Λαϊκισμός και εθνικισμός σε πολλές ηγεσίες κομμάτων

Του  Νεόφυτου Νεοφύτου

Η εισήγηση του ΕΛΑΜ για να  γίνεται αναφορά και να τιμάται το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 ψηφίστηκε από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύης και Οικολόγους. Ο ΔΗΣΥ τήρησε αποχή και καταψηφίστηκε από το ΑΚΕΛ.

Είναι αντιληπτό ότι το ΕΛΑΜ, όπως και σε άλλες χώρες, εκπροσωπεί ό,τι πιο ακραίο, εθνικιστικό και φασιστικό. Είναι κατανοητό ότι το Κίνημα Αλληλεγγύης είναι κομμάτι του ΔΗΣΥ που αποσκίρτησε για λόγους εθνικιστικής αντιμετώπισης του Κυπριακού. Η ηγεσία του ΔΗΚΟ υπό τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο εκπροσωπεί και εκφράζει το πιο δεξιό και εθνικιστικό κομμάτι του κόμματος. Μιλάμε για την ηγεσία του ΔΗΚΟ και όχι για τον σκεπτόμενο προοδευτικό κόσμο του ΔΗΚΟ.

Για τα κόμματα ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγους δεν υπάρχει πολιτική εξήγηση για το πώς ταυτίστηκαν με το ΕΛΑΜ. Είναι δυνάμεις, οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές, αλλά στην πράξη δεν είναι. Εχουν κυριαρχήσει και επικρατήσει στις ηγεσίες τους τα εθνικιστικά και ακραία στοιχεία.  Δεν νοείται προοδευτικός και κεντρώος άνθρωπος, όπως και ο κάθε αριστερός άνθρωπος να συμμερίζονται τέτοιες θέσεις και απόψεις του ΕΛΑΜ.

Σε ό,τι αφορά το ΔΗΣΥ επεκράτησαν μικροκομματικές σκοπιμότητες και εσωκομματικές ισορροπίες. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ εκπροσωπεί και εκφράζει πολλά από τα σύνδρομα της δεξιάς και ακροδεξιάς. Επέλεξε, ωστόσο, να τηρήσει στάση αποχής, γνωρίζοντας ότι η πρόταση του ΕΛΑΜ διασφάλιζε πλειοψηφία. Στην ουσία, αν ο ΔΗΣΥ δεν βρισκόταν στην εξουσία και δεν διαχειριζόταν το Κυπριακό, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ψηφίσει μαζί με το ΕΛΑΜ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ΔΗΣΥ, Κίνημα Αλληλεγγύης και ΕΛΑΜ είναι η «μεγάλη» ακροδεξιά παράταξη που δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την ιδέα  «πατρίς, θρησκεία, ένωσις».

Το ΑΚΕΛ απέδειξε ακόμη μια φορά ότι δεν διστάζει να έρθει κόντρα στο λαϊκισμό και εθνικισμό. Πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις που το ΑΚΕΛ προειδοποίησε, με κόστος τη ζωή και δικών του ανθρώπων, χωρίς να εισακουστεί. Αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε εθνικές περιπέτειες, στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Το ΑΚΕΛ συμπεριφέρεται πατριωτικά, έντιμα και ειλικρινά για λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Ο κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός πολίτης, όπου και αν ανήκει κομματικά, καλείται να συστρατευθεί μαζί με το ΑΚΕΛ ενάντια στον εθνικισμό, ρατσισμό και φασισμό, για λύση και επανένωση του λαού και της πατρίδας μας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.