Λάρνακα: Διαδημοτικά έργα για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων

  •  Από το Γραμμικό Πάρκο Λειβαδιών μέχρι τον περιμετρικό πεζόδρομο Αλυκής
  • Ποια διαδημοτικά έργα ετοιμάζουν οι δήμοι της Λάρνακας για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων

Δύο μεγάλα περιφερειακά έργα, τα οποία εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, βρίσκονται στα σκαριά μέσα από το νέο πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων της επαρχίας Λάρνακας. Ως γνωστό, οι πέντε από τους έξι δήμους της επαρχίας συν μια κοινότητα υπέγραψαν στις 14 Οκτωβρίου 2020 Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης για σκοπούς συνεργασίας στην προώθηση κοινών διαδημοτικών έργων προς τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών για εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.  Πρόκειται για τους Δήμους Λάρνακας, Αραδίππου, Δρομολαξιάς – Μενεού, Λειβαδιών και Αθηένου και την κοινότητα Ορόκλινης, που συνορεύουν μεταξύ τους και έχουν έτσι τη δυνατότητα να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις ώριμων διαδημοτικών έργων.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ συνεργασία είναι πλέον υποχρεωτική στο πλαίσιο της πολιτικής που διέπει τη νέα περίοδο χρηματοδότησης και ευνοεί την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη με συνεργασίες των δήμων της ίδιας περιφέρειας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης υπογράφηκε από τους δημάρχους Ανδρέα Βύρα, Κύπρο Ανδρονίκου, Ευάγγελο Ευαγγελίδη, Κυριάκο Καρεκλά και Μάριο Αρμένη και τον κοινοτάρχη Ορόκλινης Νεόφυτο Φακοντή και η συμφωνία δίδει ρόλο συντονιστή στο Δήμο Λάρνακας για παρουσίαση των κοινών προτάσεων.

Μετά τα διαδικαστικά, οι Τοπικές Αρχές βρίσκονται τώρα στη διαδικασία ετοιμασίας ολοκληρωμένων προτάσεων.  Στο παρόν στάδιο, τα διαδημοτικά έργα που θα προωθηθούν είναι τα εξής:

Αντιπλημμυρικό κανάλι και Γραμμικό Πάρκο Λειβαδιών

Το πρώτο υπερτοπικό έργο αφορά στον ποταμό Αρχάγγελο – Καμίτση, ο οποίος διέρχεται των Δήμων Αραδίππου και Λειβαδιών.

Τμήμα του ποταμού Καμμίτση, μετά τη συμβολή του με τον ποταμό Αρχάγγελο στην περιοχή Ριζοελιάς, ρέει για 2,3 χλμ ακολουθώντας το βορειότερο όριο της κατοικημένης περιοχής και των οικιστικών πολεοδομικών ζωνών του ∆ήμου Αραδίππου. Στη συνέχεια ο ποταμός ρέει για 2,5 χλμ σε γεωργική ζώνη μέχρι να εισέλθει στις οικιστικές περιοχές Λειβαδιών από όπου για 2,7 χλμ ρέει μέχρι τη θάλασσα. Στην περιοχή Λειβαδιών δεν υπάρχει ζώνη προστασίας της κοίτης και εδώ θα εστιάσει η πρόταση, η οποία χωρίζεται στην προστασία της κοίτης και σε δεύτερο στάδιο σε εξωραϊστικά έργα με τη δημιουργία Γραμμικού Πάρκου, το οποίο θα αγγίζει και δημοτικά όρια Λάρνακας.

Το τμήμα που αφορά στο Δήμο Λειβαδιών, που είναι το κυριότερο, είναι ήδη ώριμο έργο με έτοιμα σχέδια και κοστολόγιο.

Αντιπλημμυρικο Καναλι Λειβαδιων

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μάριο Αρμένη, η δαπάνη έχει υπολογιστεί περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ και όπως προαναφέραμε, χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά στην επιδιόρθωση, βελτίωση και ολοκλήρωση του καναλιού με αναδιαμόρφωση και ανακατασκευή της κοίτης, τοίχους αντιστήριξης κ.α. Η δεύτερη φάση αφορά στον εξωραϊσμό με κατασκευή Γραμμικού Πάρκου με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, χώρο αναφοράς για την τέχνη της καλαθοπλεκτικής και καφετέρια, μεταξύ άλλων. Ο κύριος όγκος των έργων θα γίνει στο τμήμα του καναλιού από την εκκλησία του Αγίου Σάββα μέχρι τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.

 

Περιμετρικός πεζόδρομος Αλυκής

Το δεύτερο έργο στον κατάλογο στο παρόν στάδιο είναι ο περιμετρικός πεζόδρομος του συμπλέγματος των Αλυκών Λάρνακας, το οποίο είναι διαδημοτική πρόταση των Δήμων Λάρνακας, Δρομολαξιάς – Μενεού και Αραδίππου.

Όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το έργο συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις που έχουν αποφασιστεί εντός του πλαισίου του δικτύου Νατούρα 2000 και αφορά στη δημιουργία ενός ενιαίου και συνεχούς μονοπατιού περιμετρικά της κύριας αλυκής.

Όταν ολοκληρωθεί, ο πεζοδρόμος θα έχει συνολικό μήκος περίπου 11 χιλιομέτρων, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό έχει επίσης συμφωνηθεί η δημιουργία ενός αριθμού κατάλληλων πτηνοπαρατηρητηρίων και η υιοθέτηση μέτρων προστασίας από όσους επεμβαίνουν, όπως η περίφραξη περιμετρικά του χώρου.

 

Ολοκληρωμένο σχέδιο με το Περιβαλλοντικό Κέντρο

Τα σχέδια για ολοκλήρωση του υφιστάμενου μονοπατιού στην Αλυκή Λάρνακας με κάλυψη ολόκληρης της περιμέτρου της κύριας λίμνης έρχονται να συμπληρώσουν τον τρέχοντα προγραμματισμό, επίκεντρο του οποίου είναι το Περιβαλλοντικό Κέντρο των Αλυκών.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν θετικές εξελίξεις μετά από μια δεκαετία στασιμότητας για το έργο αυτό, με την απόφαση για μεταφορά του από την αρχική τοποθεσία παρά το τέμενος Χαλά Σουλτάν στο χώρο του πρώην λεπροκομείου.

Όπως αποκαλύψαμε στη «Χ», το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών Λάρνακας θα ανεγερθεί στο χώρο του πρώην λεπροκομείου αντί στην περιοχή Τεκκέ, κάτι που επιβεβαίωσε ο δήμαρχος. Με πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ανδρέας Βύρας επιβεβαίωσε ότι έγινε διαφοροποίηση του χώρου ανέγερσης του Κέντρου επειδή ο χώρος του Τεκκέ, όπου θα γινόταν αρχικά, είναι μακριά από την πόλη και πιο δύσκολα προσβάσιμος. «Η μεταφορά του Κέντρου στο χώρο του πρώην λεπροκομείου έχει το πλεονέκτημα πως είναι σχεδόν στο κέντρο της Λάρνακας και δίπλα από τις αλυκές, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να τον επισκεφθεί και να ενημερωθεί για τις αλυκές», ανέφερε ο κ. Βύρας.  Σημείωσε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά το 2009, όταν είχε ωριμάσει το έργο αλλά οδηγήθηκε στις καλένδες για οικονομικούς λόγους, προχωρούν οι διαδικασίες. Ο Δήμος Λάρνακας με το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, στο οποίο ανήκει ο χώρος, έδωσαν οδηγίες στους μελετητές να αρχίσουν εργασίες μεταφοράς του Περιβαλλοντικού Κέντρου στο χώρο της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους που είναι το πρώην λεπροκομείο. Όταν επικαιροποιηθούν τα σχέδια και ολοκληρωθεί η αλλαγή χωροθέτησης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προσφορών με τα κονδύλια να εξασφαλίζονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία που αναλογούν στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Αλυκη

Ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι από τα κτίρια που βρίσκονται σήμερα στο χώρο της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους, θα παραμείνει μόνο ένα ως μουσείο, ενώ τα υπόλοιπα θα κατεδαφιστούν, αφού είναι εντελώς ακατάλληλα, βλαβερά για την υγεία, λόγω του ότι κατασκευάστηκαν με αμίαντο, και χωρίς καμία αρχιτεκτονική αξία.

Ο κ. Βύρας όμως, αποκάλυψε και άλλα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή.  Όπως είπε, στόχος του Δήμου Λάρνακας σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι και η κατασκευή ενός γεφυριού που θα ενώνει το Περιβαλλοντικό Κέντρο με το Μονοπάτι της Φύσης και η ταυτόχρονη διαμόρφωση της περιοχής σε πάρκο, ώστε να αποτελέσει ολοκληρωμένο έργο που θα αξιοποιήσει ένα θησαυρό της Λάρνακας που για χρόνια παραμένει κρυμμένος.

Η αξιοποίηση του πρώην λεπροκομείου τέθηκε στο τραπέζι μετά την επιβεβαίωση του ναυαγίου της αρχικής πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για στέγαση σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο χώρο εκείνο.

 

Τι προβλέπει το Μνημόνιο για τα διαδημοτικά/υπερτοπικά έργα

Για την υλοποίηση αυτών των διαδημοτικών/υπερτοπικών έργων έχει συμπεριληφθεί ειδικό άρθρο στο Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης των πέντε δήμων και της κοινότητας Ορόκλινης. Το συγκεκριμένο άρθρο προνοεί ότι

για την υλοποίηση ενεργειών ωρίμανσης διαδημοτικών/υπερτοπικών έργων συγκροτείται ανά έργο Επιτροπή Συντονισμού Ενεργειών Ωρίμανσης, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο κάθε εμπλεκόμενης Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το κόστος ωρίμανσης ενεργειών, εφόσον αφορά ιδίους πόρους, κατανέμεται αναλογικά.

Οι ΑΤΑ οφείλουν να καλύπτουν το αναλογούν ποσό συγχρηματοδότησης των έργων/δράσεών τους από ιδίους πόρους, σύμφωνα με τους εκάστοτε κανόνες που διέπουν Χρηματοδοτικό Μέσο. Για διαδημοτικά έργα, η κάλυψη της χρηματοδότησης από ιδίους πόρους υλοποιείται υπό όρους αναλογικότητας.  Η κατανομή των ποσών μεταξύ των σχετιζόμενων ΑΤΑ διαδημοτικών έργων κατατίθεται και επικυρώνεται από την Επιτροπή Παρακολούθησης Στρατηγικής η οποία επίσης αποφασίστηκε να συσταθεί. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν δήμαρχοι/πρόεδροι ή εκπρόσωποί τους. Για την υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου ο Δήμος Λάρνακας αναλαμβάνει την ευθύνη συντονισμού για την κατάρτιση, τη διαβούλευση και την υποβολή προς τις αρμόδιες Αρχές πρότασης Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei