Λάρνακα: Από 2 χρόνια ..φτάσαμε στα 10 – Το νέο πλάνο της κυβέρνησης για τις σχολές

Από τα δύο χρόνια φτάσαμε στα δέκα…

Αποκαλύπτουμε το δεκαετές πλάνο 2020-2030 του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα

Του Τάσου Περδίου

“Εντός έξι μηνών θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα επιχειρησιακό πλάνο και μελέτη βιωσιμότητας των έργων αυτών και εντός δύο χρόνων να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησής τους”. Ήταν η δήλωση του πρώην Υπουργού Υγείας, Φίλιππου Πατσαλή, στις 30 Οκτωβρίου 2014 όταν ανακοίνωνε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για στέγαση Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα. Πέντε χρόνια μετά, η κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει από την εξαγγελία επικαλούμενη δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ετοιμάσει μελέτη δαπανών και βιωσιμότητας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας, η οποία κατανέμει τις ενέργειες και τις δαπάνες σε δεκαετή ορίζοντα ώστε το έργο να καταστεί εφικτό. Φτάνει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια η κυβέρνηση. Η “Χ” αποκαλύπτει σήμερα το δεκαετές πλάνο του Πανεπιστημίου Κύπρου με βάση το οποίο η Σχολή από το 2016 που είχε εξαγγείλει αρχικώς η κυβέρνηση, μπορεί να ξεκινήσει το 2026.

 

100,1 εκατομμύρια σύνολο δαπανών
Η μελέτη προβλέπει προϋπολογισμό δαπανών της Σχολής, οι οποίες συμποσούνται σε 100.951.100 ευρώ και κατανέμονται από το 2020 μέχρι το 2030. Η μερίδα του λέοντος είναι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες οι οποίες ανέρχονται στα 80,75 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνουν 4,8 εκατ. για μελέτες, 50 εκατ. για τις κατασκευές, 2,25 εκατ. για εξοπλισμό και 23,7 εκατ. για διδακτικό και ερευνητικό εξοπλισμό. Οι δαπάνες για μισθούς προσωπικού έχουν υπολογιστεί στα 10.380.500 ευρώ και τέλος προϋπολογίζονται δαπάνες και άλλα λειτουργικά έξοδα συνολικού ύψους 9.820.600 ευρώ.
Αυτή η ανάλυση δαπανών έχει αμφισβητηθεί από την κυβέρνηση η οποία, ως γνωστόν, ενημέρωσε πρόσφατα τη Βουλή ότι δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη Σχολή με αυτά τα οικονομικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τα χωροταξικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου απαιτούνται για την τελική μορφή της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 20 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων από τα οποία 12 χιλιάδες χρειάζονται με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και την υποδοχή των πρώτων προπτυχιακών φοιτητών το 2026. Μέχρι το 2030, χρειάζονται, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, άλλες 8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Σημειώνεται επίσης ότι ο χώρος που θα επιλεχθεί, ο οποίος παραμένει μέχρι στιγμής η Στέγη Άγιος Χαράλαμπος (παλιό λεπροκομείο) πρέπει να αφήνει περιθώριο μελλοντικής επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων στο διπλάσιο, δηλαδή στις 40 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

 

Οδικός χάρτης ενεργειών και οροσήμων
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου συμπεριλαμβάνεται οδικός χάρτης από ενέργειες και ορόσημα που καταλήγει στην ολοκλήρωση της β’ φάσης των κτιριακών εγκαταστάσεων τον Ιούνιο του 2030. Οι απαιτούμενες ενέργειες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, τον Μάιο του 2019, με την έγκριση της Σχολής από τη Βουλή και τον Ιούνιο του 2019 πρέπει να καθοριστεί τελεσίδικα ο χώρος όπου θα δημιουργηθούν οι υποδομές.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 τοποθετείται χρονικά η έγκριση των πρώτων θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού από τη Βουλή και τον Δεκέμβριο του 2019 η έγκριση των προπτυχιακών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα με δίδακτρα. Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2020, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του προσωρινού χώρου που θα στεγάσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. Τον Ιανουάριο του 2021 χρειάζεται να εγκριθούν αυτοί οι χώροι ώστε τον Σεπτέμβριο του 2021 να ξεκινήσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, οι πρώτοι φοιτητές του οποίου υπολογίζεται να αποφοιτήσουν τον Ιούνιο του 2023.
Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2026 προβλέπεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των κτιριακών εγκαταστάσεων εμβαδού 12 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και τον Ιούλιο του 2026 η πιστοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος και των εγκαταστάσεων. Το προπτυχιακό πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, μπορεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2026 και οι πρώτοι φοιτητές θα αποφοιτήσουν τον Ιούνιο του 2030.

Η Σχολή υπολογίζεται να στελεχώνεται από 25 καθηγητές και 12 μέλη διοικητικού προσωπικού μέχρι το 2030.
Για το προπτυχιακό πρόγραμμα έχει υπολογιστεί η εισδοχή 10 φοιτητών από την Κύπρο ή χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 15 φοιτητών από άλλες χώρες κάθε χρόνο. Για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει πρώτο υπολογίζεται η εισδοχή 15 φοιτητών το 2021 και 20 φοιτητών το 2022.

