Λανθασμένη η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και διάλυση του ΚΟΤ

Ενδεχομένως να χρειαστεί και αλλαγή του Συντάγματος για έγκριση του νομοσχεδίου

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Πολλά ήταν τα θέματα για συζήτηση στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα για την εσωτερική διακυβέρνηση. Μεταξύ αυτών ήταν και η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, όμως τελικά δεν συζητήθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων, λόγω των διαδικαστικών ζητημάτων που έθεσαν τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, προκειμένου να συζητηθεί πρώτα το εθνικό ζήτημα.

Στο εσωτερικό μέτωπο υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά, ωστόσο το Κυπριακό, σχεδόν επισκιάζει την κάθε εξέλιξη, καθώς στην περίπτωση που ευοδωθούν οι συνομιλίες, θα αλλάξουν άρδην όλα τα δεδομένα με μια επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρο και την αλλαγή του Συντάγματος.

Η δημόσια δήλωση από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, πως δεν θα εγκρίνει κανένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση λόγω της μη ενημέρωσης των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενδεχομένως να φρενάρει τις όποιες κυβερνητικές προσπάθειες τόσο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, όσο και για τα άλλα Υφυπουργεία που βρίσκονται στα σκαριά, όπως Ανάπτυξης και Ναυτιλίας. Πάντως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αγγελος Βότσης, κληθείς από την εφημερίδα μας να τοποθετηθεί κατά πόσο το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, απέφυγε να τοποθετηθεί αρνητικά. Σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση το ΔΗΚΟ θα επιβλέπει με σοβαρότητα τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν. Εξέφρασε τη βεβαιότητα επίσης, ότι την υπευθυνότητα που επέδειξε το ΔΗΚΟ στα διάφορα θέματα, θα την χρησιμοποιήσει, με την καλή έννοια, ο Πρόεδρος και στο Κυπριακό και θα λάβει υπόψη τις απόψεις των βουλευτών.

Εκτός από την αντίδραση του ΔΗΚΟ, το οποίο στην οικονομική πολιτική και στην εσωτερική διακυβέρνηση ήταν μέχρι σήμερα ο βραχίονας της κυβέρνησης, για έγκριση αντιλαϊκών νομοσχεδίων, τα πράγματα μπορεί να παραμένουν περίπλοκα και για ένα άλλο λόγο: Η δημιουργία υφυπουργείου φαίνεται να είναι αντισυνταγματική και θα χρειαστεί αλλαγή του Συντάγματος, δηλαδή ενισχυμένη πλειοψηφία από τα 2/3 των βουλευτών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Υφυπουργού παρά το Προέδρω και Υπουργού Εμπορίου κ.κ. Πετρίδη και Λακκοτρύπη, αντίστοιχα, ο Υφυπουργός Τουρισμού θα διορίζεται απευθείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο. Ομως, επειδή δεν θα έχει εκτελεστικές εξουσίες, δεν θα μπορεί να απευθύνεται στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο για την κατάθεση νομοσχεδίων. Δηλαδή τα νομοσχέδια θα παραπέμπονται στη Βουλή μέσω άλλου Υπουργείου, όπως του Υπουργείου Εμπορίου ή του Υπουργείου Οικονομικών.

Αρα, τίθεται το ερώτημα: Ποιος ο λόγος της δημιουργίας του, από τη στιγμή που και ο ΚΟΤ τον ίδιο ρόλο επιτελεί;

Δημιουργία εξειδικευμένης Αρχής
Ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, ανέφερε πως ομολογουμένως στις πλάτες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού φορτώθηκαν πολλά καθήκοντα και αρμοδιότητες και ενδεχομένως η εποπτεία και ο συντονισμός να μην είναι επαρκής.

Η συντεχνία, δήλωσε στην εφημερίδα μας, δεν αντικρίζει αρνητικά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εξειδικευμένου οργάνου, το οποίο ακριβώς θα μπορούσε -εάν είναι νομικά κατοχυρωμένο- να αναλάβει τον εποπτικό ρόλο που έχει σήμερα το Υπουργείο με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα καθορισμού της στρατηγικής του τουρισμού, σε συνεργασία με τον ΚΟΤ.

Αυτή η Αρχή, ξεκαθάρισε, θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες για τον οριζόντιο συντονισμό των θεμάτων τουρισμού και σε καμιά περίπτωση πρέπει να καταργηθεί ο ΚΟΤ.

Ο ΚΟΤ, πρόσθεσε, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να παραμείνει σε αυτόν η αρμοδιότητα για την προώθηση του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος, αλλά και της διασφάλισης της σωστής ποιότητας.

