Λάρνακα: Ανοίγει ο δρόμος για κατεδάφιση των τελευταίων δεξαμενών

Επίκειται συμφωνία για τις εγκαταστάσεις της Exxon Mobil

Σύντομα οι εγκαταστάσεις της εταιρείας θα αποτελούν παρελθόν

Καλά νέα προκύπτουν τις τελευταίες μέρες στο μέτωπο της κατεδάφισης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη Λάρνακα.  Όπως είχαμε αποκαλύψει τον περασμένο μήνα, η μια από τις τρεις εταιρείες αποθήκευσης και διανομής υγρών καυσίμων, η Exxon Mobil συγκεκριμένα, καθυστερούσε την έναρξη των εργασιών αποσυναρμολόγησης και κατεδάφισης των δεξαμενών, των αγωγών και των άλλων υποδομών της, μετά τη μετακόμιση στο Βασιλικό, προκαλώντας εντονότατη ανησυχία στον Δήμο Λάρνακας και στους τοπικούς φορείς. Όπως πληροφορούμαστε όμως, το θέμα βαίνει προς διευθέτηση και έστω με μικρή καθυστέρηση οι εγκαταστάσεις της αμερικανικής εταιρείας θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν. Αυτό θα γίνει, όπως πληροφορούμαστε, μέσω συμφωνίας της Exxon Mobil με άλλη εταιρεία, η οποία προνοεί την εξαγορά της γης στη Λάρνακα όπως είναι σήμερα και καθαρισμό της περιοχής από τον νέο ιδιοκτήτη.

Η αμερικανική πετρελαϊκή Exxon Mobil φαίνεται ότι δεν ενδιαφερόταν να αξιοποιήσει τα ιδιωτικά τεμάχια που θα εκκενωθούν το επόμενο διάστημα, εξ ου και δεν προχωρούσε τις διαδικασίες αποσυναρμολόγησης και κατεδάφισης, παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε πρώτη την άδεια κατεδάφισης από τον Δήμο Λάρνακας.  Αντ’ αυτού, επεδίωξε συμφωνία πώλησης της γης, κάτι που, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, έχει επιτευχθεί, χωρίς όμως να είναι κάτι ανακοινώσιμο ακόμα, λόγω ζητημάτων που άπτονται του γεγονότος ότι η Exxon Mobil είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

Σε ό,τι αφορά στη πτυχή που αφορά στο δημόσιο ενδιαφέρον και συμφέρον, που είναι ο καθαρισμός της περιοχής, η άδεια κατεδάφισης θα μεταβιβαστεί στην αγοράστρια εταιρεία, οπότε δεν θα προκύψει διαδικαστικό θέμα εξασφάλισης νέας άδειας κατεδάφισης από τον Δήμο Λάρνακας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργασίες ξηλώματος των δεξαμενών και των συναφών υποδομών μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά την οριστικοποίηση της αγοραπωλησίας, που είναι το σημείο που «καίει» τον Δήμο Λάρνακας.

Η διευθέτηση της εκκρεμότητας σχετικά με την Exxon Mobil αποτελεί αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους απαλλαγής του παραλιακού μετώπου από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, αφού, όπως προαναφέραμε, είναι η μόνη από τις τρεις πετρελαϊκές εταιρείες που διατηρεί ακόμα τις εγκαταστάσεις, παρά το γεγονός ότι είναι εκτός λειτουργίας.

Σε αντίθεση με την Exxon Mobil, οι δύο άλλες εταιρείες που διατηρούσαν δεξαμενές και γενικά χώρους αποθήκευσης και διανομής υγρών καυσίμων στη Λάρνακα έχουν προχωρήσει με τις εργασίες κατεδάφισης και αποσυναρμολόγησης.

Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, μάλιστα, ανακοίνωσε επίσημα από τις 22 περασμένου Απριλίου ότι ολοκλήρωσε την κατεδάφιση των 22 δεξαμενών της, ενώ η Πετρολίνα βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Με την άρση του αδιεξόδου σχετικά με την Exxon Mobil εκτιμάται ότι οι δεξαμενές της αμερικανικής πετρελαϊκής μπορούν να ξηλωθούν σε 2 με 3 μήνες. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, θα έχει ξηλωθεί περίπου το 70% ολόκληρων των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου.

