Λαϊκισμός και παιχνίδι εντυπώσεων από ΔΗΣΥ με φόντο τη Λίστα Γιωρκάτζη

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα με πλειοψηφία τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας για 19 νομοσχέδια που υπερψηφίστηκαν την Παρασκευή 17 Ιουλίου, καθώς και την αναπομπή για τη λίστα Γιωρκάτζη.

Με 40 ψήφους υπέρ, έξι εναντίον και δύο αποχές, η Ολομέλεια αποδέχθηκε τη θέση ότι δεν έπρεπε να ψηφιστούν τα νομοσχέδια λόγω του ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν και προεδρεύων της Δημοκρατίας. Στην ψηφοφορία, δεν συμμετείχε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ, ενώ το Κίνημα Αλληλεγγύη απείχε.

 

Σε ότι αφορά τη λίστα Γιωρκάτζη, εν μέσω έντονης συζήτησης, ψηφίστηκε τελικά με πλειοψηφία η αποδοχή της αναπομπής. Υπέρ ψήφισαν 23 βουλευτές και εναντίον 5. Υπήρξαν 3 αποχές, ενώ το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Μέσα από την έντονη συζήτηση που έγινε και εν μέσω της απαίτησης βουλευτών να δοθεί η λίστα στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι δεν έχει διάθεση να παρανομήσει, ενώ υποστήριξε εισήγηση του ΑΚΕΛ να δοθεί η λίστα σε όποιο κόμμα το επιθυμεί και να δημοσιοποιήσει το ίδιο τη λίστα, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη.

 

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον λόγο που ο πρόεδρος ανέπεμψε το νόμο και κυρίως για το ότι μετά από γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, το νομοθέτημα δεν θεωρήθηκε ως τέτοιο, δηλ. ως νόμος, αλλά ως πολιτικό κείμενο.

Παρόλο που η πλειοψηφία αποδέχθηκε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εντούτοις οι βουλευτές των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ επέμειναν ότι η λίστα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα ως έχει.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα δώσει τη λίστα στη δημοσιότητα διότι δεν θέλει να παρανομήσει. Σχολιάζοντας το ότι ο γενικός εισαγγελέας εισηγείται στη Βουλή αν θέλει να δημοσιοποιήσει τη λίστα να το πράξει εφόσον πάρει συμβουλή από το νομικό της σύμβουλο αλλά και από την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, ο κ. Συλλούρης είπε ότι υπάρχουν αυτές οι γνωματεύσεις οι οποίες λένε ότι δεν είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση της λίστας.

 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι το κόμμα του αποδέχεται την αναπομπή και υποστηρίζει ότι για λόγους διαφάνειας θα πρέπει δημοσιοποιηθούν όλα άμεσα. Δεν πρέπει κανείς που είναι δημόσιο πρόσωπο να μην αποδέχεται αναφορά στο όνομα του, είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να καθαρίσει η κοινωνία.

Όσον αφορά την έρευνα της ad hoc επιτροπής είπε ότι πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα και για όλους χωρίς συγκεκριμένη εναρκτήρια ημερομηνία και ότι η έρευνα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο οίκο.

 

Παρεμβαίνοντας ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι είναι δικαιολογημένη η απαίτηση από τον κόσμο να διερευνηθούν τα ζητήματα για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στην κοινωνία. Απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα, είπε, το οποίο όμως δεν έχει να κάνει με το θέμα που συζητείται σήμερα και τα πραγματικά σκάνδαλα που υπάρχουν.

Επισήμανε ότι μπροστά στο μέγεθος της διαφθοράς και της διαπλοκής που υπάρχει στην Κύπρο, η λίστα Γιωρκάτζη είναι παρωνυχίδα και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση του θέματος, κινδυνεύει να μείνει εκτεθειμένη η βουλή. Ίσως, ανέφερε, αυτός να είναι ο στόχος ορισμένων. Είναι επικίνδυνο να λέμε ότι το σκεπτικό στη βάση του οποίου τοποθετούμαστε είναι να καθαρίσουμε το όνομα μας, αδιαφορώντας τι θα γίνει με τους υπόλοιπους, επισήμανε, σημειώνοντας ότι το σκεπτικό όλων θα έπρεπε να ήταν να διερευνηθούν τα πραγματικά σκάνδαλα και οι ένοχοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Επισήμανε επίσης ότι όλοι, περιλαμβανομένου και του γενικού εισαγγελέα, αναγνωρίζουν ότι ότι η λίστα περιέχει λανθασμένα στοιχεία ή ότι χρίζει διόρθωσης και επικαιροποίησης. Γι’ αυτό, είπε, είναι αντιφατικό, να λέει ο γενικός εισαγγελέας ότι η λίστα μπορεί να οδηγεί σε παραπλάνηση και στο ότι η λίστα πρέπει να δημοσιοποιηθεί άμεσα. Είναι επίσης σχιζοφρενικό, ανέφερε, να δέχονται όλοι αυτό αλλά να επιμένουν να δημοσιοποιηθεί η λίστα για να καθαρίσει το όνομα τους.

