακινήσεις για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων  και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό θα επιτρέπονται, αλλά αναμένεται να διευκρινιστεί εάν αυτό θα γίνεται με την αποστολή μηνύματος – SMS.

Θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου – με τη λήξη του προηγούμενου διατάγματος και θα παραμείνουν σε ισχύ για περίοδο τριών εβδομάδων – δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Πηγή: Άστρα/Διάλογος
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.