Η Κυβέρνηση τερμάτισε τα κίνητρα των αεροπορικών εταιριών αλλά ο ΔΗΣΥ διαβάζει «αναθεώρηση»

«Είναι άλλη η συζήτηση για τα κίνητρα προς τις αεροπορικές εταιρείες και πρέπει κατά την άποψη μου να βρούμε τον τρόπο να συνεχιστεί και να καταλήξει και είναι άλλη η συζήτηση για τους τρόπους αποζημίωσης ή τα πλαίσια της συμφωνίας του κράτους με την εταιρεία διαχείριση των αεροδρομίων», ανέφερε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί τρόπος να επαναρχίσει η συζήτηση για τα κίνητρα προς τις αεροπορικές εταιρείες πριν από το τέλος του χρόνου που τελειώνει η συμφωνία, για να μην υπάρξουν αναταράξεις και στην τουριστική κίνηση και σε όλα τα άλλα επίπεδα που διασυνδέονται με τον τουρισμό.

Τα κίνητρα, είπε ο κος Δημητρίου, είχαν να κάνουν και με την πανδημική κρίση και δεν είναι κακό να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Τόνισε ότι δεν μίλησε κανένας για κατάργηση τους, αλλά για αναθεώρηση, αλλαγή και βελτίωση των κινήτρων και επειδή πρόσθεσε μπορεί να αλλάξει η λογική τους είναι γι αυτό που ζητήθηκε και η άποψη της εφόρου κρατικών ενισχύσεων.

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διακοπή της παραχώρησης κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες, ο κος Δημητρίου επισήμανε πως όταν γίνεται μια διαπραγμάτευση που σε αυτήν λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι της γενικής εισαγγελίας, του γενικού λογιστηρίου και γίνεται μια δομημένη και νομότυπη διαδικασία δεν γίνεται να αφήνονται υπονοούμενα περί της εντιμότητας ανθρώπου. «Δεν παίζουν πρόσθεσε, σε θέματα όπως ο τουρισμός που είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας και κατ’ επέκταση και τα αεροδρόμια».

Πρόσθεσε ότι γίνεται μια διαπραγμάτευση για επέκταση του συμβολαίου με την ιδιωτική εταιρεία για τη διαχείριση των αεροδρομίων εδώ και χρόνια. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, είπε, με θέματα που άπτονται πολλών παραμέτρων, και μια εξ αυτών είναι η κατάργηση των παράλογων συνεισφορών του κράτους που διασυνδέεται με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Δεν γίνεται, είπε, να αφήνονται υπονοούμενα από την ελεγκτική υπηρεσία και από κόμματα και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο κος Δημητρίου ζήτησε να αφεθούν έξω από την προεκλογική εκστρατεία οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας.

Χριστοφίδης: H κυβέρνηση προσπάθησε να ανατρέψει την αναλογία εισφοράς

Τα υπουργεία οικονομικών και μεταφορών είναι που ανακοίνωσαν την κατάργηση κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες και όχι για αναθεώρηση τους, σχολίασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να ανατρέψει την αναλογία εισφοράς της ίδιας και της εταιρείας για κάθε επιβάτη που έρχεται στην Κύπρο με αποτέλεσμα και η έφορος κρατικών ενισχύσεων να χαρακτηρίσει παράτυπη αυτή την πρόθεση.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα κίνητρα προς τις αεροπορικές εταιρείες είναι αμετάβλητα από το 2012 και δεν υπήρξε αναθεώρηση τους είτε λόγω πανδημίας είτε για άλλους λόγους.

Ο κύριος Χριστοφίδης επέκρινε την κυβέρνηση ότι λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία της ανακοίνωσε επέκταση της συμφωνίας διαχείρισης των αεροδρομίων για την περίοδο 2031 – 2036. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια συμφωνία ενάμιση δισεκατομμυρίου κατά την οποία η εταιρεία δεν θα έχει να πληρώσει οτιδήποτε προς το κράτος.

Τόνισε ακόμη ότι έγινε προσπάθεια να ξεγελαστεί η βουλή παρανομώντας με συμβουλευτική εταιρεία χωρίς να υπάρχει αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου. Υπήρξαν, είπε, σκοπιμότητες και κίνητρα από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία προχώρησε σε παρανομίες και παρατυπίες λέγοντας ψέματα και μέσω αδιαφανών διαδικασιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy