Λαϊκή Αγορά: Παραγωγοί και καταναλωτές «φωνάζουν» για τις αυξήσεις

  • «Πώς να ζήσω µε 400 ευρώ; Είµαι αναγκασµένος να κάνω τη νύχτα µέρα για να ζυµώνω, ώστε να έχω επιπλέον εισόδηµα»
  • «Οι βασικές ανάγκες της καθηµερινότητας εξακολουθούν να υπάρχουν. ∆εν µπορούµε να περιορίσουµε το σουπερµάρκετ, ούτε τη βενζίνη, ούτε τις ανάγκες που έχει το παιδί µας»
  • «Τίποτα δεν περιµένω από αυτή την κυβέρνηση ,γιατί όσες φορές υποσχέθηκαν να δώσουν, δεν έδωσαν»

Της ∆άφνης Πολυκάρπου

Ραγδαία αύξηση των τιµών των βασικών προϊόντων παρατηρείται τους τελευταίους µήνες, πλήττοντας τόσο τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς. Η οικονοµική κατάσταση µεγάλης µερίδας καταναλωτών αλλά και παραγωγών επιδεινώνεται, ενώ παράλληλα προσπαθούν να µειώσουν τα έξοδά τους όσο το δυνατό περισσότερο.

Σε κάποιες περιπτώσεις κατά την αγορά παρατηρείται µείωση της ποσότητας ή της ποιότητας ενός προϊόντος από τους καταναλωτές. Πολλά είναι τα αιτήµατα παραγωγών και καταναλωτών, εντούτοις δεν εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κυβέρνηση, αφού, όπως είπαν, αθέτησε τις υποσχέσεις της.

«Έχει όλος ο κόσµος πρόβληµα, δεν µπορούµε να διπλασιάσουµε όλοι τις τιµές»

Η κίνηση στη Λαϊκή Αγορά του «ΟΧΙ»ήταν µειωµένη, ενώ οι παραγωγοί ανέφεραν πως ο κόσµος είναι λίγος και πολύ συγκρατηµένος στις αγορές του. «Υπάρχουν 200 µανάβηδες και 100 πελάτες», είπε σκωπτικά ένας από τους παραγωγούς, ενώ οι περισσότεροι τόνισαν πως ο κόσµος προτιµά να ψωνίσει κάπου που νιώθει άνετα. Στη Λαϊκή Αγορά βιάζεται εξαιτίας της ζέστης, ενώ «συγκριτικά µε πριν 10 χρόνια τα πράγµατα έχουν αλλάξει. Η νεολαία δεν έρχεται να ψωνίσει από Λαϊκές, έµαθε σε υπεραγορές».

«Οι πελάτες µας είναι κυρίως µεγάλης ηλικίας συνταξιούχοι», δήλωσε ένας άλλος παραγωγός.

Νεαρός γεωργός από την Πάφο έρχεται να πουλήσει τα προϊόντα του στη Λευκωσία, αναφέροντας πως πέρσι ήθελε €25.000 λιπάσµατα, ενώ φέτος χρειάζεται €38.000.

Πολλοί είναι οι παραγωγοί που βρίσκονται σε σύνταξη αλλά συνεχίζουν να εργάζονται. Ένας 75χρονος συνταξιούχος και παραγωγός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είµαι συνταξιούχος και παίρνω 400 ευρώ. Πώς να ζήσω µε 400 ευρώ; Αγωνίζοµαι για να ζήσω· Είµαι αναγκασµένος να κάνω τη νύχτα µέρα για να ζυµώνω, ώστε να έχω επιπλέον εισόδηµα. Εξακολουθώ να εργάζοµαι στα 75 µου χρόνια για να µπορέσω να επιβιώσω».

Άλλος παραγωγός, επίσης από την Πάφο, αναφερόµενος στα προϊόντα των οποίων διπλασιάστηκε η τιµή, µίλησε για τη δική του παραγωγή. «Μπορούµε εµείς να βάλουµε την παραγωγή µας διπλάσια; Για παράδειγµα, τώρα την µπανάνα την έχω 1 ευρώ, πέρσι έτσι καιρό την είχα 1,20 µε τη µισή τιµή των λιπασµάτων και των πετρελαίων. Βάσει του κόστους παραγωγής, εγώ έπρεπε να πουλώ δύο ευρώ την µπανάνα τώρα, αφού διπλασιάστηκαν όλα. Έχει όλος ο κόσµος πρόβληµα, δεν µπορούµε να διπλασιάσουµε τις τιµές των προϊόντων µας», δήλωσε.

Την κατανόησή τους, ιδιαίτερα προς τους συνταξιούχους καταναλωτές, εξέφρασαν και άλλοι παραγωγοί. Συγκεκριµένα, παραγωγός τόνισε ότι η σύνταξη του χαµηλοσυνταξιούχου µειώθηκε στο µισό. «Το ρεύµα αυξήθηκε. Ενώ παλιά πλήρωνε 50, τώρα πληρώνει 100, το γκάζι ήταν 10 ευρώ και έγινε 20 ευρώ, κάποιος που ήθελε 10-20 ευρώ βενζίνη την εβδοµάδα τώρα θέλει  40-50 ευρώ. Συνήθως ο συνταξιούχος παίρνει 500 ευρώ περίπου, τώρα διπλασιάστηκαν τα έξοδά του. Πώς θα περάσει; ∆ικαιολογηµένα θα είναι συγκρατηµένος, θα πιάσει 2 αγγουράκια και 2 ντοµάτες».

Η ακρίβεια καταρράκωσε τους καταναλωτές

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, τα πράγµατα και πάλι δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά.

Γυναίκα καταναλώτρια δήλωσε πως οι αγορές δεν µειώθηκαν, ωστόσο άρχισε να προτιµά προϊόντα που έχουν τα σουπερµάρκετ, αλλά δεν είναι τόσο επώνυµα. Τόνισε πως η συχνότητα και η ποσότητα είναι η ίδια, αλλά το προϊόν ίσως να αλλάζει. Ακόµη, επεσήµανε πως «έχουµε περιορίσει τις εξόδους όσον αφορά το φαγητό σε εστιατόρια ή το delivery, πιο πολύ τρώµε σπιτικό φαγητό, ή ετοιµάζουµε να πάρουµε κάτι µαζί µας όταν βγαίνουµε έξω ή όταν πηγαίνουµε στην παραλία. Οι βασικές ανάγκες της καθηµερινότητας εξακολουθούν να υπάρχουν. Δεν µπορούµε να περιορίσουµε το σουπερµάρκετ πολύ, ούτε τη βενζίνη, ούτε τις ανάγκες που έχει το παιδί µας».

Άλλοι καταναλωτές δήλωσαν ότι περιόρισαν τις αγορές τους επειδή είναι χαµηλόµισθοι, έχουν χρέη και γι’ αυτούς τους λόγους ψωνίζουν λιγότερα.

«Πλέον περιορίζουµε και τις εξόδους µας. Επιπλέον, εκεί που χρησιµοποιούσαµε air condition, τώρα βάζουµε ανεµιστήρα. Υπάρχει τρόπος να µειώσεις τα έξοδά σου», ανέφερε καταναλωτής στη Λαϊκή Αγορά.

Οι περισσότεροι από τους καταναλωτές δεν παρέλειψαν να µιλήσουν και για τα καύσιµα. Πολλοί ανέφεραν πως δεν µείωσαν τη βενζίνη που χρησιµοποιούν λόγω των αναγκών που έχουν καθημερινά. «Τη βενζίνη δεν τη µείωσα, γιατί είναι αναγκαία στην καθηµερινότητά µας. ∆εν το πολυσκέφτοµαι, βάζω όσο έβαζα και πριν, δεν έχω αλλάξει κάτι σε αυτό», δήλωσε καταναλώτρια. Άλλος καταναλωτής ανέφερε ότι «φοβάσαι να πας στο πρατήριο βενζίνης, φοβάσαι να πιάσεις το αυτοκίνητό σου να πας κάπου. Ο κόσµος φοβάται να κυκλοφορήσει µε το αυτοκίνητο, για το λόγο ότι τα καύσιµα αυξήθηκαν τόσο πολύ».

Καταναλώτρια υποστήριξε πως λόγω του ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι µόνο στην Κύπρο, στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, ίσως θα έπρεπε η κυβέρνηση να βοηθήσει οικονοµικά κάποιους παραγωγούς, ώστε να µπορέσουν να ελαττώσουν λίγο τις τιµές. «Το ξέρω πως αυτό είναι δύσκολο, γιατί παντού χρειάζεται βοήθεια. Αλλά να μη δίνονται µόνο στις µεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στους πιο µικρούς παραγωγούς».

Έκκληση προς την κυβέρνηση

Πάντως, οι παραγωγοί δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση για την αύξηση των τιµών. «Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε για τις µικροεπιχειρήσεις, τους µικροπαραγωγούς. Τα λιπάσµατα διπλασιάστηκαν, τα ρεύµατα που ποτίζουµε διπλασιάστηκαν», δήλωσε παραγωγός.

Άλλος παραγωγός εξέφρασε το παράπονό του, λέγοντας πως «δεν γίνεται να µένω στο τέταρτο µεγαλύτερο χωριό (Περιστερώνα) της Κύπρου και να µην µπορώ να παραδώσω τα σιτηρά µου. Ξεκινούµε θέρος και δεν µπορώ να παραδώσω το κριθάρι».

Πολλοί ζήτησαν τη στήριξη της κυβέρνησης στην κοινωνία ευρύτερα και ιδιαίτερα προς τους νέους γεωργούς.

Ένας νέος παραγωγός, όμως, τόνισε ότι «τίποτα δεν περιµένω από την κυβέρνηση, γιατί όσες φορές υποσχέθηκαν να δώσουν, δεν έδωσαν. Είµαι νέος γεωργός, αβοήθητος από πολλές πλευρές, καθώς έχω απορριφθεί από τις κοινωνικές ασφαλίσεις για επιδόµατα πατρότητας».

Τέλος, παραγωγός από την Πάφο κάλεσε τις αγροτικές οργανώσεις να οργανωθούν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αφαιρέσει το ΦΠΑ και τους φόρους σε ό,τι αφορά τη γεωργία και να βοηθήσουν νέους γεωργούς να µπουν στο επάγγελµα. «Λένε πως τους βοηθούν, αλλά δεν τους βοηθούν. ∆εν γίνεται να λες σε κάποιο νέο “σε επιχορηγώ µε 70% να αγοράσεις µηχανήµατα ή ψυκτικούς θαλάµους”, αλλά πρέπει πρώτα να τα κάνεις και να έρθουν να τα εγκρίνουν για να πάρεις τα λεφτά.

Ποιος νεαρός 18-20 χρονών κρατά τόσα λεφτά ώστε να κάνει επένδυση και αν τον εγκρίνουν, να του δώσουν το 70%;» διερωτήθηκε καταληκτικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.