Λάρνακα: Αλλάζει πρόσωπο με χρώματα της Κύπρου η Πιαλέ Πασά

Προκηρύσσονται προσφορές για βελτίωση των προσόψεων των υποστατικών στην παραλιακή λεωφόρο της Λάρνακας

Νέο πρόσωπο με συγκεκριμένη χρωματική ταυτότητα θα αποκτήσει σύντομα η παραλιακή λεωφόρος Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα. Η μελέτη βελτίωσης των προσόψεων των υποστατικών με συγκεκριμένους χρωματισμούς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για επιλογή του μελετητή που θα σχεδιάσει το έργο.

Το σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων με σαφή καλλιτεχνικό και πολιτισμικό προσανατολισμό που να παραπέμπει στην ιστορία της πόλης και της Κύπρου, παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την περασμένη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Δήμο Λάρνακας που είναι οι δύο φορείς που συμβάλλονται για την υλοποίηση.

Όπως αναφέρθηκε, ομάδα καλλιτεχνών αποτελούμενοι από τους Εύρο Ευρυβιάδη, Κυριάκο Τσαγγαρίδη, Σπύρο Αγαθού, Ιωσήφ Χατζηκυριάκο και με τη συμβολή ομάδας της εταιρείας Studio Bagno και του Στέφανου Τόμπσον, επέλεξε τους κατάλληλους χρωματισμούς που αρμόζουν στη Λάρνακα βάσει ιστορικών στοιχείων που λήφθηκαν από αρχεία, πίνακες και γκραβούρες εποχής. Στόχος είναι να γίνει η αρχή για τη δημιουργία μιας χρωματικής ταυτότητας για τη Λάρνακα που θα επεκταθεί σε όλη την υπόλοιπη πόλη και επαρχία, η οποία να σέβεται την κουλτούρα και την ιστορία της αναδεικνύοντάς την περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι η πρόταση έχει υποβληθεί από το δήμο και την ΕΤΑΠ Λάρνακας προς την Επαρχιακή Διοίκηση για έγκριση ώστε να αρχίσει η υλοποίησή της εντός του επόμενου έτους. Ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι ο Έπαρχος, ως εκπρόσωπος του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, δεν φέρει ένσταση, ενώ θα ληφθούν και συγκαταθέσεις από τους χρήστες των τουρκοκυπριακών υποστατικών.  Ξεκαθάρισε επίσης ότι το έργο δεν αφορά μόνο βάψιμο των προσόψεων, αλλά και αποκατάσταση όπου χρειάζεται με επιπρόσθετες επεμβάσεις.

Αυτό που στοχεύει η μελέτη είναι να βαφτούν όλες ανεξαιρέτως οι προσόψεις, αλλά αυτό θα γίνει με έναν πολύ επιλεγμένο και ιδιαίτερο τρόπον ώστε η εικόνα να παραπέμπει στην Κύπρο και στην παλιά Λάρνακα.  Στόχος είναι να αποκτήσει η περιοχή έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα αφού αποτελεί κυριολεκτικά τη βιτρίνα όχι μόνο της Λάρνακας, αλλά ολόκληρης της Κύπρου από τη στιγμή που είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο τουρίστας από το αεροπλάνο, ενώ αυτό προσεγγίζει το δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας για προσγείωση.

Η αρχική ιδέα για βάψιμο των προσόψεων ήρθε από ιδιώτη, ο οποίος μάλιστα θα συμμετάσχει και στη χρηματοδότηση του έργου, όπως πληροφορούμαστε. Από κει και πέρα όμως, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής μαζί με τον Δήμο Λάρνακας πήραν πολύ ζεστά το θέμα και ενέπλεξαν και καλλιτέχνες από την πόλη για επιλογή των χρωμάτων που ταιριάζουν στις προσόψεις μετά από μελέτη.

Ο Α. Βύρας είπε ότι για το σκοπό αυτό θα συμπεριληφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2022, ενώ αρχές του επόμενου έτους εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν οι προσφορές για τα έργα. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να μην προκύψουν απρόοπτα προβλήματα με τους χρήστες των σπιτιών και των υποστατικών.

Άμεσα οι προσφορές για την πρώτη αποβάθρα στο Μακένζι

Στο μεταξύ, το δεύτερο σημαντικότατο έργο αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής Πιαλέ Πασά και Μακένζι ξεκινά επίσης το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το πρότζεκτ κατασκευής επτά νέων αποβαθρών στην ακτή Μακένζι, με τον δήμαρχο ν’ αποκαλύπτει ότι οι προσφορές για την πρώτη αποβάθρα (θα κατασκευαστούν σταδιακά) θα προκηρυχθούν άμεσα με στόχο τα έργα να ξεκινήσουν εντός του 2022.

Οι επτά αποβάθρες στοχεύουν κυρίως στην οπτική κάλυψη των υφιστάμενων κάθετων κυματοθραυστών που είναι κατασκευασμένοι από μπετόν. Με την κατασκευή των αποβαθρών θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των κυματοθραυστών και θα μειωθεί η επέμβαση και η οπτική όχληση από την παρουσία των κυματοθραυστών από μπετόν.

Θα χρησιμοποιηθεί ξύλο ανθεκτικό στο θαλάσσιο περιβάλλον, το δάπεδο θα στερεωθεί με ειδικούς μεταλλικούς πασσάλους, ενώ θα υπάρχει παγκάκι και φωτισμός από LED strips κατά μήκος των κουπαστών.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.