Η Κυβέρνηση σιγοντάρει τους εργοδότες και για την ΑΤΑ

ÓõíÜíôçóç Õðïõñãïý Åñãáóßáò ìå åñãïäïôéêÝò ïñãáíþóåéò ãéá ÁÔÁ

Του Γιάννη Κακαρή

Την απαισιοδοξία του σε ό,τι αφορά την προοπτική κατάληξης σε συμφωνία σχετικά με την ΑΤΑ εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εργασίας, ωσάν να μην έχει καμία ευθύνη γι’ αυτό. Λες και ο ίδιος αποτελεί έναν απλό παρατηρητή των γεγονότων. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς η ΑΤΑ αποτελεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και έχει υπογραφεί και από την κυβέρνηση. Η μεταβατική συμφωνία, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, ανέφερε ότι θα γίνουν συζητήσεις για απόδοση της ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της. Την ίδια ώρα, ο υπουργός ασκεί το ρόλο του μεσολαβητή ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των εργοδοτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Με τους εργοδότες να εμμένουν στη θέση τους για κατάργηση της ΑΤΑ -κάτι που είναι εκτός των πλαισίων της συμφωνίας που υπέγραψαν όλοι- η συζήτηση έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Αντιθέτως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταθέσει πρόταση στον υπουργό δίνοντάς του την ευελιξία να καταθέσει πρόταση η οποία να συμβαδίζει με το πνεύμα και τη φιλοσοφία της ΑΤΑ.

Η συζήτηση έχει έντεχνα παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις επιταγές των εργοδοτών που για ακόμη μια φορά ικανοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διαιωνιστεί η συζήτηση και να μην επωφεληθούν οι εργαζόμενοι. Εξάλλου, αυτό φαίνεται από τις αναβολές των συζητήσεων και τα κολλήματα που επικαλούνταν οι εργοδότες.

Αυτό που κάνει ο υπουργός είναι να νίπτει τας χείρας του σαν τον Πόντιο Πιλάτο. Ως μεσολαβητής πρέπει να τιμήσει την υπογραφή του και να καταθέσει πρόταση στο τραπέζι, η οποία να είναι σύμφωνη με τη φιλοσοφία της ΑΤΑ, που είναι η αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών οι οποίοι έχουν διαβρωθεί από τον πληθωρισμό, αλλιώς θα πρέπει να κηρύξει αδιέξοδο. Όμως επιμένει να μην κάνει τίποτε, παρά το γεγονός ότι βλέπει τους εργοδότες να μην υποχωρούν από τη θέση τους, η οποία βρίσκεται εκ προοιμίου εκτός συζήτησης. Έτσι παρατείνει την όποια απόφαση των εργαζομένων για λήψη δυναμικών μέτρων.

Πρόκειται ξεκάθαρα για ακόμη μια περίπτωση στην οποία η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τους εργοδότες.

Όπως έκανε και για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, όπου φρόντισε να μην ξεκαθαρίσει σε πόσες ώρες εργασίας αντιστοιχεί αυτός ο μισθός, ούτε ότι όπου υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις αυτές να υπερισχύουν του ΕΚΜ. Εδώ και χρόνια, με ένα απλό διάταγμα, η τότε Υπουργός Εργασίας θέσπισε την επταήμερη εργασία. Αυτό ποιους εξυπηρετεί; Όταν το νομοσχέδιο για την τηλεργασία βρισκόταν στη Νομική Υπηρεσία, ο υπουργός το έβαλε στο περιθώριο. Θα αναγκάζονταν οι εργοδότες να καλύπτουν τα έξοδα του εργαζόμενου και να υπάρχει σταθερό ωράριο εργασίας. Αυτό ποιους εξυπηρετεί;

Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος της εκάστοτε κυβέρνησης στα εργασιακά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy