Λάρνακα: Αλλάζει πρόσωπο η Πιαλέ Πασά το 2022

Με 100 χιλιάδες ευρώ χρωματίζονται και αποκαθίστανται οι προσόψεις

Η αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων κατά μήκος της λεωφόρου Πιαλέ Πασά είναι ανάμεσα στα έργα που θα υλοποιηθούν εντός του 2022 στη Λάρνακα. Οι εργασίες θα εκτελεστούν εντός του τρέχοντος έτους και θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλι 96.390 ευρώ, το οποίο έχει εντάξει το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του 2022.

Όπως ανέφερε στη «Χ» ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, το προσχέδιο έχει εγκριθεί και αυτές τις μέρες τρέχει η διαδικασία έγκρισης του τελικού σχεδίου, το οποίο αποσκοπεί στην απόδοση συγκεκριμένης χρωματικής ταυτότητας στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων με σαφή καλλιτεχνικό και πολιτισμικό προσανατολισμό που να παραπέμπει στην ιστορία της πόλης και της Κύπρου, παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Δήμο Λάρνακας, που είναι οι δύο φορείς που συμβάλλονται για την υλοποίηση.

Πίσω από την καλλιτεχνική πρόταση βρίσκεται ομάδα καλλιτεχνών αποτελούμενη από τους Εύρο Ευρυβιάδη, Κυριάκο Τσαγγαρίδη, Σπύρο Αγαθού, Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, η οποία, με τη συμβολή ομάδας της εταιρείας Studio Bagno και του Στέφανου Τόμπσον, επέλεξε τους κατάλληλους χρωματισμούς που αρμόζουν στη Λάρνακα βάσει ιστορικών στοιχείων που λήφθηκαν από αρχεία, πίνακες και γκραβούρες εποχής.

Ευρύτερος στόχος είναι να γίνει η αρχή για τη δημιουργία μιας χρωματικής ταυτότητας για τη Λάρνακα, που θα επεκταθεί σε όλη την υπόλοιπη πόλη και επαρχία, η οποία να σέβεται την κουλτούρα και την ιστορία της αναδεικνύοντάς την περαιτέρω.

Αυτό που στοχεύει η μελέτη είναι να βαφτούν όλες ανεξαιρέτως οι προσόψεις, αλλά αυτό θα γίνει μ’ έναν πολύ επιλεγμένο και ιδιαίτερο τρόπο, ώστε η εικόνα να παραπέμπει στην Κύπρο και στην παλιά Λάρνακα.

Όραμα είναι ν’ αποκτήσει η περιοχή έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού αποτελεί κυριολεκτικά τη βιτρίνα όχι μόνο της Λάρνακας αλλά ολόκληρης της Κύπρου, από τη στιγμή που είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο τουρίστας από το αεροπλάνο ενώ αυτό προσεγγίζει τον δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας για προσγείωση.

Πέραν από το χρωμάτισμα, όμως, θα γίνει και ευρύτερη αποκατάσταση προσόψεων όπου κριθεί ότι χρειάζεται σε σπίτια ή επαγγελματικά υποστατικά κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου που καταλήγει στην ακτή Μακένζι.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.