 

Ποια εμπόδια προέβαλαν υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες
Προκειμένου να γίνουν όλα αυτά όμως, χρειάζεται εκτός των άλλων και η συνεργασία του ίδιου του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής. Αυτό συνάγεται σαφώς μέσα από το υπόμνημα το οποίο κατέθεσε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ο Δήμος Λάρνακας μέσα από το οποίο αποκαλύπτεται ότι υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, όχι μόνο δεν ευθυγραμμίστηκαν με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά προέβαλαν διάφορα εμπόδια.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που του αναλογούσαν, ο Δήμος Λάρνακας ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αναπαλαίωση διατηρητέας οικοδομής στο κέντρο της πόλης, συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ., με πρόθεση να παραχωρηθεί στο ΠΚ για τον πιο πάνω σκοπό.
Έγιναν όμως και αλλεπάλληλες συναντήσεις για την εξεύρεση τελικής λύσης για την κατάλληλη χωροθέτηση της Σχολής λαμβανομένου υπόψιν του πολεοδομικού και κατ’ επέκταση αναπτυξιακού αδιεξόδου της πόλης. Ιδανική επιλογή για τον Δήμο Λάρνακας ήταν εξαρχής ο χώρος των πρώην Διυλιστηρίων, κάτι που είχε συμπεριληφθεί και στις προτάσεις του δήμου στα πλαίσια του Σχεδίου Περιοχής. Όμως η σημαντική καθυστέρηση στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, ο ελλιπής προγραμματισμός για την απορρύπανση της περιοχής, καθώς και άλλες παράμετροι δεν κατέστησαν εφικτή αυτή την επιλογή.

Άλλες ιδέες που δεν τελεσφόρησαν ήταν η εξασφάλιση χώρων εντός της χερσαίας ανάπτυξης στο πλαίσιο του ενοποιημένου έργου λιμανιού και μαρίνας για το οποίο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο αδιαφόρησε και για την ιδέα του παλιού αεροδρομίου της Λάρνακας.

Ενόψει των πιο πάνω και στη βάση προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων για τη δημιουργία άλλων τμημάτων του ΠΚ στο χώρο της Στέγης Αγ. Χαραλάμπους (πρώην λεπροκομείο), ο Δήμος Λάρνακας ανέλαβε την προώθηση και τη χρηματοδότηση της μελέτης Δέουσας Εκτίμησης των Επιπτώσεων στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Αλυκές Λάρνακας», του Δικτύου NATURA 2000, στα πλαίσια της οποίας θα γινόταν αξιολόγηση ώστε να διαφανεί κατά πόσον ενδείκνυται η χωροθέτηση της συγκεκριμένης ανάπτυξης στην περιοχή και σε ποιο τμήμα της θα ήταν επιθυμητή η ανέγερση κτιρίων και με ποιες παραμέτρους (π.χ. κάλυψη, ύψος κ.λπ.) σύμφωνα με την πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής για κτιριακές ανάγκες της τάξης των 20.000 τ.μ.

Όπως ξεκαθάρισε στο υπόμνημά του στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ο Δήμος Λάρνακας, στην προσπάθεια αυτή και ενώ ζητήθηκε η εμπλοκή και η καθοδήγηση από αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και το ΠΚ, με στόχο την έναρξη της αναφερόμενης μελέτης τον Ιανουάριο του 2019, εγέρθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

– Το Τμήμα Δασών παραμένει στη θέση του για την παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του τεμαχίου συνολικής έκτασης 11.000 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένου του χώρου της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους και της κατοικίας του πρώην διευθυντή). Ο χώρος κατά γενική ομολογία δεν είναι λειτουργικός για το σκοπό αυτό, τόσο σε σχέση με το μέγεθος όσο και το σχήμα του.

– Το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε πλήρη και λεπτομερή μελέτη της ανάπτυξης που αυτό απαιτεί λεπτομερή κτιριακό σχεδιασμό στην παρούσα φάση.

-Το ΠΚ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με περαιτέρω ενέργειες που αφορούν τη Σχολή, προτού υπάρξουν και οι ανάλογες εγκρίσεις για την ίδρυση και χρηματοδότηση της νέας Σχολής από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας και Πολιτισμού και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

 

Κόκκινο από το Υπουργείο Οικονομικών
Το τελευταίο σημείο είναι αυτό στο οποίο σκόνταψε η υλοποίηση της Σχολής, αφού όπως αποκαλύφθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στις 3 Απριλίου 2019, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών επίσημα έχει ανάψει κόκκινο στην υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και της σχετικής δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως αποκαλύφθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, από τις 14 Δεκεμβρίου 2018 το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε με επιστολή το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησης της δημιουργίας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα παραπέμποντας αόριστα στο μέλλον και στις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους. Η επιστολή υπογράφηκε από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη και απευθύνθηκε στον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το ακριβές περιεχόμενό της ήταν το εξής:

“Το Υπουργείο Οικονομικών δεν διαφωνεί με την ίδρυση της νέας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας, αλλά σημειώνει ότι το κράτος δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση ανέγερσης της νέας Σχολής. Όσον αφορά τη μελέτη βιωσιμότητας που έχει διενεργηθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών είναι της άποψης ότι θα πρέπει να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας και ο δημοσιονομικός αντίκτυπος να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική δυνατότητα ίδρυσης της νέας Σχολής δεν μπορεί να κριθεί εκ των προτέρων, αλλά μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο μέσα από την ένταξή της στον δημοσιονομικό σχεδιασμό”.

Στις 24 Απριλίου 2019 παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης και ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων Οικονομικών και Διοίκησης, Ιωάννης Γιαπιντζάκης. Τα στελέχη του ακαδημαϊκού ιδρύματος παρουσίασαν το δεκαετές πλάνο και δεσμεύτηκαν ότι η απόφαση του ΠΚ για στέγαση της Σχολής στη Λάρνακα είναι οριστική. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως ξεκαθαρίστηκε, είναι η κυβέρνηση να μετατρέψει την εξαγγελία σε πράξη με την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy