Κυβέρνηση των εργοδοτών, υποκύπτει στα θελήματα της ΟΕΒΑπέσυραν το νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας, επειδή δεν εξυπηρετεί τους εργοδότες

Κατόπιν πιέσεων των εργοδοτικών οργανώσεων για πρόνοιες στο νομοσχέδιο που αφορά τα Ταμεία Προνοίας, η κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε να περάσει τη θέση τους, αναγκάστηκε την υστάτη να το αποσύρει. Όλα αυτά, μερικές ώρες πριν οδηγηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή και αφού προηγήθηκε η απαραίτητη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Μάλιστα, πριν προχωρήσει στο ύστατο μέτρο της απόσυρσης, η κυβέρνηση κατέθεσε την τελευταία στιγμή και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους τροπολογίες επί του αρχικού κειμένου, οι οποίες φυσικά και δεν έγιναν αποδεκτές από τους παρόντες βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, ανέφερε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Ταμεία Προνοίας προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Ο Α. Φακοντής έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα, για τα οποία απαιτούνται απαντήσεις:

* Ποιος ο λόγος να αποσύρει η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί, να δημοσιευθεί, τα τεθεί σε ισχύ και να ενημερωθεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, διαφορετικά η Κύπρος κινδυνεύει με τεράστιο πρόστιμο, το οποίο θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης;

* Ποιος ο λόγος να αποσύρει ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή μετά από κοινωνικό διάλογο; Ένα νομοσχέδιο στην εισηγητική έκθεση του οποίου αναφέρεται κατά λέξη ότι «περιλαμβάνει πολιτικές οι οποίες έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών»;

* Ποιος ο λόγος να αποσύρει ένα νομοσχέδιο, για το οποίο οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ζήτησαν την άμεση προώθηση της ψήφισής του ως είχε κατατεθεί, δηλώνοντας μάλιστα ότι υπήρξε συναντίληψη σε πολιτικό επίπεδο των δύο εμπλεκομένων Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας»;

Όπως τονίζει ο βουλευτής, «θέλουμε να ελπίζουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για απόσυρση του νομοσχεδίου δεν υποκρύβει την πλήρη ταύτισή της με τις απαιτήσεις της εργοδοτικής πλευράς, οι οποίες ήταν αυτές που την ώθησαν να καταθέσει μόλις πρόσφατα, και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τροπολογίες επί του αρχικού κειμένου, οι οποίες φυσικά και δεν έγιναν αποδεκτές από τους παρόντες βουλευτές-μέλη της Κ.Ε. Εργασίας».

Το προηγούμενο διάστημα η ΟΕΒ εξέφρασε έντονα τη διαφωνία της σχετικά με την πρόνοια που καθιστούσε υποχρεωτική τη συμμετοχή των εργαζομένων σε Ταμεία Προνοίας, αφού αυτό θα ανάγκαζε τους εργοδότες να συμμετέχουν και αυτοί, βάζοντας το ποσοστό που τους αναλογεί.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε επανειλημμένα, «η υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων στις περιπτώσεις που προσφέρεται επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο από τη χρηματοδοτούσα επιχείρηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς παρεμβαίνει στην ελεύθερη διαπραγμάτευση όρων απασχόλησης, ενώ παράλληλα συγκρούεται και με άλλες νομοθεσίες».

Φυσικά η ΟΕΒ αναφέρεται σε μια κάλπικη ελεύθερη διαπραγμάτευση όρων απασχόλησης, αφού όλοι γνωρίζουμε για τις συνθήκες τρόμου που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Γιάννης Κακαρής