Γνωστοποίησε επίσης ότι το κόμμα του δεν θα λάβει μέρος στη διαδικασία, κάτι που έπραξε και την προηγούμενη φορά.

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται την αναπομπή, υποστηρίζοντας ότι η λίστα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα.

Εξέφρασε τη διαφωνία του με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και το σημείο όπου αναφέρει πως η βουλή έλαβε απόφαση για θέμα που δεν είχε αρμοδιότητα.

Με την έγκριση του νομοθετήματος, πρόσθεσε, δεν ζητούν από την εκτελεστική εξουσία να πράξει οτιδήποτε άλλο από το να δημοσιοποιήσει τη λίστα. Είναι απόφαση με βάση το άρθρο 52 του συντάγματος και πρέπει να εφαρμοστεί και γι’ αυτό το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει εναντίον της αναπομπής, διότι η λίστα πρέπει να δημοσιοποιηθεί.

 

Από πλευράς ΕΔΕΚ ο Κωστής Ευσταθίου η ΕΔΕΚ δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία και επισήμανε ότι γίνεται συζήτηση για δημοσιοποίηση μιας λίστας, τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται από τον περί Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο.

Διερωτήθηκε αν οι βουλευτές έχουμε υπόψη τους τα συγκεκριμένα άρθρα όταν ζητούν την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας. Σημείωσε δε ότι πρέπει να αποφασίσει η βουλή αν θα τηρεί τις νομοθεσίες ή αν δεν θα τις τηρεί για λόγους εντυπωσιασμού.

 

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι θα υπερψηφίσει την αναπομπή του προέδρου διότι το ουσιαστικό που αναμένει η κοινωνία είναι να δει τη δημοσιοποίηση της λίστας. Αν σήμερα απορριφθεί η αναπομπή, είπε, ο πρόεδρος θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο, πράγμα που θα πάρει χρόνο για να υπάρξει απόφαση και ο κόσμος θα περιμένει μερικά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Υπέρ της δημοσιοποίησης τάχθηκε και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ο οποίος διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ψηφιστεί η αναπομπή ή όχι αφού η βουλή μπορεί να δημοσιοποιήσει αυτή τη λίστα. Επανέλαβε ότι η όλη διαδικασία δεν ήταν σωστή αλλά ούτως ή άλλως πρέπει να δημοσιοποιηθεί η λίστα.

 

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας επισήμανε ότι αυτό που ζητούν οι πολίτες δεν είναι να καθαρίσουν το όνομα τους κάποιοι αλλά να καθαρίσει ο τόπος από ένα σαθρό τραπεζιτικο-οικονομικό σύστημα.

Η λίστα, πρόσθεσε, μπορεί να ικανοποιεί κάποια συναισθήματα αλλά δεν ικανοποιεί το κύριο αίτημα. Είπε επίσης ότι η Αλληλεγγύη δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία η οποία περιέχει πολλά κενά.

 

Εκ μέρους της νέας πλατφόρμας που δημιουργήθηκε στη Βουλή, ο Άγγελος Βότσης είπε ότι και με ευθύνη κάποιων βουλευτών δημιουργήθηκε η προσδοκία στον κόσμο ότι η λίστα θα δημοσιοποιηθεί. Μη εγκρίνοντας την αναπομπή, είπε, το θέμα θα διαιωνιστεί. Επομένως, σημείωσε, αποδέχονται την αναπομπή του προέδρου για να δημοσιοποιηθεί η λίστα.

 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης υπέδειξε ότι αν ο ΔΗΣΥ επιμένει στη δημοσιοποίηση της λίστας, ας αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη να την δημοσιοποιήσει, με ότι αυτό συνεπάγεται. Έκανε επίσης λόγο για λαϊκισμό και παιχνίδι εντυπώσεων από το κυβερνών κόμμα.

 

Η δημοσιοποίηση της λίστας θα συζητηθεί πλέον είτε από τη Σύσκεψη Αρχηγών, ή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, είτε την Αd Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy