Η κυβέρνηση τερματίζει την επιδότηση – Έρχονται αυξήσεις-φωτιά σε ρεύμα και καύσιμα

Τερματισμό της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας προαναγγέλλει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή

Τερματισμό της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προαναγγέλλει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή, αφού τα κονδύλια τα οποία έχουν περιληφθεί φτάνουν μόνο μέχρι τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο εκπνέει το μέτρο το οποίο φαίνεται ότι δεν θα ανανεωθεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Χαραυγής, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρνητικό και στην ανανέωση του μέτρου που αφορά τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στα πετρελαιοειδή, που εκπνέει στις αρχές Μαΐου. Κάτι που σημαίνει ότι έρχονται αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στα πετρελαιοειδή.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει κονδύλια ύψους 75 εκατ. ευρώ και αφορά δύο ειδών δαπάνες: Πρώτο για το μέτρο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και αφορά την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και δεύτερο για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων, ασυνόδευτων ανήλικων και αιτητών διεθνούς προστασίας.

Ωστόσο, στο σημείωμα διευκρινίζεται ότι η πρόνοια για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος αφορά μόνο «την περίοδο τιμολόγησης Ιανουαρίου – Απριλίου 2023», ενώ για τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του έτους. Όπως αναφέρεται η δαπάνη για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να ανέλθει στα 54 εκατ. ευρώ και για τα υπόλοιπα 21 εκατ. ευρώ.

Από τον τερματισμό της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ευάλωτα νοικοκυριά που βρίσκονται στη διατίμηση 08 (περίπου 42 χιλιάδες νοικοκυριά) αφού η υπό αναφορά επιδότηση καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής, ενώ θα επηρεαστούν επίσης άλλα νοικοκυριά, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές και γεωργοκτηνοτρόφοι αφού και αυτοί λαμβάνουν επιδότηση (κλιμακωτά από 50% μέχρι 85%) ανάλογα με τα δεδομένα τής κάθε περίπτωσης.

Επίσης, η κατάργηση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα καύσιμα θα οδηγήσει αυτόματα στην απότομη αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης κατά 0,0833 ευρώ το λίτρο, καθώς και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,0639 ευρώ.

Σημειώνεται ότι χθες η μέση τιμή της βενζίνης ήταν 1,404 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης 1,492 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης 1,055 ευρώ.

Οι δεσμεύσεις του ΥΠΟΙΚ και το φιρμάνι του ΔΝΤ

Το θέμα της ανάγκης για συνέχιση των δύο μέτρων στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τέθηκε έντονα στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των μέτρων, με βάση τα δεδομένα τα οποία θα ισχύουν κατά τη λήξη τους (4 Μαΐου εκπνέει το μέτρο του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα καύσιμα και τέλος Απριλίου το μέτρο της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος).

Παρά ταύτα τα δεδομένα φαίνεται ότι ανατράπηκαν μετά το φιρμάνι του ΔΝΤ, το οποίο ζήτησε τον τερματισμό των μέτρων.

Σημειώνεται ωστόσο ότι σε ερώτηση σήμερα εάν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση για ανανέωση μέτρων επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή. Πάντως, ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί περιλαμβάνει κονδύλια μόνο μέχρι το τέλος Απριλίου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy