Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε γερμανικό ραδιόφωνο: Χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ

Σε ρεπορτάζ στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό του ARD – που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του με τίτλο: «Η Κύπρος και η διαμάχη για το φυσικό αέριο: Απαιτούνται αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας», επισημαίνεται ότι στη διαμάχη για το αέριο, η κυπριακή Κυβέρνηση ζητά να επιβληθούν επώδυνες κυρώσεις στην Άγκυρα. Προειδοποιεί για πόλεμο μεταξύ νατοϊκών εταίρων και θεωρεί ότι η γερμανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να αναλάβει δράση.

Όπως αναφέρεται, από τον Φεβρουάριο το τουρκικό γεωτρητικό πλοίο “Yavuz” διεξάγει έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Η Κυβέρνηση της Άγκυρας ισχυρίζεται ότι η θαλάσσια περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και επιπλέον ότι η Τουρκία έχει εντολή να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κούσιο,  Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική επιχειρηματολογία δεν είναι παρά δικαιολογίες.

Όπως λέει, “η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό πρέπει επιτέλους η ΕΕ να αντιδράσει ξεκάθαρα: Χρειαζόμαστε αυστηρότερες κυρώσεις. Χρειαζόμαστε αυστηρότερες κυρώσεις, για να αποτρέψουμε την Τουρκία να επιτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, προσθέτει.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζει: «Δεν είδαμε μέχρι τώρα να υπερασπίζεται πραγματικά η ΕΕ τα σύνορά της. Αυτά τα σύνορα τα αποτελούν η Κύπρος και η Ελλάδα. Εμείς είμαστε τα σύνορα».

Το ρεπορτάζ σημειώνει πως η ΕΕ καταδίκασε μεν με πολλές δηλώσεις τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ξένα ύδατα, ενώ επέβαλε και κυρώσεις, που όμως δεν πονάνε πραγματικά την Τουρκία. Οι κυρώσεις περιορίζονται κατά το πλείστο στην απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ δύο μάνατζερ τουρκικού ενεργειακού ομίλου, αναφέρεται.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος  Κούσιος απαιτεί πολύ περισσότερα: «Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να μπουν στον κατάλογο περισσότερα ονόματα προσώπων και εταιρειών, αλλά πρέπει να επεκτείνουμε τις κυρώσεις στην οικονομία, στο εμπόριο και σε άλλους τομείς».

Επώδυνες κυρώσεις, επειδή η Τουρκία εξαρτάται οικονομικά από την ΕΕ, αναφέρει και προσθέτει ότι αυτό το μέσο πίεσης πρέπει να χρησιμοποιήσει επιτέλους η ΕΕ, για να βάλει στη θέση της την Τουρκία.

Αυτό δεν το ζητούν μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα, αναφέρει το ARD, αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δεν επικρίνει την Τουρκία μόνο για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τη στρατιωτική εμπλοκή της στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ARD, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε ενθουσιασμένος μετά από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του την περασμένη Πέμπτη με τον ομόλογό του Μακρόν στο Παρίσι.

Ο κ. Κούσιος αναφέρει επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι ελπίζει να μη γίνει πόλεμος και προσθέτει ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η ΕΕ να δράσει. Δουλειά της Γερμανικής Προεδρίας είναι όπως δηλώνει: «Πολύ απλά, να προστατέψει τα δικαιώματα της Ευρώπης».

Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες – για παράδειγμα, να προστατευθούν τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτή είναι δουλειά της γερμανικής Προεδρίας, προσθέτει.

«Πρέπει να κάνουν τα πάντα, όσα είναι αναγκαία πάντοτε, για να υπερασπιστούν το δίκαιο της ΕΕ»,  τονίζει ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ελπίζει δε ότι το “Yavuz” θα εγκαταλείψει σύντομα τα κυπριακά ύδατα.