Η συνολική έκταση που καλύπτουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών ανέρχεται σε 561 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Από αυτά, 520.000 τ.μ. βρίσκονται εντός δημοτικών ορίων Λάρνακας και τα υπόλοιπα 41.000 τ.μ. είναι σε όρια Λειβαδιών.

Από τα 520.000 τ.μ. σε όρια Λάρνακας, τα 155.000 είναι η κρατική γη στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών. Η υπόλοιπη γη, δηλαδή 365 χιλιάδες τ.μ., ανήκει στις εταιρείες Πετρολίνα, Exxon Mobil Cyprus, ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, Σύνεργκαζ και Ίντεργκαζ. Η κατανομή είναι ως εξής: Τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο Όμιλος Πετρολίνα με 200.000 τ.μ. και ακολουθούν η Exxon Mobil με 76.000 τ.μ. και η ΕΚΟ με 56.000 τ.μ. Η Σύνεργκαζ κατέχει 17.000 τ.μ. και η Ίντεργκαζ 15.000 τ.μ. γης.

Εφικτή η αποχώρηση όλων μέχρι το τέλος του χρόνου

Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των κατεδαφίσεων των δεξαμενών υγρών καυσίμων έρχονται να προστεθούν στα θετικά νέα στο μέτωπο του υγραερίου τα οποία αποκαλύψαμε την περασμένη βδομάδα.  Με τα σημερινά δεδομένα, είναι ορατή η επίτευξη του στόχου της απομάκρυνσης όλων των εταιρειών που διαθέτουν εγκαταστάσεις στη Λάρνακα μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που θα συνιστά εξέλιξη ιστορικής σημασίας για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας.

Η τελευταία σοβαρή εκκρεμότητα σχετικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό διευθετήθηκε με την ανακοίνωση της ένταξης της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια στην κοινοπραξία των άλλων τριών εταιρειών VLPG Plant Ltd. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, με τον Δήμο Λάρνακας να αναμένει αυτό να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε την υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας με τη VLPG Plant Ltd για τη διακίνηση των προϊόντων υγραερίου LPG στην κυπριακή αγορά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές προχώρησαν στις 2 Ιουνίου 2021 σε υπογραφή σύμβασης για την προσχώρηση του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στο μετοχικό κεφάλαιο της VLPG Plant Ltd. σε ποσοστό 32%. H συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Στην κοινοπραξία VLPG Ltd. συμμετέχουν ήδη οι εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, Synergas Ltd και Intergaz Ltd. Στις δραστηριότητες της VLPG Plant Ltd. περιλαμβάνονται οι φάσεις διακίνησης υγραερίου με ιδιόκτητες υποδομές εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων, η αποθήκευση καθώς και η διανομή στην αγορά μέσω βυτιοφόρων υγραερίου. Επίσης, η κοινοπραξία θα διαχειριστεί την εμφιάλωση και συντήρηση των φιαλών υγραερίου που θα διατίθενται από τις εταιρείες εμπορίας.

Η VLPG Plant Ltd. έχει αναλάβει την κατασκευή τής υπερσύγχρονης μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό, που με την επέκτασή της προβλέπεται ότι θα διαχειρίζεται περίπου 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου σε ετήσια βάση. Τα έργα κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Αυτά ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου η ΕΚΟ, η οποία μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή της ή όχι στη συνεργασία όλων των εταιρειών υγραερίου μέσω κοινοπραξίας, αποφάσισε τελεσίδικα την ένταξή της σε αυτό το εταιρικό σχήμα.

Η απόφαση αυτή κατέστη στην ουσία μονόδρομος για την ελληνική εταιρεία και τις θυγατρικές της στην Κύπρο, αφού ήταν η μόνη από τις τέσσερις συνολικά εταιρείες εμπορίας υγραερίου που δεν ήταν σε θέση να τηρήσει όσα είχαν συμφωνηθεί σχετικά με τη μετακόμιση από το τερματικό στην παραλιακή περιοχή Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό.

Τάσος Περδίος

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.