Θα μπορούσε κάλλιστα- εισηγήθηκε- να γίνει ένα άλλο όργανο ή Αρχή αλλά να μην «οδηγηθούμε σε πειραματισμούς και να μετατραπεί ολόκληρος ο ΚΟΤ σε δημόσια υπηρεσία», η οποία εκ των πραγμάτων είναι πιο ανελαστική, ενώ οι ημικρατικοί είναι πιο ευέλικτοι και με πιο απλές διαδικασίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, σε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΟΤ, Αγγελο Λοΐζου, την περασμένη Παρασκευή, εξέφρασε την αντίθεση της ΠΕΟ στη δημιουργία υφυπουργείου και διάλυση του ΚΟΤ τονίζοντας πως θα ήταν αντιπαραγωγική και λανθασμένη μια τέτοια ενέργεια, η οποία δεν θα προσθέσει τίποτε στην προσπάθεια αναβάθμισης της πολιτικής του κράτους στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης. Αντίθετα, επεσήμανε θα δημιουργήσει συνθήκες με τις οποίες όλη αυτή η τεχνογνωσία και εμπειρία που δημιουργήθηκε τόσα χρόνια από τον Οργανισμό, θα απαξιωθεί.

Εξάλλου, πηγή από τον ΚΟΤ επεσήμανε πως αν δεν ήταν ο ΚΟΤ να συντονίζει τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς με τον τουρισμό και δεν ήταν ευέλικτος στις παρούσες συγκυρίες με τα προβλήματα των γειτονικών χωρών, δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα και τις προβλέψεις για 3.1 εκατομμύρια τουριστών με ρεκόρ αφίξεων και εσόδων μέχρι το τέλος του 2016.

Με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΚΟΤ, τονίστηκε, επιτεύχθηκε ο στόχος γιατί ακριβώς διαθέτει εξειδίκευση και τεχνογνωσία.

Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να γίνει εκσυγχρονισμός του Οργανισμού και να παραμείνει η προβολή και η διαφήμιση στις δικές του αρμοδιότητες, αφού γνωρίζει τις διαδικασίες.

Θέλουν αναβάθμιση του τουρισμού, αλλά περικόπτουν κονδύλια
Ο τουρισμός διανύει μια από τις καλύτερες χρονιές της ιστορίας του. Οι δυσμενείς συγκυρίες των γειτονικών χωρών ευνόησαν την Κύπρο καθότι ο ΚΟΤ με συντονισμένες προσπάθειες με τους εμπλεκόμενους φορείς κατάφεραν να αυξήσουν τόσο τις αφίξεις όσο και τα έσοδα.
Ωστόσο, ενώ έγινε τεκμηρίωση από τον Οργανισμό για ενισχυμένο προϋπολογισμό για το 2017, προκειμένου με σωστό προγραμματισμό οι αφίξεις να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχθηκαν το αίτημα. Το δικαιολογητικό τους ήταν πως αν χρειαστεί περισσότερα κονδύλια θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ομως, όπως δήλωσε αρμόδια πηγή στην εφημερίδα μας, είναι ξεκάθαρο πως ο Οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο, αφού ο προγραμματισμός γίνεται μακροπρόθεσμα.

Ηδη, τόνισε, τώρα γίνεται προγραμματισμός για το χειμώνα του 2018.

Από τη μια οι κυβερνώντες κάνουν λόγο για αναβάθμιση του τουρισμού, από την άλλη δεν ανταποκρίνονται σε όσα η αρμόδια αρχή ζητά προς αυτή την κατεύθυνση.

Να θυμίσουμε πως ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δικαιολογώντας την αποκοπή των κονδυλιών στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ανέφερε πως η καλύτερη διαφήμιση είναι ο χρήστης του τουρισμού -άρα ο ικανοποιημένος τουρίστας. Κανείς δεν αμφισβητεί την πιο πάνω διαπίστωση, όμως για να μείνει ικανοποιημένος ο τουρίστας χρειάζεται ο καλός συντονισμός.

ΑΚΕΛ: One stop shop για άδειες
Οσον αφορά στην τοποθέτηση του κ. Χάσικου ότι θα μπορούσε να γίνει ένα κέντρο που να παρέχει γρήγορα τις άδειες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, να υπενθυμίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που λέχθηκε κάτι τέτοιο.

Οπως επεσήμανε στην εφημερίδα μας το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Νίκος Γρηγορίου, στις προτάσεις του ΑΚΕΛ για τον τουρισμό που κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο σε όλους τους αρμόδιους φορείς, υπήρχε η πιο πάνω εισήγηση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, για να γίνεται πιο γρήγορη και έγκαιρη έγκριση των τελικών αιτήσεων για άδειες σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα θα μπορούσε να γίνει το λεγόμενο one stop shop κατά το πρότυπο του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στον οποίο οι επιθεωρητές του ΚΟΤ να έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά να ενσωματωθούν και άλλες υπηρεσίες του κράτους όπως Τμήμα Πολεοδομίας, Πυροσβεστικής, Τοπικών Αρχών, ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, ώστε η εξέταση να γίνεται σε γρήγορο χρονικό διάστημα.

Αν και η εισήγηση έγινε ένα σχεδόν χρόνο προηγουμένως, κατέληξε, τίποτε δεν έγινε γιατί δεν αξιοποιήθηκε και δεν προωθήθηκε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy