Λάρνακα: Αλλάζει χρώμα η λεωφόρος Πιαλέ Πασά

Τον εξωραϊσμό της οδού Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα αλλά και τα προβλήματα που εντοπίζονται στη διαχείριση των εμπορικών κέντρων στους προσφυγικούς συνοικισμούς και οικισμούς αυτοστέγασης, συζήτησε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Ο Δήμαρχος της Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, είπε σε δηλώσεις του ότι παρουσίασαν ως Δήμος, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής, τα διάφορα έργα που προγραμματίζουν και αφορούν είτε την τουρκοκυπριακή συνοικία, είτε τους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Κύρια αναφορά, είπε, έγινε στο έργο της οδού Πιαλέ Πασά και συγκεκριμένα στην ανάπλαση των όψεων της γνώστης αυτής οδού, που, όπως είπε, δεν είναι μόνο η πρόσοψη της Λάρνακας, αλλά και της Κύπρου γενικά αφού «είναι η πρώτη εικόνα του τουρίστα όταν προσγειώνεται με αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας».

Είπε ότι είναι ένα έργο το οποίο θα αφορά στην ολική επιδιόρθωση των όψεων της Πιαλέ Πασά, και ενός χρωματισμού που θα βασίζεται στην αρχική αρχιτεκτονική του χώρου «και θα δώσει μια ιδιαίτερη και πολύ όμορφη όψη αυτού του πολύ σημαντικού δρόμου της πόλης μας». Το έργο, πρόσθεσε, είναι της τάξης του €1.1 εκατ. συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και θα αλλάξει την όψη αυτής τη περιοχής «στην οποία περπατούν χιλιάδες κόσμος».

Το έργο αφορά στην περιοχή από το Κάστρο της Λάρνακας μέχρι το σημείο που τελειώνει η Πιαλέ Πασά και ξεκινά η Τάσου Μητσόπουλου.

Ο κ. Βύρας ανέφερε ότι θα γίνει ριζική επιδιόρθωση που θα περιλαμβάνει πόρτες, παράθυρα αλλά και επιδιορθώσεις που θα βελτιώσουν και την ποιότητα ζωής των πολιτών και των κατοίκων της περιοχής.

Είπε ότι παρουσίασαν και τα υπόλοιπα έργα που αφορούν προσφυγικές περιοχές, όπως το πάρκο ‘Μεσόγειος’ στην τουρκοκυπριακή συνοικία, το οποίο, όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες που έχουν μαζευτεί στην περιοχή, να εκθέτουν τα έργα «και θα ομορφύνει ένα τεράστιο ανοικτό χώρο που για χρόνια παρέμενε ανεκμετάλλευτος».

Τα έργα συμπεριλαμβάνουν και έναν πολυχώρο που θα δημιουργηθεί στον προσφυγικό οικισμό Τσιακκιλερού, με προϋπολογισμό περίπου €1 εκατ., το οποίο θα περιλαμβάνει παιδότοπους, καφετέριες και χώρους πρασίνου, πρόσθεσε. Τα έργα θα πραγματοποιηθούν μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είπε ο κ. Βύρας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, είπε σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ότι η ανάπλαση των προσόψεων κατοικιών στην οδό Πιαλέ Πασά, «είναι ένα έργο που θα αλλάξει την όψη της πόλης γενικότερα».

Είπε ότι σε δύο εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι προσφορές για το έργο αυτό, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

«Εδώ καταδεικνύεται ότι όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σωστή πολιτική κατεύθυνση, μπορούν να είναι και γρήγορες και αποτελεσματικές» πρόσθεσε.

Είπε ότι ο Δήμαρχος Λάρνακας τους ενημέρωσε επίσης ότι έχει επιλυθεί και το πρόβλημα με τις παράγκες που βρίσκονται απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο της Λάρνακας, που λειτουργούσαν ως καταστήματα, καθώς, για όσες έχουν απομείνει έχει έρθει ο Δήμος σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες και θα μετακινηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να εξωραϊστεί ο χώρος και στο κέντρο της Λάρνακας και να παρουσιάζει μια πιο καλή εικόνα για την πόλη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι εκφράζουν την «μέγιστη» τους ικανοποίηση για την πολιτική βελτίωσης των κατοικιών, όχι μόνο των προσόψεων, όπως είπε, αλλά και της ουσιαστικής βελτίωσης των κατοικιών επί της Λεωφόρου Πιαλέ Πασά-Τάσου Μητσόπουλου.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχαλής Γιακουμή, είπε για το ίδιο θέμα, ότι χαιρετίζουν πρωτοβουλίες και προσπάθειες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, των περίοικων και των επισκεπτών της Λάρνακας. «Θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του έργου και αν χρειαστεί, σε οποιοδήποτε σημείο, θα συμβάλουμε και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος» είπε.

Εμπορικά κέντρα σε οικισμούς αυτοστέγασης και προσφυγικούς συνοικισμούς

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι ένα από τα θέματα που εξέτασαν ήταν και το ζήτημα των εμπορικών κέντρων στους οικισμούς αυτοστέγασης και στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Είπε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, που τα συζήτησαν στη βάση και των νέων κριτηρίων που τέθηκαν με υπουργική απόφαση και κατά πόσον είναι ικανοποιητικά και κατά πόσον πληρούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, έχουν διαπιστώσει ως Επιτροπή ότι υπάρχουν καταστήματα σε αυτά τα εμπορικά κέντρα στα οποία έχει γίνει αλλαγή χρήσης η οποία δεν είναι καταγεγραμμένη στα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα καφενεία που χρησιμοποιούνται ως πρακτορεία στοιχημάτων και μπακάλικα που έχουν μετατραπεί σε μπυραρίες. «Αυτές οι χρήσεις δεν επιτρέπονται στα εμπορικά κέντρα» είπε ο κ. Κέττηρος.

Είπε ακόμη ότι έχουν εντοπίσει και περίπτωση που έχουν παραχωρηθεί καταστήματα σε κοινοτικό συμβούλιο για να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκες. «Και αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί τα εμπορικά κέντρα, τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, έχουν κατασκευαστεί για να παραχωρούνται στους πρόσφυγες για να τα χρησιμοποιούν προς εξυπηρέτηση της κοινότητας στην οποία βρίσκονται» είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας αριθμός καταστημάτων για τα οποία υπάρχουν καθυστερημένα ενοίκια, αναφέροντας ότι πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι να γίνουν διακανονισμοί, ούτως ώστε να αποπληρωθούν τα καθυστερημένα ενοίκια. Ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός καταστημάτων, για τα οποία πληρώνονται τα ενοίκια, αλλά παραμένουν κλειστά, που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του κόσμου στους προσφυγικούς οικισμούς ή στους συνοικισμούς αυτοστέγασης.

Είπε ακόμη, ότι έχει αποφασιστεί να αρχίσουν επιδιορθώσεις σε κάποια εμπορικά κέντρα και κατά προτεραιότητα στους Αγίους Αναργύρους και στον συνοικισμό Ζήνων τη Λάρνακα, γιατί, όπως είπε, εκεί υπάρχουν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αφορούν και αλλαγή χρήσης και την μη χρήση καταστημάτων και καταστροφές που έχουν γίνει.

Είπε ότι η Επιτροπή περιμένει απαντήσεις για κάποιες παρατηρήσεις που έγιναν από μέλη της για συγκεκριμένα καταστήματα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν μια μελέτη και επιτόπιους ελέγχους για να διαπιστώσουν κατά πόσον χρησιμοποιούνται όπως πρέπει να χρησιμοποιούνται τα καταστήματα αυτά.

Ο κ. Κάρουλλας υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι ουσιαστικός πυλώνας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Πρόσθεσε ότι όπως έχουν ενημερωθεί στην Επιτροπή, το Υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει άμεσα την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου με εξειδικευμένα συμβόλαια για επιδιόρθωση και συντήρηση των εμπορικών κέντρων στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε, γίνονται πολλά, αλλά έχουν να γίνουν κι άλλα, που αφορούν τον έλεγχο των χρήσεων αλλά και των συμβολαίων στα εμπορικά κέντρα στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.